Cara Mendapatkan Font Mac Untuk Windows

Sekiranya anda pernah menggunakan Mac atau melihat rakan menggunakan Mac, anda pasti akan melihat beberapa fon unik dan jernih yang terdapat pada peranti Mac. Peranti Mac mahal untuk diperoleh secara sederhana kerana menggunakan fon manis itu, tetapi bagaimana jika anda boleh mengekstrak fon Mac dari macOS, dan kemudian berfungsi pada Windows? Ia semestinya boleh dilakukan, tetapi tidak semudah memotong dan menampal.

Walaupun begitu, jika anda mengikuti kami di bawah, kami akan membawa anda selangkah demi selangkah dan menunjukkan kepada anda cara membuat fon mac berfungsi pada Windows. Oleh itu, mari kita mulakan:

Adakah fon macOS dan fon Windows boleh ditukar ganti?

Ada sesuatu yang dipanggil fon TrueType, atau fail .TFF. Ini direka oleh Apple, dan semacam platform silang. Windows menyokong format fail font TrueType, tetapi tidak mengikut cara yang anda fikirkan.

Anda tidak boleh menggunakan fon Apple TrueType secara langsung di Windows. Anda harus mengubahnya menjadi font TrueType Windows, kerana Apple TrueType hanya dapat digunakan pada perangkat Mac. Namun, setelah anda menukarnya ke fon TrueType Windows, anda boleh memindahkannya ke peranti Mac dan menggunakannya dengan baik. Ini kerana Windows TrueType berfungsi pada kedua-dua peranti Windows dan Mac.

Yang mengatakan, fon macOS boleh ditukar ganti, tetapi mereka memerlukan sedikit kerja untuk menjadikannya boleh ditukar ganti, seperti yang anda lihat.

Jenis fon lain

Terdapat satu "jenis fon" lain yang patut dibincangkan, dan itulah fon OpenType, atau sambungan fail .OTF. Jenis fon ini benar-benar merentas platform, membolehkan anda menggunakannya pada Mac dan Windows seperti yang anda mahukan.

Ini kerana fon OpenType mempunyai semua komponen yang diperlukan untuk Mac dan Windows - fail .AFM untuk Mac, dan kemudian fail .PFB dan .PFM untuk Windows. Yang mengatakan, fon OpenType pada dasarnya dapat disalin dan dipasang dari platform ke platform sesuka hati.

Mendapatkan fon Mac pada Windows

Dengan alat hari ini, sangat mudah mendapatkan fon Mac di Windows. Langkah pertama adalah memuat turun dan memasang program pada Windows yang dipanggil MacType. Anda boleh mendapatkannya secara percuma di sini. Jalankan pemasang, dan ikuti wizard persediaan. Setelah dipasang, kita boleh mendapatkan fon tersebut di Windows.

Seterusnya, buka program MacType. Anda mahu memilih bahasa anda - biasanya bahasa Inggeris - dan kemudian tekan Seterusnya.

Di halaman seterusnya, anda akan melihat senarai butang dan pilihan radio. Anda boleh mengabaikan sebahagian besar dari ini, kerana kita akan memilih Muatkan dengan MacTray pilihan di sudut kanan atas. Selain itu, anda mahu mengklik Jalankan sebagai Pentadbir butang radio, dan juga Mod pemuatan mandiri pilihan, seperti yang dilihat pada gambar di atas. Klik Seterusnya.

Di halaman ini, kami ingin memilih pilihan yang tertera Lalai, dan kemudian Selesai.

Sekarang, kita perlu menukar rendering fon Windows, yang akan menjadikan fon Mac anda lebih jelas. Untuk melakukan ini, kami akan menggunakan program percuma bernama GDIPP. Anda boleh pergi ke halaman Kod Google, dan memuat turunnya untuk versi sistem anda yang betul - Windows 64-bit atau 32-bit.

Setelah pemasangan selesai, sebenarnya tidak ada yang perlu anda lakukan selepas itu. Ia hanya menggantikan program rendering teks Windows gdi32.dll dengan program yang dapat membawa anda "teks anti-alias yang indah" yang akan anda temui di macOS dan versi sebelumnya dari sistem operasi.

Buat asal MacType dan GDIPP

Sekiranya anda memutuskan bahawa anda sudah bersedia untuk menyingkirkan MacFont tersebut, kerana semuanya berasaskan program, sebenarnya sangat mudah untuk menyingkirkannya, terutama pada Windows 10.

Buka menu Mula anda, dan tekan ikon Gear. Ini membuka panel Tetapan. Dari sana, cari sahaja Tambah atau alih keluar program, dan klik.

Setelah masuk, anda boleh menatal senarai untuk mencari MacType dan GDIPP. Atau, anda boleh memasukkan salah satu nama di bar carian. Setelah selesai, klik pada program, dan kemudian tekan Nyahpasang butang. Ini akan menghilangkan fon Mac di Windows; namun, jika anda menginginkannya kembali, anda boleh mengikuti langkah-langkah di atas sekali lagi.

Penutup

Seperti yang anda lihat, cukup mudah mendapatkan fon Mac di mesin Windows anda. Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda harus mempunyai fon Mac yang cantik, segar dan jelas pada mesin Windows anda hanya dalam beberapa minit. Sudah tentu, MacType bukanlah satu-satunya cara untuk mendapatkan fon Mac di PC anda - terdapat banyak program lain di luar sana yang dapat membantu anda dalam proses yang sama. Walaupun begitu, jika anda tidak melihat bahawa MacType melakukan apa-apa, mungkin ada baiknya anda melihat dan melihat apa lagi di luar sana.

Bagaimana rupa fon Mac yang anda pasang pada mesin Windows anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah, kami ingin mendengar daripada pembaca kami!

Recent Posts