Perisian malware Minecraft: Kod berbahaya yang terdapat di kulit Minecraft telah menjangkiti 50,000 akaun (dan dikira) dengan perisian hasad yang menghapuskan cakera keras komputer

Minecraft, permainan pembinaan dunia yang sangat popular dengan lebih daripada 74 juta pemain, mempunyai masalah malware. Pengguna yang memuat turun kulit untuk avatar mereka, dari pejabat Minecraft laman web, secara tidak sengaja membenarkan kod jahat ke komputer mereka.

Pada masa ini, hampir 50,000 Minecraft akaun diketahui dijangkiti malware yang dirancang untuk memformat semula cakera keras seseorang dan menghapus data sandaran dan program sistem.

Masalahnya pertama kali ditemui oleh pembangun perisian keselamatan Avast's Threat Labs. Pasukan mendapati bahawa pengguna dibuat dan dimuat naik Minecraft kulit watak yang dibuat sebagai fail PNG digunakan sebagai kaedah pengedaran malware malware sebelum dimuat naik ke Mojang's Minecraft laman web.

Mojang menyedari masalah ini dan kini sedang berusaha memperbaiki kerentanan.

//youtube.com/watch?v=XzCYP-xLURM

BACA SETERUSNYA: Bagaimana guru membawa Minecraft ke dalam kelas

Avast percaya bahawa setiap contoh kod jahat belum dibuat oleh penjenayah siber yang keras tetapi, sebaliknya, lebih kurang daripada pemain yang tidak berpengalaman yang ingin memanfaatkan orang lain untuk hiburan mereka sendiri. Kod itu sendiri, dalam kata-kata Avast "sebahagian besarnya tidak mengesankan" dan sebenarnya boleh didapati di laman web yang memberikan panduan langkah demi langkah untuk membuat virus menggunakan alat pemprosesan kata Notepad bawaan Microsoft.

Lihat yang berkaitan Perisian antivirus terbaik 2017: Pilihan percuma dan berbayar terbaik untuk melindungi peranti Mac atau Windows anda Sekat pesta: mengapa berjuta-juta bermain Minecraft? Blocky Britain: bagaimana negara itu dipetakan di Minecraft

Namun, kerana MinecraftJangkauan besar-besaran - dengan 43% demografi penggunanya juga di bawah 21 tahun - ada sekumpulan orang yang sangat rentan untuk dimanfaatkan oleh pencipta perisian hasad ini. Penendang sebenar datang apabila anda mempertimbangkannya, seperti yang dipercayai oleh banyak ibu bapa dan pemain Minecraft untuk menjadi permainan yang selamat untuk menghabiskan masa bermain, orang cenderung untuk tidak melihat dengan tepat apa yang dilakukannya pada komputer anda.

Sebilangan besar ibu bapa dan pemain akan mempercayai kulit pihak ketiga jika mereka dihoskan di pejabat Minecraft laman web tetapi nampaknya Mojang tidak menyaring setiap muat naik untuk kemungkinan virus. Walaupun pengguna mengimbas mesin mereka secara berkala, masalah yang ditandai mungkin akan diabaikan kerana pengguna hanya mempercayai apa sahaja yang dimuat turun dari Minecraft laman web bersih dan perisian pengimbasan hanya mengeluarkan positif palsu.

Setakat ini, bilangan jangkitan agak kecil berbanding dengan jumlah aktif Minecraft pemain. Namun, apabila jumlah pengguna meningkat hampir 20 juta setiap tahun, ada potensi sebenar wabak merebak.

BACA BERIKUTNYA: Perisian antivirus terbaik untuk memastikan keselamatan peranti Mac dan Windows anda

Minecraft malware: Cara melindungi diri anda

Jelas, tidak semua kulit untuk Minecraft berjangkit dan mempercayai akan sangat memudaratkan MinecraftRayuan buatan pengguna. Walau bagaimanapun, terdapat tiga kulit berjangkit yang diketahui sekarang. Sekiranya anda memuat turunnya atau yang serupa, anda harus menjalankan imbasan pada sistem anda dengan segera.

minecraft_malware_skins

Pengecam jangkitan termasuk mesej yang tidak biasa di Minecraft peti masuk akaun dan masalah prestasi sistem kerana gelung “tourstart.exe” atau mesej ralat yang berkaitan dengan pemformatan cakera. Jika anda telah menerima pesan di kotak masuk anda yang menyatakan "Anda Dipaku, Beli Komputer Baru Ini Adalah Sepotong", "Anda telah memaksimumkan penggunaan internet Anda seumur hidup" atau "Anda ** terpaku" , anda mungkin dijangkiti.

Melindungi diri daripada Minecraft perisian hasad secara amnya semudah menjalankan imbasan antivirus biasa pada sistem anda. Perisian yang paling baik akan menghilangkan ancaman setelah dikesan, tetapi jika jangkitannya sangat teruk, anda mungkin perlu memasangnya semula Minecraft. Avast juga memberi amaran bahawa, dalam keadaan ekstrem di mana mesin yang dijangkiti telah menghapus fail, pemulihan data mungkin satu-satunya pilihan.

Recent Posts