Cara Melumpuhkan Pembantu Google

Pembantu Google, walaupun sangat membantu ketika anda perlu mencari tiket penerbangan atau restoran, kadang-kadang boleh mengganggu. Ia boleh muncul apabila anda tidak menginginkannya dan mengganggu kerja atau hiburan anda.

Oleh itu, tidak hairanlah sebilangan pengguna ingin melumpuhkannya. Artikel ini akan meneroka beberapa cara untuk melumpuhkannya pada telefon atau tablet Android. Kami juga akan merangkumi Chromebook, Pixelbook, dan Android TV.

Matikannya Sepenuhnya

Sekiranya anda yakin bahawa anda tidak mahu Pembantu Google mengganggu anda lagi, anda boleh memilih untuk mematikannya sepenuhnya. Perlu diingat bahawa anda akan dapat mengaktifkannya semula sekiranya anda mahu. Inilah cara mematikan sepenuhnya Pembantu Google pada peranti Android:

 1. Lancarkan aplikasi Google pada telefon pintar atau tablet anda.

 2. Ketik pada Menu ikon (tiga titik kecil); biasanya terletak di sudut kanan bawah skrin.

 3. Seterusnya, anda harus pergi ke Tetapan.

 4. Sekarang, arahkan ke Pembantu Google bahagian menu.

 5. Tatal ke bawah dan cari pilihan yang berlabel Am.

 6. Ketik suis gelangsar di sebelah Pembantu Google untuk menukarnya Mati

  .

 7. Akhirnya, sahkan dengan mengetik Matikan.

Sekiranya anda berubah fikiran dengan alasan apa pun dan ingin mengaktifkan Google Assistant sekali lagi, ikuti langkah-langkah yang sama dan aktifkan suisnya.

Laluan Alternatif

Terdapat cara lain untuk mematikan sepenuhnya Pembantu Google. Kali ini, anda mesti membukanya buat kali terakhir. Begini caranya:

 1. Ketik dan tahan Rumah butang.

 2. Semasa Pembantu Google muncul, anda harus mengetuk ikon berbentuk kotak di sudut kiri bawah.

 3. Seterusnya, ketik ikon profil di sudut kanan atas.

 4. Dalam menu yang muncul, pilih Am.

 5. Akhirnya, ketik suis gelangsar di sebelah Pembantu Google untuk melumpuhkan perkhidmatan.

Pembantu Google tidak akan kelihatan lagi tanpa diundang. Ulangi langkah-langkah ini jika anda berubah pikiran dan memutuskan untuk mengaktifkannya semula.

Lumpuhkan Butang Pengaktifan

Pembantu Google mempunyai kebiasaan yang tidak selesa untuk muncul ketika anda paling tidak menjangkakannya. Begitu juga, banyak orang mengaktifkannya apabila jari mereka secara tidak sengaja menyentuh butang Utama di telefon pintar dan tablet mereka.

Sekiranya anda tidak mahu melihat atau mendengar pembantu Google muncul ketika anda mengetuk butang Laman Utama, Android membolehkan anda mematikan ciri ini. Ini adalah pilihan yang baik bagi mereka yang ingin menyingkirkan Pembantu tetapi enggan mematikannya sepenuhnya. Inilah caranya:

 1. Lancarkan Tetapan aplikasi dari skrin Utama peranti Android anda.

 2. Navigasi ke Permohonan bahagian menu. Pada beberapa model, ia mungkin diberi nama Aplikasi.

 3. Seterusnya, pergi ke Aplikasi lalai/Permohonan bahagian.

 4. Seterusnya, buka Bantuan & input suara.

 5. Ketik pada Aplikasi bantu tab.

 6. Peranti Android anda kemudian akan menunjukkan kepada anda senarai aplikasi bantuan yang tersedia. Selalunya, ia akan menunjukkan Google dan Tiada sebagai pilihan. Anda mesti mengetuk Tiada.

Seperti kaedah lain dalam artikel ini, anda boleh kembali ke tetapan asal dengan mengikuti langkah yang sama. Dalam kes tertentu ini, dan bukannya ada, anda harus memilih Google sebagai aplikasi pembantu.

Nyahpasang Kemas Kini Google

Pembantu Google telah lama wujud - sejak Mei 2016, tepatnya. Versi aplikasi Google sebelumnya tidak memilikinya. Oleh itu, anda juga boleh membebaskan telefon atau tablet pembantu sial dengan menyahpasang kemas kini aplikasi Google dan mengembalikannya ke tetapan kilang.

Anda harus ingat bahawa ini adalah langkah paling ekstrem yang boleh anda ambil dalam situasi ini. Perlu juga disebutkan bahawa perkhidmatan dan ciri Google yang lain mungkin juga terpengaruh. Anda mungkin mengalami perubahan dalam tingkah laku mereka dan beberapa di antaranya (jika mereka merupakan penambahan baru-baru ini) mungkin hilang bersama dengan Pembantu Google.

Sekiranya anda benar-benar yakin bahawa anda tidak mahukan Pembantu di mana sahaja di telefon anda, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah. Kaedah ini berfungsi untuk kedua-dua telefon dan tablet.

 1. Sekali lagi, lancarkan Tetapan aplikasi dari skrin Utama peranti anda.

 2. Seterusnya, pergi ke Permohonan atau Aplikasi.

 3. Ketik pada Pengurus aplikasi. Sebagai alternatif, jika tidak ada pilihan seperti itu, anda harus mengetuknya Aplikasi.

 4. Telefon atau tablet anda kemudian akan menunjukkan kepada anda senarai semua aplikasi yang dipasang pada peranti.

 5. Sekarang, cari Google dan ketuk padanya.

 6. Apabila halaman maklumat aplikasi Google dibuka, anda harus mengetuk ikon tiga titik di sudut kanan atas skrin.

 7. Kemudian, ketik pada Nyahpasang kemas kini pilihan.

 8. Google kemudian akan memberitahu anda bahawa anda akan mengganti aplikasi dengan versi kilang dan semua data akan dihapus, ketuk okey untuk mengesahkan pilihan anda.

Pembantu Google akan dikeluarkan dari telefon atau tablet anda dan tidak akan mengganggu anda lagi. Namun, apabila anda mengemas kini aplikasi Google atau peranti anda melakukannya secara automatik, Pembantu akan muncul semula.

Chromebook dan Pixelbook

Sekiranya Pembantu Google memberi anda masalah pada Chromebook atau Pixelbook yang menjalankan Chrome OS, berikut cara menanganinya:

 1. Klik pada Masa bahagian bar status dan buka Tetapan.

 2. Pergi ke Cari dan Pembantu bahagian.

 3. Pilih Pembantu Google.

 4. Luncurkan togol ke Mati.

TV Android

Sekiranya anda mempunyai TV Sony yang menjalankan OS Android, anda boleh mematikan Pembantu Google dalam beberapa saat. Begini caranya:

 1. Tekan Pembantu Google butang pada alat kawalan jauh dan tahan.

 2. Sekarang, pergi ke Tetapan menu dan matikan Pembantu Google.

Sekiranya anda melakukan ini, anda tidak akan dapat mengawal TV dengan suara anda lagi.

Selamat tinggal Google!

Sekiranya anda tidak memerlukan Pembantu Google, adalah pilihan yang baik untuk membungkamnya. Dengan begitu, anda dapat menikmati peranti Android atau Chrome OS anda tanpa gangguan.

Adakah anda mendapati Pembantu Google berguna atau tidak? Adakah anda menyimpannya atau melumpuhkannya? Kongsi pendapat anda di ruangan komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found