Amazon Echo Tidak Akan Menyambung ke Wi-Fi [Perbaikan Pantas]

Amazon Echo adalah peranti kompak yang hebat dengan beribu-ribu kegunaan yang berbeza. Tetapi jika anda mempunyai yang baru yang tidak disambungkan ke Wi-Fi, atau jika Echo anda berhenti menyambung ke Wi-Fi, ia tiba-tiba menjadi tidak berguna.

Amazon Echo Tidak Akan Menyambung ke Wi-Fi [Perbaikan Pantas]

Tanpa sambungan internet yang berfungsi, Amazon Echo tidak akan bercakap, memproses arahan, atau mengalirkan media untuk anda.

Sering kali, penyelesaian untuk masalah Amazon Echo boleh didapati dalam menyelesaikan masalah dan menyelesaikan masalah penyambungan Internet, bukan masalah dengan Amazon Echo itu sendiri.

Menyiapkan Gema Baru

Sekiranya anda baru sahaja menerima Echo baru, perkara pertama yang ingin anda lakukan ialah menghubungkannya dengan sambungan Wi-Fi anda supaya anda dapat menikmatinya. Sekiranya anda ingin membelinya, mereka boleh didapati di Amazon.

Amazon Echo bergantung sepenuhnya pada Internet agar dapat berfungsi dengan baik jadi harapkan sambungan Internet atau WiFi anda menjadi tempat yang sesuai untuk melihat jika Echo anda tidak berfungsi dengan baik.

Sebelum anda memulakan, pastikan Echo anda dicolokkan. Mungkin tidak dicas sepenuhnya, dan anda tidak mahu ia mati semasa proses penyediaan. Tunggu sehingga cincin cahaya di bahagian atas Echo berubah menjadi oren sebelum meneruskan.

Memandangkan ia adalah salah satu masalah yang lebih biasa, mengesahkan bahawa peranti disambungkan sepenuhnya ke sumber kuasa berada di bahagian atas senarai penyelesaian masalah.

Seterusnya, ikuti langkah-langkah untuk menyambung ke WiFi dan menyelesaikan masalah sambungan:

 1. Buka aplikasi Alexa pada telefon pintar atau tablet anda untuk menghubungkan Echo anda ke rangkaian wayarles anda.
 2. Di Skrin utama aplikasi Alexa, ketik tiga garis mendatar di sudut kiri atas. Kemudian, ketik "Tetapan."

  Tetapan aplikasi Alexa

 3. Selanjutnya, ketuk "Siapkan peranti baru" di bawah "Peranti Alexa." Pilih peranti Echo yang anda sambungkan ke Wi-Fi: Echo, Tap, atau Dot.

  Pilih Gema

 4. Kemudian, anda akan memilih bahasa anda dan mengetuk butang "Teruskan" berwarna biru. Pemilihan Bahasa
 5. Pada skrin seterusnya, anda akan melakukan persediaan untuk peranti Echo anda dan klik butang "Sambungkan ke Wi-Fi" berwarna biru. Gema anda akan memberitahu anda bila sudah siap, dan anda juga akan melihat cincin cahaya oren di bahagian atasnya.
 6. Sekiranya lampu Echo anda tidak berubah menjadi oren setelah beberapa saat, tekan dan tahan butang "Action" (titik) pada Echo selama beberapa saat. Lepaskan ketika cahaya berubah menjadi oren, kemudian ketuk "Lanjutkan" di aplikasi anda. Sambungan Wi-Fi
 7. Pilih rangkaian Wi-Fi yang diinginkan untuk menghubungkan Echo anda. Kemudian, masukkan kata laluan anda untuk rangkaian tersebut.

Amazon Echo anda kini harus menyambung ke rangkaian Wi-Fi anda dan memberitahu anda apabila sambungan berjaya dilakukan. Anda kini mesti berada dalam talian dan bersedia untuk pergi!

Apa yang perlu dilakukan apabila Alexa tidak dapat menyambung ke Internet?

Perkara pertama yang ingin anda sahkan ialah peranti mudah alih anda disambungkan dengan betul ke rangkaian Wi-Fi yang ingin anda gunakan. Pergi ke Tetapan di telefon anda atau tekan lama butang Wi-Fi di pusat kawalan telefon anda untuk membuka pilihan Wi-Fi. Pastikan anda tersambung dengan betul dan cuba sambungkan semula peranti Echo anda melalui Aplikasi Alexa.

Sekiranya sambungan tidak berjaya, pastikan anda memasukkan kata laluan anda dengan betul. Oleh kerana kata laluan tersembunyi, salah menaip salah satu watak dengan mudah.

Cukup cuba sambungkan semula dan masukkan semula kata laluan anda sebelum anda mencuba salah satu petua penyelesaian masalah di bawah. Sudah tentu, pastikan bahawa kunci CAP LOCK anda tidak digunakan kerana semua huruf besar mungkin merupakan nombor satu sebab orang salah menaip kata laluan berkali-kali.

Anda juga boleh mencuba meletakkan telefon pintar anda dalam mod Pesawat dan kemudian menyambungkannya semula ke wifi. Aplikasi Alexa di telefon anda bergantung pada wifi untuk mengatur Echo anda dengan betul, jadi menyambungkan semula telefon ke wifi dapat menyelesaikan masalah dengan cepat.

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan Echo Dot, periksa Cara Memperbaiki Kesalahan Mendaftar Peranti Amazon Dot.

Selain itu, jika anda mempunyai lebih daripada satu sambungan rangkaian tanpa wayar, maka cuba sambungkan ke yang lain jika percubaan masih tidak berjaya dalam sambungan Wi-Fi awal.

Mengapa Echo DOT Saya Tidak Menyambung ke WiFi?

Sekiranya anda melihat cincin cahaya oren di bahagian atas Gema Amazon anda pada bila-bila masa setelah anda melakukan persediaan awal, ia cuba memberitahu anda sesuatu: Itu tidak tersambung ke Internet.

Walaupun anda Echo tersambung ke WiFi, itu tidak bermakna bahawa sambungan antara modem kabel atau DSL anda dan Internet berfungsi.

Echo akan cuba menyambung semula dengan WiFi anda dan WiFi anda akan cuba menyambung semula dengan Internet, tetapi mungkin tidak berjaya.

Untuk mendapatkan semula sambungan Wi-Fi antara Amazon Echo dan internet anda, anda perlu menjalin semula sambungan.

Perlu diingat, bahawa anda menggunakan aplikasi Alexa untuk menyiapkan peranti Echo anda, jadi jika telefon anda tidak disambungkan ke wifi, peranti Alexa tidak akan tahu di mana hendak dihubungkan. Pastikan wifi dihidupkan dan disambungkan ke telefon anda.

Apa yang boleh menyebabkan masalah ini dengan sambungan Amazon Echo dan Wireless? Di bawah ini, kami akan melihat kemungkinan masalah, serta cara mudah bagi anda untuk menyelesaikannya.

Kemungkinan Pembaikan Lain untuk Masalah Sambungan Gema

Sekiranya Echo anda tidak disambungkan ke internet atau tidak menyambung ke WiFI. Sambungan WiFi antara Echo dan modem atau penghala anda, sementara sambungan Internet antara modem dan Internet.

Ikuti langkah-langkah ini sehingga ia tersambung semula.

 1. Periksa untuk memastikan penghala anda dipasang dan disambungkan ke Internet. Bolehkah anda menyambung ke Wi-Fi dan mengakses Internet dari peranti lain? Sekiranya tidak, masalahnya terletak pada penghala atau modem anda. Cabut kedua-dua peranti, tunggu 15 saat, kemudian pasangkan semula.

  Penghala tanpa wayar

 2. Sekiranya tidak berjaya, cubalah perkara yang sama dengan Echo. Matikan sepenuhnya menggunakan butang kuasa, tunggu 15 saat, kemudian hidupkan semula. Tunggu sebentar untuk melihat sama ada ia menyambung semula ke internet secara automatik.
 3. Masih belum ada kaitan? Jangan kecewa - Anda mungkin telah menyimpan kata laluan tanpa wayar ke akaun Amazon anda semasa pertama kali menyediakan Echo. Sekiranya anda menukar kata laluan Wi-Fi baru-baru ini, Echo tidak dapat dihubungkan. Cukup buka aplikasi Alexa anda, kemas kini kata laluan, dan aplikasi itu akan menyambung semula secara automatik.
 4. Sekiranya anda menggunakan modem dwi-jalur, maka anda mungkin telah menyediakan dua rangkaian Wi-Fi. Kedua-dua frekuensi dioptimumkan untuk kegunaan yang berbeza. Frekuensi 5GHz menawarkan sambungan yang lebih stabil, sementara frekuensi 2.4GHz lebih baik untuk peranti yang terletak lebih jauh. Cuba beralih ke rangkaian lain untuk melihat apakah Echo akan bersambung.
 5. Periksa untuk memastikan bahawa penghala anda tidak menyekat peranti. Banyak penghala tidak akan membenarkan peranti baru bergabung untuk tujuan keselamatan. Log masuk ke penghala anda dan pastikan Echo mempunyai kebenaran untuk bergabung.
 6. Adakah masih tidak berfungsi? Cuba ubah Gema anda. Pertama, jauhkan dari sebarang peranti tanpa wayar yang boleh mengganggu isyaratnya. Kemudian, angkat lebih tinggi, seperti di atas perabot, untuk mengelakkan gangguan. Akhirnya, mungkin Echo terlalu jauh dari penghala tanpa wayar (dalam jarak 30 kaki sangat sesuai), atau di bahagian rumah anda di mana isyaratnya tidak terlalu kuat. Cuba pindahkan Echo ke lokasi yang lebih baik, seperti tepat di sebelah penghala wayarles anda. Petua: Sebagai alternatif, anda boleh mendapatkan pemanjar tanpa wayar untuk memperluas jangkauan penghala anda.

Bagaimana saya Menetapkan Semula Alexa Kembali ke Lalai Kilang?

Apabila semuanya gagal, anda boleh menetapkan semula Amazon Echo ke tetapan kilang. Ini menyelesaikan banyak masalah sehingga ada alasannya adalah kaedah yang dicuba dan benar untuk menyelesaikan masalah teknikal.

Proses menetapkan semula ke lalai kilang berbeza untuk Echos generasi pertama dan kedua.

Untuk Echo generasi pertama, tetapkan semula menggunakan langkah berikut:

 1. Menggunakan item tipis, seperti klip kertas, untuk menekan dan menahan butang reset yang terletak di bahagian bawah peranti. Cincin cahaya di atas Gema akan berubah menjadi oren, kemudian biru.
 2. Lepaskan butang, dan lampu akan mati, kemudian oren. Sekarang, ikuti proses yang dijelaskan di atas untuk mengatur sambungan Wi-Fi anda dari awal.

Untuk Echo generasi kedua, tetapkan semula menggunakan langkah berikut:

 1. Tekan dan tahan butang “Volume Turun” dan “Mikrofon Mati”. Lampu akan bertukar jingga selama kira-kira 20 saat, kemudian bertukar menjadi biru.
 2. Lepaskan butang, dan lampu akan mati, kemudian oren. Sekarang, ikuti proses yang dijelaskan di atas untuk mengatur sambungan Wi-Fi anda dari awal.

Dan untuk Echo generasi ketiga, tetapkan semula menggunakan langkah berikut:

 1. Tekan dan tahan Tindakan butang selama sekitar 30 saat atau sehingga cincin cahaya berdenyut oren, kemudian mati.
 2. Kemudian tunggu cincin cahaya menyala semula dan kemudian bertukar menjadi biru.
 3. Akhirnya, cincin cahaya akan bertukar menjadi jingga lagi dan Echo akan memasuki mod persediaan.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk menghubungkan Amazon Echo ke wifi, anda boleh menghubungi Amazon untuk mendapatkan bantuan lebih lanjut.

Soalan Lazim

Masalah hubungan dengan Echo tidak menyeronokkan. Apabila Alexa tidak berfungsi dengan baik, mudah menjadi kecewa. Di bahagian ini, kami telah menambahkan lebih banyak soalan untuk membantu anda memanfaatkan sepenuhnya peranti Echo anda.

Adakah Amazon menawarkan jaminan untuk peranti Echo?

Dengan andaian ada sesuatu yang tidak kena dengan peranti Echo anda, Amazon menawarkan jaminan terhad satu tahun. Sekiranya anda masih dalam tempoh jaminan satu tahun, anda boleh melayari laman web ini untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai mengemukakan tuntutan.

Selagi Echo anda bukan model yang diperbaharui dan tidak mengalami kerosakan fizikal, mengajukan tuntutan untuk alat ganti tidak boleh menjadi masalah.

Bagaimana saya dapat mengetahui jika Echo saya disambungkan ke wifi?

Apabila anda mengucapkan ‘Alexa’ atau kata bangun anda, Alexa akan menyala biru dan memberi respons kepada anda. Sekiranya anda melihat cincin cahaya oren atau ungu, dia menghadapi masalah semasa menjalankan tugas yang mungkin berkaitan dengan sambungan internet anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found