Alternatif GarageBand Untuk Chromebook

Chromebook ("Chromebook" adalah istilah umum untuk peranti faktor bentuk komputer riba yang menjalankan OS Chrome, varian Linux yang menggunakan penyemak imbas Chrome sebagai antara muka pengguna utamanya) pertama kali dilancarkan pada tahun 2011, dan pada tahun-tahun sejak itu, platform telah berusaha untuk mencari dan menentukan nisbahnya. Perjuangan ini disebabkan kebanyakan Chromebook tidak dapat menjalankan perisian yang dibuat untuk PC dan Mac.

Alternatif GarageBand Untuk Chromebook

Oleh kerana OS Chrome jauh lebih cekap dalam pengurusan sumber daripada sistem operasi Windows atau Mac, Chromebook boleh dijalankan pada perkakasan yang lebih ringan, yang menjadikannya kompetitif dari segi kos. Walau bagaimanapun, platform ini mempunyai had yang ketara dan terdapat perkara-perkara yang tidak dapat dilakukan oleh Chromebook.

Terdapat sentimen umum dalam dunia pengkomputeran bahawa penciptaan media adalah salah satu perkara itu, dan memang benar bahawa Chromebook adalah pilihan yang buruk bagi seseorang yang ingin melakukan penyuntingan video atau bahkan pemprosesan gambar yang serius.

Mesin cenderung tidak mempunyai peralatan perkakasan untuk melakukan kerja intensif pemproses seperti itu. Walaupun Chromebook mempunyai kekuatan untuk melakukan tugas-tugas ini, anda masih tidak dapat menggunakan aplikasi seperti Photoshop atau Final Cut Pro kerana keterbatasan perisian.

Tetapi bagaimana dengan penciptaan muzik? Nah, Chromebook mungkin bukan peranti pertama yang anda fikirkan ketika anda berfikir untuk membuat muzik, tetapi platform ini sebenarnya mempunyai beberapa aplikasi yang baik untuk pengembangan muzik.

Sudah tentu, GarageBand, aplikasi pembuatan muzik yang popular untuk Mac, tidak terdapat di Chromebook. Tetapi itu tidak bermakna anda benar-benar tidak bernasib baik.

Adakah GarageBand setara untuk Chromebook? Adakah ia mampu mencipta muzik berkualiti tinggi?

Dalam artikel ini, saya akan melihat beberapa aplikasi pembuatan muzik terkemuka yang akan berfungsi di Chromebook. Kini terdapat beberapa setara GarageBand yang boleh dipercayai untuk Chromebook.

Alternatif untuk GarageBand pada Chrome OS

Walaupun anda mungkin tidak dapat menggunakan program popular seperti GarageBand, pasti ada beberapa alternatif yang baik untuk dimanfaatkan oleh pengguna Chromebook.

Sebilangan besar program muzik untuk Chromebook berasaskan awan. Ini bermaksud bahawa ciptaan muzik anda disimpan dalam talian (walaupun, biasanya, anda boleh menurunkan salinan tempatan bila-bila masa yang anda mahukan). Ini mempunyai kelebihan menjadikan kreasi anda dapat diakses dari mana saja, kapan saja.

Oleh itu, mari kita lihat beberapa alternatif terbaik untuk GarageBand untuk Chrome OS.

Laman web

Oleh kerana Chromebook terutamanya bertujuan untuk berjalan dalam talian, salah satu pendekatan yang jelas untuk membuat muzik dengan Chromebook adalah menggunakan aplikasi berasaskan web. Aplikasi berasaskan web mempunyai kelebihan melakukan sebahagian besar pemprosesan berat di sisi pelayan, jadi perkakasan ringan Chromebook anda tidak menjadi masalah.

Mereka juga akan menjadi multi-platform secara semula jadi, yang bermaksud, jika peranti anda mempunyai penyemak imbas web, anda mungkin dapat menggunakan aplikasi ini dari Windows, Mac, Linux, dan tentu saja Chromebook anda.

Lekapan bunyi

Soundtrap hadir dalam beberapa rasa, Soundtrap standard dan Soundtrap for Education. Program ini berasaskan awan dan menyediakan kemampuan untuk membuat muzik, membuat rentak, gelung, mensintesis instrumen dan menghubungkan instrumen sebenar anda sendiri. Anda juga boleh berkolaborasi dengan orang lain dan menggunakan alat sosial.

Antaramuka agak mudah dan memberikan landasan yang baik untuk pengeluaran muzik. Paparan utama adalah paparan pelbagai trek dengan menu untuk menutup setiap kemungkinan. Anda boleh menggunakan ratusan gelung yang telah ditentukan atau merakam suara anda sendiri dengan suara atau instrumen anda.

Sekiranya nyanyian anda adalah seperti lagu saya, ciri autotune yang kemas adalah pemenang!

Pada akhirnya, Soundtrap adalah aplikasi berasaskan web yang sangat kuat yang dapat memenuhi banyak keperluan anda ketika membuat muzik.

Audiotool

Audiotool adalah satu lagi GarageBand yang setara dengan Chromebook yang semestinya layak untuk dikunjungi. Seperti Soundtrap, berasaskan cloud dan berfungsi sepenuhnya dalam talian. Audiotool adalah platform modular, yang bermaksud anda boleh menggunakan ciri baru semasa anda memerlukannya atau semasa dilepaskan. Produk teras sangat berkemampuan dan membolehkan anda membuat muzik menggunakan instrumen yang disintesis atau dengan menghubungkan alat anda sendiri.

UI sedikit lebih rumit daripada Soundtrap tetapi jelas dan mudah dikendalikan. Ia membolehkan anda melihat rakaman pelbagai trek, membuat gelung, sampel, dan lain-lain. Terdapat lebih daripada 250,000 sampel terbina dalam sementara terdapat ribuan pratetap instrumen untuk bereksperimen. Semua ciptaan anda akan disimpan dalam talian tetapi anda boleh memuat turun atau menerbitkannya mengikut keperluan anda.

Bunyi

Soundation adalah program lain yang mempunyai versi standard dan pendidikan. Ini adalah alat penciptaan muzik yang sangat hebat dengan banyak ciri. Aplikasi ini mempunyai pelbagai tahap, versi percuma menawarkan lebih dari 700 gelung dan banyak instrumen maya sementara langganan premium membolehkan lebih banyak ciri seperti rakaman audio langsung, penyimpanan dalam talian, lebih banyak gelung, kesan, dan set suara.

Antaramuka mirip dengan Soundtrap dan Audiotool dengan pandangan instrumen atau paparan pencampuran berbilang saluran. Menu mudah dan logik dan semuanya sesuai dengan jangkaan anda. Membuat muzik agak mudah setelah anda mengetahui di mana semuanya berada dan tidak ada yang menghalang proses penciptaan. Sama ada anda mencari keperluan rumah atau sekolah, Soundation adalah pilihan yang boleh dipercayai.

Gelung gelung

Looplabs adalah laman web setaraf GarageBand terakhir kami. Ia adalah pembuat pemukul tetapi dengan aspek sosial yang berat. Ini sama seperti berkongsi ciptaan anda, seperti proses kreatif itu sendiri. Sebilangan akan berjaya dengan itu, sementara ada yang menganggapnya mengganggu. Bagaimanapun, mencipta muzik adalah mudah. Ia tidak diketengahkan sepenuhnya seperti yang lain dalam senarai ini tetapi untuk memahami muzik bersama, ini lebih dari sekadar kemampuan.

UI mudah dan sedikit kurang sibuk daripada yang lain. Paparan campuran membolehkan anda membuat gelung anda atau menggunakan yang disediakan. Anda boleh menambahkan kesan, instrumen, ketukan, dan macam-macam lagi sambil mengubah tempo, memotong, dan semua alat yang mungkin anda perlukan. Ini tidak bergantung kepada kerumitan GarageBand, tetapi untuk pemula, lebih dari sekadar kemampuan.

Aplikasi Berdiri

Chromebook mampu menjalankan sebahagian besar ekosistem aplikasi Android standard, dan aplikasi muzik tidak terkecuali. Berikut adalah beberapa aplikasi alternatif GarageBand terbaik yang dapat saya temui:

Pembuat Muzik JAM

Music Maker JAM adalah aplikasi pembuatan muzik terkemuka di Android, dengan banyak ciri. Aplikasi ini menawarkan akses (berbayar) ke lebih daripada 300 paket campuran yang mengandungi lebih daripada 500,000 gelung, mempunyai pengadun lapan saluran untuk rakaman langsung dan mempunyai kawalan yang mudah digunakan. Music Maker JAM menyokong muat naik trek langsung ke YouTube, SoundCloud, Facebook, WhatsApp, dan rangkaian media sosial yang lain. Aplikasi ini juga mempunyai cabaran global bagi pencipta untuk menghantar muzik juga, yang menawarkan potensi untuk pendedahan segera dan pengembangan yang berikut.

BandLab

BandLab adalah sebuah studio muzik dan rangkaian sosial yang digabungkan menjadi satu. Terdapat berjuta-juta orang menggunakan aplikasi dan berkongsi muzik mereka di seluruh dunia. BandLab bermula dengan suite studio yang mantap termasuk pengadun berbilang lintasan, senarai rentak panas harian, lebih dari seratus instrumen pratetap, looper, dan penala dan metronome terbina dalam. Itu semua berlaku dengan ekosistem pencipta yang lain bertemu, mengkritik, dan bekerjasama dengan pemuzik lain. Dengan lebih daripada 6 juta trek yang dibuat pada Mac 2019, BandLab adalah platform yang sangat panas dan patut dijelajahi.

Walk Band

Walk Band adalah aplikasi studio muzik lengkap dengan banyak instrumen bawaan. Ia menawarkan built-in piano, gitar, bass, dan drum pad, dan menyokong instrumen MIDI melalui port USB. Walk Band mempunyai synthesizer multitrack dengan MIDI dan rakaman dan penyuntingan trek suara, dan aplikasi ini menyokong memuat naik fail muzik ke cloud. Walk Band disokong iklan dalam versi percuma tetapi menawarkan peningkatan untuk menyingkirkan iklan dan juga mempunyai tambahan untuk pengguna yang ingin mengembangkan aplikasi.

edjing Mix: Pengadun muzik DJ

Edjing Mix bukan aplikasi penciptaan muzik sendiri; sebaliknya, ia adalah aplikasi pencampuran dan pengambilan sampel yang mempunyai tahap fungsi yang tinggi untuk DJing. Ia mempunyai fungsi pensampelan dan pencampuran semula, termasuk akses ke perpustakaan sampel percuma dan banyak paket sampel berbayar. Aplikasi ini juga berintegrasi dengan perpustakaan muzik anda sendiri dan dengan Soundcloud dan (dengan langganan berbayar) Deezer.

Mix bukanlah program yang dapat anda dapatkan sekiranya anda hanya ingin membuat komposisi asal anda sendiri tetapi bagi sesiapa yang merancang untuk DJing atau mensintesis muzik baru dan lama menjadi sesuatu yang asli, itu mesti dimiliki.

Pemikiran Akhir

Chromebook sangat bagus kerana banyak sebab, tetapi pasti sukar untuk produk media. Sama ada pengeluaran muzik, penyuntingan video, penyuntingan foto, atau tugas serupa lainnya, Chromebook tidak dapat bersaing dengan komputer Windows dan Mac.

Tetapi itu tidak bermakna anda benar-benar tidak bernasib baik. Sekiranya anda mencari alternatif untuk GarageBand, salah satu pilihan yang disertakan dalam artikel ini harus berjaya.

Adakah anda mempunyai cadangan untuk laman web atau aplikasi hebat untuk pembuatan muzik berasaskan Chromebook? Kongsi mereka dengan kami dalam komen di bawah!

Sekiranya anda menyukai artikel ini, pastikan anda melihat pilihan kami untuk The Chromebook Terbaik di Bawah $ 300.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found