Cara Memasang Fon Tersuai untuk Dokumen Google

Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan repositori Font Google dalam dokumen Google Docs anda, serta cara memasangnya ke mesin Windows 10 untuk kegunaan tempatan. Jadi, tanpa membuang masa lagi, mari kita mulakan.

Tambahkan Fon Custom Baru ke Dokumen Dokumen Google

Sebelum memasang fon baru pada Windows, pratontonnya dalam dokumen Dokumen Google terlebih dahulu. Ini akan membantu anda memastikan anda benar-benar menyukai penampilannya. Sekiranya anda belum mempunyai akaun Google, anda boleh membuat akaun percuma di sini, dan anda akan dilancarkan dalam masa yang singkat.

Setelah anda mempunyai akaun Google, lawati Google Docs dan klik Kosong untuk membuka pemproses kata seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

Klik menu drop-down Font (mungkin tertulis "Arial" pada dokumen anda, kerana itu adalah lalai untuk Google Docs) pada bar alat Google Docs. Kemudian klik Lebih banyak fon untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

Dari sana, anda boleh memilih koleksi fon Google yang lengkap untuk ditambahkan ke menu lungsur Font Dokumen.

Klik Tunjukkan butang untuk membuka menu drop-down kategori. Kemudian anda boleh mencari fon dalam kategori yang lebih khusus. Ini jauh lebih senang kerana mencuba melihat semuanya dalam satu kategori besar akan lebih banyak daripada sedikit.

Pilih fon yang anda mahu tambahkan ke dokumen dan tekan okey butang. Masukkan beberapa teks dalam dokumen dan format font untuk melihatnya di pemproses kata.

Tambahkan Font ke Dokumen Google Menggunakan Font Extensis

Fon tambahan bawaan Google sangat berguna, tetapi terdapat dua masalah: pertama, tidak setiap fon Google memasukkannya ke dalam sistem Google Font, dan kedua, anda harus masuk ke Fon Google setiap kali anda ingin menggunakan fon yang lain .

Nasib baik, ada penyelesaian untuk masalah ini. Tambahan Ekstensis Font untuk Dokumen memperbaiki kedua-dua masalah ini dengan memasukkan semua fon anda ke dalam menu yang mudah diakses dan mengemas kini secara automatik setiap kali fon baru memasuki pustaka Font Google.

Memasang Font Extensis sangat mudah. Dalam dokumen Dokumen Google yang terbuka, pilih ‘Add-on’ di sudut kiri atas dan ketik “Extensis” ke dalam bar carian dan tekan return. Klik pada + Percuma butang dan ia akan dipasang secara automatik setelah meminta anda akaun Google mana untuk memasangnya dan meminta izin untuk memasang.

Setelah anda memasang Extensis Fonts, mengaktifkannya adalah mudah. Untuk melakukannya, pergi ke menu Tambah dan pilih Fon Extensis ->Mulakan.

Extensis Font akan dibuka di bar sisi dengan pratonton semua fon anda. Sambungan ini juga memberi anda kemampuan untuk menyusun dan memilihnya dengan mudah.

Tambahkan Font ke Windows dari Laman Web Font Google

Bagaimana jika anda ingin menggunakan Google Font secara tempatan pada mesin Windows anda?

Nasib baik, menggunakan Google Font repositori di Google Docs. Anda hanya menggunakan fon seperti yang dinyatakan di atas. Walau bagaimanapun, jika anda menginginkan sedikit lebih banyak kawalan untuk menyesuaikan dokumen secara keseluruhan, maka anda mungkin lebih suka pemproses kata desktop seperti Microsoft Word. Sekiranya demikian, anda perlu memuat turun fon yang ingin anda gunakan ke mesin tempatan anda.

Cuma arahkan ke Fon Google untuk memulakan.

Sekarang anda boleh melihat-lihat direktori fon yang luas dengan mengklik Direktori di bahagian atas laman web Google Font. Untuk mencari beberapa fon yang anda masukkan dalam pemproses kata Dokumen, klik Tunjukkan carian dan penapis butang di bahagian kanan atas halaman. Itu akan membuka bar sisi carian seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

Masukkan nama fon di kotak carian untuk mencarinya, atau pilih penapis kategori tertentu untuk carian fon yang lebih umum.

  1. Klik Pilih fon ini + butang untuk memilih fon yang ingin anda muat turun.

  2. Seterusnya, anda boleh mengklik yang diminimumkan Keluarga Terpilih tetingkap di bahagian bawah halaman untuk membuka pilihan fon anda, seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin langsung di bawah.

  3. Klik Muat turun pilihan ini butang untuk menyimpan fon yang dipilih ke cakera keras anda.

Fon akan disimpan dalam fail ZIP yang dimampatkan. Buka folder tempat anda memuat turunnya di File Explorer, dan klik fail ZIP fon baru.

Ekstrak folder ZIP yang dimampatkan dengan menekan Ekstrak semua butang. Melakukan ini akan membuka tetingkap yang ditunjukkan secara langsung di bawah. Klik Semak imbas butang untuk memilih folder untuk mengekstrak ZIP dan tekan Ekstrak butang.

Buka folder fon yang diekstrak, kemudian klik kanan salah satu fail fon Google dan pilih Pasang pilihan pada menu konteks. Untuk memilih beberapa fon, tahan dan tekan butang Ctrl.

Sebagai alternatif, anda boleh menyeret dan melepaskan fon Google dari folder yang diekstrak ke folder fon Windows sebagai gantinya. Laluan untuk folder Font adalah C: WindowsFonts.

Seterusnya, buka pemproses kata anda di Windows dan klik menu drop-down fonnya untuk memilih fon Google baru dari sana. Perhatikan bahawa anda juga boleh memilih fon dalam penyunting gambar dan perisian pejabat lain.

Itu sahaja yang ada. Cukup ikuti langkah-langkah yang dinyatakan di atas dan anda akan dapat menggunakan Google Font pada komputer Windows anda dalam masa yang singkat.

Tambahkan Font Google ke Windows Dengan SkyFonts

Anda juga boleh menambahkan fon Google ke Windows dengan perisian pihak ketiga tambahan. SkyFonts adalah perisian pengurusan fon percuma yang boleh anda gunakan untuk memasang dan mengekalkan fon anda. Digunakan menggunakan SkyFonts kerana, jika keluarga font berubah, SkyFont akan secara automatik membuat Anda tetap terkini dengan fon baru atau yang diperbetulkan.

Perkara yang perlu dikhuatiri adalah dilupakan. Cukup lawati laman SkyFonts dan klik Muat turun SkyFonts untuk menambahkan perisian ke Windows. Anda juga perlu membuat akaun di laman web SkyFonts dengan mengklik Log masuk

Setelah memuat turun perisian, tekan Semak imbas Fon Google butang di laman SkyFonts untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan di bawah. Untuk menambahkan salah satu fon yang disenaraikan ke Windows, klik pada fonnya SkyFonts butang. Kemudian, tekan Tambah butang untuk memasang fon itu pada Windows.

Direktori Font Google adalah koleksi fon web yang hebat yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja untuk tujuan mereka sendiri. Sekarang, anda boleh memasukkan fon tersebut dalam dokumen anda, dan bahkan menambahkannya ke gambar anda, menggunakan pemproses kata Windows dan penyunting gambar.

Sekiranya anda peminat Harry Potter, panduan Tech Junkie ini malah memberitahu anda cara memasang fon Harry Potter!

Kesan Font dan Teks Keren yang lain dalam Dokumen Google

Terdapat banyak perkara menarik lain yang boleh anda lakukan dengan fon di Dokumen Google yang mungkin tidak anda sedari. Sekiranya anda ingin membawa dokumen anda ke tahap seterusnya, lihatlah kesan fon dan teks yang menarik dan unik ini.

DocTools

DocTools adalah tambahan percuma untuk Dokumen yang menambah lebih daripada selusin ciri teks berguna pada dokumen anda. DocTools membolehkan anda menukar huruf besar, menyesuaikan saiz fon, menukar nombor menjadi perkataan yang setara dan sebaliknya, menambah dan menghapus penyorotan, dan banyak lagi dengan hanya satu klik.

Muat turun alat tambah dan main-main dengan ciri-cirinya untuk melihat perkara menakjubkan yang boleh anda lakukan dengan alat percuma ini.

Unicorn Pelangi Ajaib

Magic Rainbow Unicorns (benar-benar) membolehkan anda mengubah teks membosankan anda menjadi warna pelangi literal. Cukup pilih kawasan teks yang anda mahu pelangi-ify (pelangi-ize? Dipenuhi dengan pelangi?) Dan pilih julat warna permulaan dan akhir anda. Setelah anda melakukan ini, Magic Rainbow Unicorns (sekali lagi) secara automatik akan menukar warna teks menjadi pelangi yang indah.

Sudah tentu, anda boleh melakukannya sendiri dengan penyorotan teks, tetapi sangat memakan masa. Tambahan ini menjadikannya lebih mudah dan cepat.

Teks Seronok

Fun Text adalah alat tambah yang membolehkan anda menambahkan semua jenis kesan visual yang kemas pada teks anda, termasuk pelangi, warna rawak, pudar, dan banyak lagi. Anda boleh menjadikan surat anda berkembang, terbalik ... sangat menyenangkan, sangat menggembirakan.

Auto LaTeX

OK, alat tambah ini tidak begitu menyeronokkan (tidak ada pelangi) tetapi sangat berguna dan berguna untuk orang yang melakukan kerja saintifik, matematik, atau kejuruteraan di Dokumen Google.

Salah satu program pemprosesan kata yang dominan untuk karya akademik disebut LaTeX, dan tuntutan utamanya untuk terkenal adalah bahawa ia menangani formula dan persamaan dengan sangat baik. Bukankah lebih baik sekiranya anda dapat melakukannya di Google Docs?

Anda boleh menggunakan Auto LaTeX. Tambahan ini mengambil rentetan persamaan LaTeX dalam dokumen anda dan mengubahnya menjadi gambar yang boleh anda gunakan dengan telus.

Masukkan Ikon untuk Dokumen

Salah satu sebab orang menginginkan fon khusus adalah kerana banyak fon mempunyai watak khas yang dapat digunakan dalam dokumen. Tambahan ini memintas penyelesaian canggung seperti itu. Sebaliknya, ia membolehkan anda mengimport secara langsung semua watak khas yang anda mahukan. Ikon untuk Dokumen membolehkan anda mengimport lebih daripada 900 ikon dari Font Awesome dan 900 ikon dari Reka Bentuk Bahan Google, menukar warnanya, dan mengubah saiznya secara langsung dalam dokumen.

Tandatangan

Google Docs adalah perkhidmatan dokumen berasaskan cloud yang sangat baik. Seluruh rangkaian Google menawarkan helaian (serupa dengan Microsoft's Excel) dan juga Google Form. Dengan begitu banyak pilihan penyesuaian, memahami semua keupayaan akan meningkatkan produktiviti anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found