Cara Menghapus Akaun Amazon Anda Secara Kekal [Februari 2021]

Atas sebab apa pun, anda memutuskan bahawa anda ingin memadamkan akaun Amazon anda secara kekal. Orang mungkin mempunyai pelbagai alasan untuk melakukannya, dari pindah ke negara di mana Amazon tidak menyokong penghantaran ke masalah dengan amalan perniagaan Amazon, atau bahkan ke dasar HR kontroversialnya.

Cara Menghapus Akaun Amazon Anda Secara Kekal [Februari 2021]

Dengan semua maklumat sensitif yang terdapat di dalam akaun anda, mungkin ada baiknya menghapusnya jika anda tidak lagi mahu menggunakannya. Anda tidak mahu sesiapa mengakses akaun anda dan mencuri maklumat sensitif. Pastikan anda memahami dengan tepat apa penghapusan lengkap dan bahawa anda 100% pasti bahawa ini adalah apa yang anda mahu lakukan untuk terus maju.

Setelah anda memutuskan untuk membatalkan akaun Amazon anda, ikuti arahan di bawah untuk melakukannya secepat dan semudah mungkin.

Apa Yang Berlaku Semasa Anda Menutup Akaun Amazon Anda?

Sekiranya anda menutup akaun anda dengan betul, akaun anda tidak akan dapat diakses lagi oleh anda atau orang lain. Ini termasuk pekerja dan kakitangan sokongan di Amazon. Oleh itu, jika anda menutup akaun dan merasakan anda membuat kesilapan, anda hanya perlu membuat yang baru.

Ini juga tidak berhenti hanya pada akaun asas anda di mana anda membeli beberapa produk semasa penjualan Black Friday dan Cyber ​​Monday yang hebat. Ia bermaksud semuanya. Senarai pendek perkara yang tidak lagi dapat anda akses setelah akaun anda hilang:

 • Laman web lain yang menggunakan atau memerlukan akaun Amazon seperti Amazon Mechanical Turks, Amazon Associates, Amazon Web Services (AWS), Author Central, Kindle Direct Publishing, atau akaun Amazon Pay.
 • Kandungan digital yang berkaitan dengan Amazon Music, Amazon Drive, dan / atau Prime Photos, atau pembelian Amazon Appstore anda. Ini termasuk video Perdana dan pembelian Kindle. Semua kandungan akan dihapus dan tidak dapat dipulihkan.
 • Semua ulasan, catatan perbincangan, dan gambar pelanggan yang anda terima atau bertanggungjawab.
 • Sejarah akaun anda, yang merangkumi maklumat kad kredit anda, sejarah pesanan, dll.
 • Pulangan atau bayaran balik yang belum diproses.
 • Sebarang Kad Hadiah Amazon.com atau baki kredit promosi yang masih ada di akaun anda.
 • Peranti Amazon seperti Alexa-enabled, Echo, atau Firestick TV tidak akan berfungsi tanpa akaun Amazon.

Sekiranya anda dapat hidup tanpa semua yang dinyatakan di atas, maka anda sudah bersedia untuk memulakan proses menutup akaun Amazon anda.

Bagaimana Saya Memadamkan Akaun Amazon Saya secara Kekal?

Menutup akaun Amazon anda tidak sesenang dan kering seperti kebanyakan akaun laman web lain. Tidak semudah pergi ke tetapan akaun anda dan mengklik butang.

Anda tidak semestinya melompat melalui gelung, tetapi menutup akaun Amazon memerlukan beberapa langkah lagi sebelum dikeluarkan dan memberikan ketenangan fikiran.

Langkah 1: Batalkan Pesanan Terbuka Anda

Sekiranya anda baru-baru ini membuat pesanan melalui akaun Amazon anda, anda pasti ingin membatalkannya sebelum anda menghapus akaun anda.

Untuk melakukan ini, anda semestinya mesti berada di laman web Amazon.com sendiri. Setelah sampai di sana, pastikan anda log masuk ke akaun yang ingin anda hapuskan. Anda boleh melakukan ini dengan menuding ke atas Akaun & Senarai dengan kursor anda dan memilih Log masuk. Masukkan maklumat untuk akaun anda dan klik Log masuk.

Setelah log masuk ke akaun semasa anda, pastikan tidak ada pesanan tertunggak yang aktif di akaun anda. Sekiranya anda mahu, anda boleh membatalkan sebarang dan semua pembelian yang belum dihantar. Anda tidak akan dapat menutup akaun anda sehingga ini selesai.

Untuk membatalkan pesanan yang mungkin anda miliki, klik Pesanan di bahagian kanan atas halaman utama. Pilih Pesanan terbuka dan setelah pesanan ditarik, klik Minta pembatalan di sebelah kanan setiap pesanan.

Langkah 2: Padamkan Akaun Amazon Anda

Anda tidak akan menemui "Batalkan / Nyahaktifkan Akaun" di mana sahaja anda melihat di laman web ini. Untuk akhirnya prosesnya selesai, anda perlu menatal ke bahagian bawah halaman ke footer dan mengklik Tolonglah di bahagian "Biarkan Kami Membantu Anda".

Tatal ke bawah halaman ke "Browse Topics Help" dan pilih Perlukan Lebih Banyak Bantuan? di bahagian bawah lajur kiri. Ini akan memaparkan pilihan baru di kotak sebelah kanan. Klik Hubungi Kami.

Pada halaman seterusnya, Amazon akan bertanya kepada anda jika anda ingin bercakap dengan Chatbotnya. Malangnya, pada tahun 2019, Amazon mengalihkan sebahagian besar permintaan bantuannya ke Chatbotnya, yang bermaksud anda perlu membatalkannya dengan bercakap dengan bot.

Catatan: Sekiranya anda mengklik pautan ‘Kami boleh memanggil anda’ di bawah pautan Mula Bersembang, orang Langsung akan menghubungi anda sebaik sahaja tersedia.

Dari sana, beritahu bot yang anda mahu tutup akaun anda. Ia kemudian akan meminta anda memilih salah satu daripada tiga pilihan. Dari pilihan tersebut, pilih yang berkaitan dengan ‘Log masuk dan keselamatan ’. Selepas itu, ia akan bertanya kepada anda jika anda ingin bercakap dengan wakil kerana bot tidak dapat membantu anda dengan masalah yang berkaitan dengannya.

Sebaik sahaja anda bercakap dengan wakil, anda boleh memberitahu mereka bahawa anda ingin menghapus akaun Amazon anda dan mereka akan memulakan proses untuk anda. Hasil akhirnya akan tetap menjadi e-mel yang memberi anda ETA untuk penghapusan akaun.

Jangka masa biasanya akan tiba antara 12 dan 48 jam, walaupun beberapa orang yang bernasib baik telah menghapuskan akaun mereka dengan segera.

Membatalkan dari Pautan ‘Hubungi Kami’

Menggunakan laman web ‘Hubungi Kami’ sedikit berbeza untuk pembatalan kerana anda tidak mendapat pilihan untuk berbual. Anda perlu menghantar e-mel melalui pilihan ini.

Alihkan pilihan untuk membatalkan akaun anda dan templat e-mel akan muncul.

Pengguna telah melaporkan bahawa prosesnya sangat mudah dan berkesan. Sekiranya anda bimbang akaun anda tetap aktif setelah anda meminta pembatalan, anda akan menerima e-mel pengesahan dalam beberapa hari.

Alternatif untuk Membatalkan Akaun Anda

Sekiranya anda melabur dalam buku, muzik, dan storan foto Amazon, anda mungkin tidak mahu memadamkan akaun anda secara kekal. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga keselamatan akaun Amazon anda sebelum membatalkan keahlian Perdana.

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk memastikan akaun anda selamat adalah dengan menghapus semua maklumat kad kredit anda atau akaun PayPal. Anda boleh melakukannya dengan:

 1. Mengakses akaun Amazon anda dan pergi ke pilihan 'Akaun Saya'
 2. Di sebelah kiri halaman ini, klik ‘Kaedah Pembayaran’
 3. Ketuk anak panah ke bawah di sebelah setiap pilihan pembayaran dan klik 'Alih Keluar'
 4. Ketik ‘Sahkan’

Melakukan ini akan muncul pop timbul yang meminta kad mana yang ingin anda tetapkan sebagai lalai. Klik ‘Batal’ dan ini akan membolehkan anda terus menghapus kaedah pembayaran.

Anda juga boleh menghapus semua alamat yang berkaitan dengan akaun anda.

 1. Pergi ke halaman 'Akaun Saya'
 2. Klik ‘Alamat Anda’
 3. Klik ‘Buang’ di sebelah setiap alamat
 4. Klik ‘Ya’ di kotak yang muncul.

Sekiranya anda ingin membiarkan akaun Amazon anda aktif untuk kandungan yang anda beli, ini adalah alternatif untuk mengelakkan sesiapa sahaja mengakses maklumat peribadi anda atau memesan barang tanpa persetujuan anda.

Melakukan ini menjadikan akaun anda aktif tanpa maklumat pembayaran atau penghantaran dilampirkan kepadanya.

Melindungi Akaun Amazon Anda

Terakhir, anda ingin memastikan e-mel dan nombor telefon anda terkini dan pengesahan dua faktor dihidupkan. Sekiranya anda bimbang untuk membiarkan akaun anda aktif kerana keselamatan, anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga untuk membantunya.

 1. Akses Halaman 'Akaun Saya'
 2. Klik ‘Log Masuk & Keselamatan’
 3. Masukkan kata laluan semasa anda
 4. Klik ‘Edit’ di sebelah setiap pilihan dan masukkan maklumat terkini

Mengaktifkan 2FA (pengesahan dua faktor) bermaksud orang lain tidak akan dapat log masuk ke akaun anda tanpa pengesahan teks atau e-mel. Sekiranya seseorang cuba log masuk, anda akan mendapat pemberitahuan ke e-mel anda mengenai akses akaun.

Soalan Lazim

Adakah Amazon akan menghapus sejarah pembelian saya?

Tidak. Amazon menyimpan semua sejarah pembelian seperti kebanyakan kedai batu bata dan mortar. Syarikat menyebut bahawa ia adalah untuk tujuan cukai dan lain-lain dan tidak digunakan untuk apa-apa yang boleh menjadi pelanggaran privasi.u003cbru003eu003cbru003e Walaupun anda memadam sepenuhnya akaun Amazon anda bahawa sejarah pembelian masih disimpan dengan syarikat.

Sekiranya saya memadamkan akaun saya, adakah saya masih boleh menggunakan Firestick saya?

Malangnya, tidak melainkan anda membuat akaun Amazon (mungkin palsu) baru. Firestick anda adalah sebahagian daripada barisan produk Amazon sehingga dibina dan dirancang untuk berfungsi dengan akaun Amazon anda. u003cbru003eu003cbru003eUntuk maklumat lebih lanjut mengenai cara menggunakan Firestick tanpa akaun Perdana anda, periksa u003ca href = u0022 // www.techjunkie.com / cara-cara-menggunakan-an-amazon-api-tv-tongkat-tanpa-pendaftaran-of- amazon-akaun / u0022u003earticleu003c / au003e keluar. Kami akan menolong anda mengalirkan kandungan kegemaran anda tanpa perlu risau untuk membayar Amazon.

Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya terkunci dari akaun Amazon saya?

Amazon dengan senang hati membantu mereka yang terkunci dari akaun mereka, tetapi memerlukan beberapa usaha untuk menyelesaikannya. Sekiranya anda ingin membuat akaun baru kerana anda terkunci dari akaun lama anda, pergi ke u003ca href = u0022 // www.amazon.com / ap / signin? ClientContext = 135-1234997-9572124u0026amp; openid.return_to = https% 3A% 2F% 2Fwww.amazon.com% 2Fa% 2Fap-post-redirect% 3FsiteState% 3DclientContext% 253D131-3221787-7671604% 252CsourceUrl% 253Dhttps% 25253A% 25252F% 25252Fwww.amazon.com %252525252525 % 25253F% 252Csignature% 253D1LAwabtz6j2BfKrahqjy8rtzBmVKkj3Du0026amp; openid.identity = http% 3A% 2F% 2Fspecs.openid.net% 2Fauth% 2F2.0% 2Fidentifier_selectu0026amp; openid.assoc_handle = usflexu0026amp; openid.mode = checkid_setupu0026amp; marketPlaceId = ATVPDKIKX0DERu0026amp; openid.claimed_id = http% 3A% 2F% 2Fspecs.openid.net% 2Fauth% 2F2.0% 2Fidentifier_selectu0026amp; pageId = usflexu0026amp; openid.ns = http% 3A% 2F% 2Fspecs.openid.net% 2Fauth% 2F2.0u0026amp; openid.pape .preferred_auth_policies = SecondFactorRecoveryu0022u003ewebsiteu003c / au003e terlebih dahulu dan klik pilihan u0022Need Helpu0022.u003cbru003eu003cbru003eAmazon mempunyai protokol untuk mengesahkan identiti anda dan memasukkan anda kembali ke akaun anda. Walaupun anda mungkin perlu menyerahkan beberapa maklumat penting (ini untuk menghentikan penggodam mengambil alih akaun anda) pasti akan berbaloi untuk menyimpan semua pembelian anda.

Adakah Amazon mempunyai nombor perkhidmatan pelanggan untuk dihubungi?

Ya, jika anda memerlukan lebih banyak bantuan untuk membatalkan akaun anda, hubungi 888-280-4331. Anda mesti mengikuti beberapa arahan dan memasukkan maklumat peribadi sebelum menghubungi orang yang hidup. Sebabnya ini tidak memburukkan anda, ini sebenarnya adalah untuk membuat panggilan anda ke jabatan yang dilatih untuk membantu keperluan khusus anda. U003cbru003eu003cbru003eJika anda lebih suka berbual dengan Amazon, anda juga boleh melakukannya. Pergi ke href u003ca = u0022 // www.amazon.com / hz / contact-us / csp? From = gpu0026amp; source = contact-usu0026amp; * entri * = 0u0026amp; _encoding = UTF8u0026amp; * Versi * = 1u0026amp; u0022u003eAmazon Hubungi halaman Usu003c / au003e, dan mulailah berbual.

Adakah Amazon akan memberi saya bayaran balik untuk Prime?

Mendaftar untuk Amazon Prime adalah mudah. Sedikit terlalu mudah. Sangat mungkin anda mendaftar untuk perkhidmatan tersebut secara tidak sengaja dan jika anda melakukannya, anda mungkin tertanya-tanya apakah ada cara untuk mendapatkan wang itu kembali. u003cbru003eu003cbru003eMenggunakan pautan di atas, hubungi Amazon untuk mengetahui sama ada mereka akan memberi anda bayaran balik. Sekiranya akaun belum digunakan, nampaknya Amazon sangat adil dalam hal ini. Walaupun diperlukan beberapa hari untuk muncul di akaun bank anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found