Ulasan LG G Flex 2: Menjelang lengkung?

£ 460 Harga semasa dikaji

Skrin melengkung adalah mode terkini dalam dunia telefon pintar. Tetapi apa yang sebenarnya mereka tambahkan pada keseluruhan pengalaman? LG adalah pengeluar pertama yang mendorong konsep ini, dan sekarang G Flex 2 yang disaring cekung siap untuk menekuk peraturan lagi. Lihat juga: Apakah telefon pintar terbaik 2015?w07b0455

Ulasan LG G Flex 2: Menjelang lengkung?

Anda mungkin akan membaca sedikit pemasaran mengenai reka bentuk yang lebih "berpusat pada manusia", yang direka untuk muat di dalam poket dan tangan dengan lebih selesa daripada telefon lain; tetapi kami tidak yakin bahawa tuntutan ini tidak dapat dilupakan.

Terima kasih kami kepada Vodafone kerana memberikan sampel kajian

Terdapat beberapa faedah praktikal. LG mendakwa bahawa skrin melengkung meminimumkan kesan silau dan pantulan, dan itu pasti berlaku. Dengan layar melengkung, Anda cenderung untuk menggaru layar ketika meletakkannya menghadap ke permukaan, dan juga seharusnya lebih tahan terhadap pecah ketika dijatuhkan.

Walau bagaimanapun, untuk setiap kelebihan, ada kemungkinan untuk mencari kerugian, dan G Flex 2 mempunyai beberapa: teks pada permukaan rata menjengkelkan; memasang peranti yang tidak berbentuk seperti itu di dok kereta sukar; dan jika poket anda ketat, katakan anda mungkin mahu berhati-hati dengan cara anda memasukkannya. teratas_profil

Reka bentuk dan ciri

Dari segi reka bentuk, G Flex 2 menawarkan barisan ciri yang tidak asing lagi dari telefon bimbit LG baru-baru ini. Seperti biasa, butang kelantangan dan kuasa dijumpai di bahagian belakang, jadi mereka mudah diakses oleh tangan kanan dan kanan, walaupun tidak ketika telefon duduk di permukaan.

Panel belakang berwarna plastik dan dapat dilepaskan untuk akses ke slot SIM dan microSD di bawahnya, walaupun baterinya tidak boleh ditanggalkan (tidak seperti LG G4). Bahagian belakang juga dikurniakan lapisan "penyembuhan diri" terbaru LG: lecet jika atau gores secara tidak sengaja dan, dalam sepuluh saat rata, tanda-tanda itu seharusnya hilang dari pandangan. Ini nampaknya berfungsi untuk kerosakan ringan, bagaimanapun. Sekiranya anda menggunakannya dengan pisau bedah dan rasa tujuan, ia tidak akan dapat memperoleh kembali penampilannya.

Skrin 5.5in di bahagian depan juga sukar, dihiasi dengan Gorilla Glass 3, dan selebihnya dari spesifikasi adalah senarai cucian semua yang mungkin anda mahukan dalam telefon pintar - dan beberapa ciri yang mungkin tidak akan anda gunakan: ada port inframerah supaya anda dapat menggunakannya sebagai alat kawalan jauh untuk TV anda; radio FM; 802.11ac Wi-Fi, 4G dan Bluetooth; ditambah kamera 13-megapiksel dengan penstabilan gambar optik dan kilat dwi-nada. Ulasan LG G Flex 2

Kualiti skrin

Paparan LG G Flex 2, selain melengkung, adalah satu perkara yang menonjol sebagai ketinggalan teknologi terkini. Di mana kebanyakan telefon pintar kelas atas kini memukul pasar dengan layar dengan resolusi 1.440 x 2.560 atau lebih tinggi, paparan 1080p G Flex 2 terlihat di belakang zaman.

Walaupun begitu, ia tidak menjadi masalah yang serius. Dengan resolusi 1080p yang meluas pada paparan berukuran 5.5in diagonal, ia tidak lebih buruk daripada Apple iPhone 6 Plus. Nampaknya tajam dari jarak tontonan biasa, dan kepadatan piksel 401ppi cukup tinggi sehingga anda memerlukan kaca pembesar untuk melihat piksel masing-masing.

Panel AMOLED itu sendiri adalah beg campuran. Terdapat banyak kelebihan: hitam yang sempurna membantu gambar dan filem benar-benar melompat dari skrin, terutamanya dalam pratetap warna Vivid telefon; dan bagi mereka yang tidak menyukai kecerahan berwarna gula-gula khas paparan AMOLED, terdapat pratetap Standard dan Natural yang meredakan keadaan. Dalam mod Semula jadi, ketepatan warna juga bagus, walaupun tidak begitu banyak dengan uang Samsung Galaxy S6.

Kelemahan besar pada paparan ialah kecerahan maksimum terhad kepada 318cd / m2, yang bermaksud lebih sukar untuk membuat layar di bawah sinar matahari yang terang daripada pada telefon pintar yang terbaik. Dalam perbandingan berdampingan dengan LG G4, terdapat perbezaan yang dapat dilihat dalam pembacaan, dengan yang terakhir berkinerja lebih baik. Di bahagian depan ini, ia juga tidak dapat menandingi Samsung Galaxy S6. w07b0456

Internal, prestasi dan hayat bateri

Tidak seperti LG G4 enam teras yang dilancarkan baru-baru ini, bahagian dalaman LG G Flex 2 sukar dikalahkan. Anda mendapat Qualcomm Snapdragon 810 SoC octa-core kelas atas, dengan CPU quad-core berkembar berjalan pada 2GHz dan 1.5GHz untuk prestasi dan tugas yang lebih ringan.

Terdapat 2GB atau 3GB RAM, bergantung pada sama ada anda memilih model 16GB atau 32GB (kami telah menguji model 16GB / 2GB di sini), dan GPU Adreno 430.

Prestasi serba boleh, seperti yang anda jangkakan, sangat bagus, terutamanya dengan permainan dan tugas yang sangat berat. Skrin 1080p dengan resolusi rendah yang relatif sangat membantu di sini, kerana pemanduan lebih mudah daripada paparan Quad HD di LG G4 dan Samsung Galaxy S6, membantu Flex 2 mendorong di hadapan kedua-dua telefon bimbit itu.

Secara subyektif, hampir sepantas kilat, mengirimkan permainan yang menuntut dan laman web yang hebat secara grafik. Ia terdedah kepada selang ganjil sekarang dan kemudian, berhenti sejenak sebelum membuka aplikasi tertentu dan semasa menavigasi dari satu skrin ke layar yang lain.

LG G Flex 2

Samsung Galaxy S6

LG G4

GFXBench 3.1 - Manhattan, pada skrin

22fps

15fps

9.3fps

GFXBench 3.1 - T-Rex HD, pada skrin

46fps

38fps

25fps

Geekbench 3, teras tunggal

1,191

1,485

1,134

Geekbench 3, berbilang teras

3,937

5,282

3,501

Saya mendapati jangka hayat bateri sangat dihormati, dengan LG G Flex tahan dengan mudah sehari dan lebih banyak penggunaan sederhana - selagi saya bermain minimum. Ia dibandingkan dengan pesaingnya dalam ujian, yang merupakan prestasi mengagumkan memandangkan paparan 5.5in dan perkakasan yang haus tenaga.

LG G Flex 2

Samsung Galaxy S6

LG G4

Penstriman audio melebihi 4G (skrin dimatikan)

3.93% sejam

2.82% sejam

3.6% sejam

Main balik video 720p (storan tempatan, layar pada 120cd / m2)

5.96% sejam

5.99% sejam

6.29% sejam

Kamera

LG membuat banyak peningkatan pada kamera G4 pada pelancarannya, tetapi kamera belakang 13 megapiksel G Flex 2 kurang menarik. Ia mempunyai resolusi yang lebih rendah; keupayaan pengumpulan cahaya rendah, dengan bukaan f / 2.4; tiada penganalisis spektrum warna; dan tidak ada keupayaan menangkap mentah atau mod manual mewah. butang_macro_2

Namun, ia adalah kamera yang berkemampuan sempurna. Autofokus cepat, dibantu oleh sistem autofokus laser LG, sementara penstabilan gambar optik membantu anda mengambil gambar bebas kabur dan melicinkan video hingga resolusi 4K. Dalam cahaya yang baik, gambar dan rakaman video dengan LG G Flex 2 kelihatan hebat. Walau bagaimanapun, bunyi bising dengan cepat dimainkan ketika lampu padam, dengan algoritma pengurangan kebisingan G Flex 2 menjadikan perincian menjadi lembik dan lebat.20150519_094530_hdr

Dalam keadaan inilah LG G4 dan Samsung Galaxy S6 mulai mengungguli G Flex 2, dengan gambar yang lebih tajam, lebih bersih dan tajam sepanjang masa - ini adalah telefon terbaik untuk menangkap gambar pada waktu malam.

Kamera depan lebih kurang menarik - ia mempunyai resolusi hanya 2.1 megapiksel ketika penanda aras sekarang nampaknya 5 megapiksel dan lebih tinggi. Ia masih berprestasi, mengelakkan penampilan hantu yang bersih kerana gambar yang kelihatan bersih dan penuh kontras. Dan ia mempunyai beberapa ciri menarik dari sudut pandangan perisian.20150519_1433591_crop

Seperti LG G4, anda boleh mengambil gambar selfie dengan membuka tangan anda di hadapan lensa dan menutupnya ke dalam tinju - bayangkan anda berada di perhimpunan Komunis dan anda akan berada di sana. Dan, dengan cara lain yang bagus, setelah anda mengambil gambar diri anda, anda boleh menjatuhkan telefon ke paras pinggang untuk melihat seketika.

Perisian

Seperti semua telefon bimbit Android LG baru-baru ini, G Flex 2 menampilkan versi terbaru Android - dalam kes ini Android 5.01 Lollipop - berjubah dengan kulit yang direka oleh pengeluar.

Anda mungkin menyukainya, anda mungkin membencinya, tetapi saya rasa tidak semua itu buruk. Sebenarnya, terdapat sejumlah ciri tambahan yang agak menarik. Terdapat ciri buka kunci Kod Knock, yang membolehkan anda membuka kunci telefon dengan corak ketukan ke skrin semasa telefon dalam keadaan siap sedia. w07b0474

Keupayaan untuk mengetuk dua kali untuk bangun juga berguna, seperti papan kekunci LG yang dapat disesuaikan, yang membolehkan anda menggesek sepanjang ruang untuk menggerakkan kursor ke kiri dan ke kanan.

Di tempat lain, untuk sebahagian besar, perubahan pada Android adalah halus dan tidak mengganggu, dan jam khusus LG dan widget Smart Notice di skrin utama dapat dikeluarkan jika mereka berada di saraf anda.

Keputusan

Terdapat beberapa telefon pintar yang dapat menandingi kemampuan LG G Flex 2 untuk memutar kepala, jadi jika itu adalah bahagian penting dari apa yang anda mahukan dari telefon bimbit, tidak ada apa-apa di sini yang akan membuat anda kecewa. Ia adalah telefon pantas, dan skrin, kamera dan hayat bateri juga menjadi tanda.

Walaupun anda mengabaikan skrin melengkung sebentar, perlu diingat bahawa LG G Flex 2 menawarkan nilai wang yang cukup baik. Harganya kurang dari £ 500 tanpa SIM dan, pada masa penulisan, boleh didapati secara percuma dengan kontrak berharga kurang dari £ 30 sebulan.

Ia mungkin tidak sesuai dengan pukulan pemimpin pasaran di depan teknologi, tetapi itu mungkin kaedah paling efektif untuk membuat pernyataan telefon pintar.

Recent Posts