Cara Mengedit atau Mengubah Cerita Snapchat Selepas Membuat Posting

Selain snap yang boleh anda kirim kepada pengguna lain, cerita adalah aspek terpenting dalam pengalaman Snapchat. Setiap cerita adalah gambar atau video yang anda siarkan secara terbuka di akaun anda, dan berlangsung selama 24 jam selepas pengeposannya. Sayangnya, tidak ada cara untuk mengedit cerita setelah disiarkan, kerana anda hanya dapat membagikannya atau menghapusnya. Namun, Snapchat membolehkan anda mengedit apa yang disebut Memory.

Cara Mengedit atau Mengubah Cerita Snapchat Selepas Membuat Posting

Apakah Kenangan dan Bagaimana Mengeditnya?

Kenangan terdiri daripada semua kisah dan petikan yang telah anda simpan. Dengan menyimpan catatan sebagai Memori, anda dapat melihatnya bersama foto dan video lain di ruang simpanan peranti anda. Yang paling penting, anda boleh mengedit Kenangan dan menerbitkannya sebagai gambar, cerita, atau mesej untuk setiap orang. Ini caranya:

 1. Buka Snapchat.

 2. Sekiranya anda belum berada di layar Kamera, pergi ke sana dengan mengetuk butang bulat besar di bahagian bawah skrin.
 3. Untuk mengakses Kenangan anda, ketuk butang di sebelah butang Shutter. Sebagai alternatif, anda boleh menggesek ke mana sahaja di skrin.

 4. Di menu Kenangan, pilih jika anda ingin melihat semua gambar yang disimpan pada peranti anda, atau sekumpulan gambar tertentu, seperti hanya cerita atau gambar sahaja.
 5. Ketik gambar yang ingin anda edit.

 6. Pegang jari anda di layar hingga menu muncul, menanyakan apa yang ingin anda lakukan dengan gambar atau video.
 7. Dalam menu yang berikut, pilih pilihan Edit Snap.

 8. Ini akan membawa anda ke mod penyuntingan. Biarkan imaginasi anda menjadi liar!

Catatan: Dengan memilih Ekspor Snap, Anda dapat mengirimkannya kepada seseorang menggunakan aplikasi selain Snapchat, sementara pilihan Kirim Snap memungkinkan Anda mengirimnya dengan mudah kepada seseorang di Snapchat, atau mempostingnya sebagai cerita.

Pilihan Penyuntingan

Jelas, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan dengan kisah anda. Anda boleh memotong video, dan memisahkannya. Semua pilihan lain boleh digunakan untuk video dan foto. Snapchat membolehkan anda menambahkan penapis dengan cara yang sama seperti yang anda tambahkan di Instagram, melalui koleksi dengan menggesek ke kiri dan kanan. Bar alat menegak di sebelah kanan skrin juga akan muncul, yang membolehkan anda:

 1. Taipkan sesuatu. Anda boleh memilih warna dan gaya teks. Anda juga dapat membuka menu Jenis dengan hanya mengetuk layar, selama Anda tidak mengetuk objek yang telah Anda buat ketika mengedit. Mengetuk objek teks yang telah Anda buat memungkinkan anda membuat perubahan padanya.

 2. Ubah ukuran objek atau putarnya. Lakukan ini dengan memegangnya sambil menggunakan jari lain. Leret ke satu arah untuk memperbesar atau memperkecil, atau sapu dengan gerakan bulat untuk memutar. Ini berlaku untuk semua objek, bukan hanya objek teks.

 3. Anda boleh memilih warna, tetapi fungsi ini juga dapat berfungsi sebagai berus emoji, membiarkan anda meletakkan banyak emoji di mana sahaja anda mahu sekaligus. Selain itu, anda juga boleh menukar ukuran berus.

 4. Tambahkan pelekat pada gambar anda. Selain pilihan biasa, seperti pelekat yang baru digunakan, pilihan carian, dan lain-lain, anda juga boleh menambahkan pelekat yang baru anda buat dengan mengetuk ikon gunting. Ini juga merupakan kaedah yang baik untuk menambahkan satu emoji dan mengubahnya.

 5. Buat pelekat dari bahagian gambar pilihan anda. Lakukan ini dengan memilih objek dengan gunting yang dipilih. Tahan untuk membuat pilihan dan lepaskan apabila anda selesai.

  Setelah melepaskan pilihan, pelekat yang baru dibuat akan muncul di skrin anda dengan serta-merta. Anda boleh menghapusnya dengan mengetuk dan menahannya, lalu membawanya ke tong sampah yang muncul kemudian. Anda juga boleh menghapus objek lain dengan cara ini.

 6. Tambahkan hingga satu URL ke snap anda.

 7. Ikon jam membolehkan anda menetapkan berapa lama snap anda berada di layar setelah dibuka. Anda boleh menetapkan had antara satu detik dan sepuluh saat atau hanya membuang hadnya.

Terus Tergamam

Sejak penambahan ciri Memories, Snapchat menjadi lebih hebat dan mesra pengguna daripada sebelumnya. Fungsi ini memberikan kelebihan daripada Instagram, kerana dengan mudah membolehkan anda menyimpan gambar, dan juga menawarkan banyak lagi yang berkaitan dengan muat naik anda.

Adakah anda mencuba pilihan penyuntingan? Pilihan dan penapis mana yang menjadi kegemaran anda? Apa perkara paling gila yang anda buat di Snapchat? Beritahu kami mengenainya dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found