Ulasan Dell Alienware 17 R2

£ 1922 Harga semasa dikaji

Alienware telah berjalan jauh sejak pertama kali kembali pada tahun 1996. Sudah lama berlalunya zaman komputer riba hijau dan PC desktop yang dihiasi dengan tengkorak alien raksasa; syukurlah, keluarga Alienware telah berkembang menjadi baka yang jauh lebih enak, dan Alienware 17 adalah bukti terbaru dari perkembangan itu.

Ulasan Dell Alienware 17 R2

Dell Alienware 17 R2 - tangkapan utama

Ulasan Alienware 17 R2: reka bentuk

Sekiranya anda akan menghabiskan sebahagian besar £ 2,000 untuk komputer riba permainan, maka anda mahu ia kelihatan baik, dan di sini Alienware 17 memberikannya. Ia melancarkan kelas kelas berat, dengan tubuhnya selesai dengan palet premium premium dengan sentuhan hitam-matte lembut dan abu-abu gunmetal.

Ditambah dengan kontur yang tajam dan sudut yang dipotong secara agresif, ia menjadikan model yang tampan dan menyeramkan. Ini binatang tetapi canggih, pastinya jika dibandingkan dengan pesaingnya yang unggul seperti MSI GT72 Dominator Pro.

Dell Alienware 17 R2 - sudut

Alienware juga merampingkan komputer riba 17innya: setebal 37mm hingga MSI 58mm, walaupun tidak lebih ringan daripada saingannya yang lebih gemuk, beratnya 3.8kg. Makeover tidak mengorbankan kualiti binaan. Komputer riba permainan ini tidak hanya kelihatan di setiap pusat tenaga, tetapi terasa kukuh di setiap milimeter casis.

Dan jika Alienware kelihatan kurang jelas dalam gambar kami, ia adalah haiwan yang sama sekali berbeza apabila anda menghidupkannya. Lampu LED pelbagai warna menerangi jalur di tepi depan dan penutup, dan balok di belakang papan kekunci, pad sentuh, lampu status dan logo Alienware di bawah skrin. Masuk ke panel kawalan AlienFX, dan mungkin menerangi setiap kawasan dengan kerusuhan warna yang berbeza - merah jambu, merah, ungu dan biru - atau matikan semuanya sepenuhnya.

Dell Alienware 17 R2 - belakang

Ulasan Alienware 17 R2: spesifikasi dan paparan

Spesifikasi tahap permulaan untuk Alienware 17 tersedia dengan £ 1,299 termasuk PPN. Untuk wang itu, anda mendapat CPU Core i7-4710HQ, 8GB RAM, 1TB 5,400rpm HDD dan cip grafik GeForce GTX 970M. Dapatkan anggaran £ 623 yang lain, bagaimanapun, dan anda boleh meningkatkan mengikut spesifikasi yang kami ada di sini, yang merangkumi Intel Core i7-4980HQ 2.8GHz, RAM 8GB, kedua SSD M.2 256GB dan HDD 1TB, dan GeForce GTX 980M 4GB. Alienware 17 hadir dengan paparan HD Penuh sebagai standard, tetapi jika atas sebab tertentu anda sangat menyukai idea mendapatkan cap jari di seluruh paparan baru anda yang berkilat, anda boleh menaik taraf ke skrin sentuh dengan harga tambahan £ 150.

Dell Alienware 17 R2 - belakang

Unit tinjauan kami dilengkapi dengan paparan HD Penuh standard tanpa sentuhan. Kualiti gambar lebih baik daripada memukau, walaupun Alienware memulai dengan positif dalam rangkaian ujian kami. Kecerahan mencapai 347cd / m2 yang mengagumkan dan perbezaan kontras berada pada tahap 972: 1 yang sama. Walau bagaimanapun, panel berusaha untuk menghasilkan semula warna terkaya dan paling tepu dalam ujian kami.

Ini merangkumi hanya 86.4% gamut warna sRGB, dan ketepatan warna hanya rata-rata. Kami mengukur rata-rata Delta E 3.91 dan penyimpangan maksimum 8.5, tetapi perbezaan antara warna di layar dan warna yang dimaksudkan jelas bagi mata kasar, dengan kebanyakan warna kelihatan hanya sentuhan yang dicuci setelah diperiksa lebih dekat.

Pentingnya, tidak ada masalah catatan masa tindak balas, seperti hantu; sudut pandangan luas; dan kemasan anti-silau matte di panel IPS adalah kejutan yang menyenangkan. Tidak ada pantulan yang memburukkan lagi, dan untungnya lapisan anti silau yang digunakan Alienware tidak memperkenalkan butiran yang tidak diingini.

Ulasan Alienware 17 R2: prestasi

Dari segi prestasi, Alienware 17 secepat yang menjerit seperti yang anda harapkan dari komputer riba yang menggabungkan gabungan Core i7 quad-core 2.8GHz, pemacu keadaan pepejal dan RAM yang besar. Walaupun pemproses lebih cepat, ia tidak jauh lebih cepat daripada GTI Dominator Pro MSI, mencetak 1.1 ke 1.04 MSI. Itu mungkin disebabkan SSD berkonfigurasi RAID berkembar MSI.

dsc_4079dell_alienware_17_r2

Walau bagaimanapun, dalam ujian permainan, terdapat sedikit udara yang lebih jelas di antara kedua-dua komputer riba, dengan Nvidia GeForce GTX 980M membantu Alienware 17 R2 untuk mencapai hasil ujian yang benar-benar menakjubkan. Dalam ujian Crysis berkualiti tinggi kami (dijalankan pada tahap 1,920 x 1,080) ia mencapai 85fps, iaitu 12fps lebih lancar daripada MSI. Dalam senario terhad CPU ini, CPU Alienware lebih pantas yang memberikan kelebihan berbanding MSI. Akan tetapi, tekan GPU lebih keras, dan hasilnya sama. Ketika kami meningkatkan resolusi hingga 2.560 x 1.440 dan perincian Sangat Tinggi, ia hanya berada di satu bingkai di belakang MSI, dengan hasil 57fps, yang lebih cepat 19fps.

Memang, hanya ketika kita meningkatkan resolusi hingga 4k dan tetapan kualiti ke Sangat Tinggi, kadar bingkai turun menjadi 26fps yang kurang lancar. Dalam analisis terakhir, GPU yang serupa bermaksud bahawa tidak ada jurang yang signifikan antara kedua-dua komputer riba dalam tajuk terhad GPU. Pada masa yang jarang berlaku ketika CPU tidak berfungsi rata-rata, sedikit lagi CPU menggerunkan dengan jelas membayar dividen.

Ulasan Alienware 17 R2: peningkatan dan pengembangan

Secara luaran, Alienware 17 R2 cukup lengkap. Terdapat empat port USB 3, dua di kedua-dua tepi; pembaca kad SD; Output HDMI 1.4 dan mini-DisplayPort 1.2; Gigabit Ethernet dan sepasang bicu audio 3.5mm. Bluetooth 4 dan 802.11ac juga memotongnya.

Balikkan Alienware 17 terbalik, dan dua skru menahan panel akses di bahagian bawah. Ini memberikan akses ke ruang cakera keras 2.5in tunggal, dua slot RAM, kad Wi-Fi dan empat slot (ya, empat) M.2.

Di unit tinjauan kami, tiga slot M.2 adalah percuma, tetapi belum ada cara untuk menetapkan pemacu lebih lanjut dalam RAID, seperti MSI, dan tidak ada sepasang slot RAM kedua untuk peningkatan memori yang mudah. Alienware juga menggunakan solder daripada GPU MXM yang boleh ditingkatkan, jadi jalan peningkatan di sana juga terhad.

Dell Alienware 17 R2 - port

Walau bagaimanapun, mengenai peningkatan, Alienware meletakkan semua taruhannya pada Grafik Amplifier: tambahan £ 200 yang memungkinkan untuk menggunakan kad grafik kelas desktop dengan mana-mana komputer riba Alienware yang serasi.

Lebih kecil daripada casing mini-ITX atau komputer lama Shuttle PC, Penguat Grafik mengandungi bekalan kuasa 460W khusus dan satu slot PCI Express 16x. Sambungkannya ke bahagian belakang komputer riba dengan kabel yang disediakan dan anda mempunyai akses ke kuasa permainan kelas desktop - ini adalah idea yang kemas, dan kami berharap dapat memanfaatkannya dalam masa terdekat. Bagi mereka yang berminat dengan idea untuk membuang PC desktop mereka sepenuhnya, ini mungkin salah satu ciri yang lebih menarik dari rangkaian Alienware baru.

Penguat Grafik Dell

Ulasan Alienware 17 R2: keputusan

Jadi, di manakah ini meninggalkan Alienware 17? Ini adalah satu keputusan penghakiman yang sukar dibuat. Sejauh ini adalah komputer riba permainan 17in paling hebat yang pernah kita tonton, dan spesifikasi perkakasan dan prestasi serba boleh dilihat.

Tetapi MSI GT72 Dominator Pro adalah saingan yang sangat mampu, dan walaupun ia tidak semenarik dengan Alienware 17, ia mempunyai peningkatan yang lebih baik (dan lebih mudah), pemacu optik, dan model dengan SSD kembar, tiga atau empat dalam RAID . Memang, bajet anda hampir £ 2,200, dan anda boleh menggunakan model dengan RAM 32GB, empat SSD 128GB dan GTX 980M versi 8GB MXM. Ini adalah lawan yang hebat.

Pada akhirnya, komputer riba mana yang paling sesuai dengan keperluan anda. MSI menang pada pengembangan dan peningkatan potensi, sementara Alienware menggabungkan penampilan cantik dan jangka hayat bateri yang lebih baik dengan pilihan untuk pengembangan masa depan (walaupun terikat di meja) melalui Penguat Grafik novel. Panggilan sukar untuk dibuat tetapi, mana pun yang anda pilih, kedua-duanya akan menangani permainan yang paling mencabar di luar sana: Geforce GTX 980M adalah binatang mutlak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found