Cara mengedit laman web sebelum mencetaknya

Sebilangan besar halaman laman web merangkumi iklan, gambar, video dan banyak lagi yang mungkin tidak perlu anda sertakan dalam cetakan. Oleh itu, jika anda benar-benar berminat untuk mencetak sebahagian teks dari halaman, semua elemen halaman tambahan dapat membuang banyak tinta. Selanjutnya, kerana lebih banyak dicetak elemen halaman tambahan mungkin juga membuang kertas tambahan. Namun, dengan beberapa peluasan anda boleh membuang elemen dari halaman sebelum mencetak di Google Chrome, Firefox, Opera, Safari dan Internet Explorer.

Cara mengedit laman web sebelum mencetaknya

Mengedit Halaman dengan Cetakan Edit

Pertama, anda boleh membuang elemen halaman dari halaman dengan pelanjutan Edit Edit untuk Firefox dan Google Chrome. Ini adalah halaman Cetak Edit di Google Chrome, dan pengguna Firefox dapat menambahkannya ke penyemak imbas mereka dari sini. Kemudian buka halaman untuk dicetak di penyemak imbas anda, dan tekan Cetak Edit butang pada bar alat untuk membuka pilihan penyuntingan di bawah.

suntingan cetak

Seterusnya, tekan Edit butang pada bar alat sehingga anda dapat memilih perkara di halaman yang akan dialih keluar. Apabila anda mengklik elemen pada halaman, ia akan merangkumi sempadan merah untuk menyorot pemilihannya seperti yang ditunjukkan di bawah. Klik Nyahpilih untuk mengurungkan semua elemen halaman yang dipilih.

cetak edit2

Sekarang tekan Padam pada bar alat untuk menghapus semua perkara yang anda pilih untuk dikeluarkan di halaman seperti yang ditunjukkan di bawah. Anda sentiasa boleh menekan Buat asal butang untuk memulihkan elemen yang dipadam. Sebagai alternatif, tekan Buat asal semua butang untuk memulihkan semua gambar, teks, video, dll yang dihapuskan.

cetak suntingan3

Anda juga boleh menambahkan teks tambahan ke halaman jika diperlukan. Pertama, pilih elemen pada halaman untuk menyoroti tempat memasukkan teks. Kemudian tekan Teks butang untuk membuka kotak teks. Masukkan beberapa teks di dalam kotak itu dan tekan Memohon dan okey butang untuk menambahkannya ke halaman seperti yang ditunjukkan langsung di bawah.

cetak suntingan4

Setelah selesai mengedit halaman, klik Pratonton pilihan. Itu membuka pratonton cetak halaman yang diedit seperti di bawah. Kemudian anda boleh memilih beberapa pilihan cetakan warna dan susun atur tambahan di sebelah kiri. Klik Lebih banyak tetapan untuk meluaskan pilihan di bar sisi kiri. Tekan Cetak butang untuk mencetak halaman.

suntingan cetak5

Cetak atau PDF dengan CleanPrint

Cetak atau PDF dengan CleanPrint adalah pelanjutan lain yang boleh anda edit halaman sebelum mencetaknya. Ini adalah lanjutan untuk Google Chrome, Firefox, Safari dan Internet Explorer, yang masih disertakan dalam Windows 10. Buka halaman ini untuk menambahkan CleanPrint ke salah satu penyemak imbas tersebut. Kemudian anda akan menjumpai Cetak atau PDF dengan CleanPrint butang pada bar alat penyemak imbas.

Buka halaman untuk diedit dengan ekstensi, dan klik butang CleanPrint pada bar alat. Itu kemudian akan membuka pratonton halaman dengan gambar dikeluarkan seperti yang ditunjukkan di bawah. Oleh itu, pelanjutan secara automatik membuang banyak elemen halaman.

suntingan cetak6

Sekiranya terdapat beberapa gambar, atau unsur lain yang dikeluarkan, anda perlu memasukkannya ke halaman bercetak, tekan Tunjukkan Lagi butang di sebelah kiri. Itu kemudian akan menunjukkan kepada anda halaman dengan elemen yang dikeluarkan. Sekarang anda boleh mengembalikan elemen yang dikeluarkan pada halaman dengan mengkliknya di sana. Tekan Tunjukkan Kurang butang untuk kembali ke tetingkap penyuntingan asal, yang tidak akan merangkumi elemen pemulihan yang dipilih.

Anda boleh membuang elemen lain yang tidak terhapus secara automatik dengan memindahkan kursor x ke dalamnya. Itu akan menyoroti sekumpulan teks, atau elemen lain, seperti yang ditunjukkan secara langsung di bawah. Kemudian anda boleh mengklik untuk menghapus elemen dari halaman.

cetak suntingan7

Terdapat anggaran angka halaman bercetak di bahagian atas tetingkap penyuntingan. Itu menunjukkan kepada anda berapa banyak kertas yang diperlukan oleh cetakan. Untuk mengurangkan angka itu, tekan Kurangkan saiz fon untuk menggunakan kertas yang lebih sedikit butang. Itu akan menjimatkan kertas dan dakwat anda semasa anda mencetak halaman.

cetak edit8

Kurang dakwat adalah pilihan lain yang disertakan dalam peluasan. Tekan kurang dakwat butang untuk menukar halaman menjadi hitam putih dengan berkesan. Imej warna di halaman menjadi hitam putih untuk mengekalkan dakwat.

Setelah selesai dengan pengeditan, anda dapat mengklik Cetak Dokumen butang untuk membuka tetingkap cetak penyemak imbas. Itu akan menunjukkan pratonton halaman yang diedit. Anda boleh memilih beberapa pilihan cetakan lagi dari sana.

The Printliminator

Anda tidak boleh menambahkan Cetak atau PDF dengan CleanPrint atau Cetakan Edit ke Opera. Walau bagaimanapun, The Printliminator adalah satu ekstensi suntingan cetak yang tersedia untuk Opera dan Google Chrome. Ini adalah halaman pelanjutan di laman web Opera add-on dari mana anda boleh menambahkannya pada penyemak imbas itu. Apabila anda memasangnya, anda akan menemui butang Printliminator pada bar alat seperti di bawah.

cetak edit9

Printliminator mungkin kelihatan peluasan yang lebih asas berbanding dengan alternatif lain, tetapi alat ini berkesan untuk menghilangkan elemen halaman dengan. Apabila anda mengklik butang pelanjutan pada bar alat, anda boleh memilih elemen halaman seperti gambar, blok teks dan video dengan menggerakkan kursor ke atasnya. Segi empat tepat merah menyoroti pemilihan seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

suntingan cetak10

Kemudian klik tetikus untuk membuang elemen halaman yang dipilih. Sebagai alternatif, anda boleh membuang semua grafik di halaman dengan lebih cepat dengan menekan butang bar alat peluasan untuk membuka pilihan yang ditunjukkan di bawah. Kemudian tekan HAPUSKAN GRAFIK butang untuk membuang semua gambar dari halaman.

suntingan cetak11

Sambungan ini mempunyai beberapa kekunci panas untuk anda tekan. Klik butang bar alat Printliminator dan pilih Lihat Perintah Papan Kekunci untuk mengembangkan senarai jalan pintas papan kekunci seperti yang ditunjukkan di bawah. Anda boleh mengembangkan dan mengurangkan saiz fon dengan dua butang panas yang disenaraikan di sana. Tekan kekunci Alt dan + untuk memperluas teks, dan kekunci Alt dan - mengurangkan ukuran fon setelah anda mengklik butang sambungan pada bar alat.

suntingan cetak12

Apabila anda telah mengedit halaman, tekan butang bar alat peluasan dan pilih HANTAR KE CETAK untuk membuka pratonton cetak dan mencetaknya. Perhatikan bahawa pilihan cetakan lalai Opera merangkumi a Grafik latar anda boleh membuang beberapa gambar halaman sebelum mencetak. Di samping itu, anda juga boleh menukar halaman menjadi hitam putih dengan memilih menu drop-down Color.

Itulah tiga sambungan yang boleh anda hapus teks, gambar dan video dari halaman. Oleh itu, anda boleh memangkas halaman tersebut menjadi lebih kecil sehingga hanya memasukkan kandungan penting di dalamnya. Ini akan menjimatkan tinta dan kertas, dan menjimatkan kertas bermaksud anda juga menyimpan pokok!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found