Cara Menghidupkan Sarikata di Crunchyroll

Sekiranya anda tidak fasih berbahasa Jepun, anda memerlukan sari kata untuk memahami anime anda. Nasib baik, Crunchyroll menawarkan hingga sembilan pilihan bahasa untuk sebahagian besar video streaming mereka. Dengan beberapa ketukan butang mudah, anda dapat menonton rancangan kegemaran anda tanpa ketinggalan.

Cara Menghidupkan Sarikata di Crunchyroll

Terdapat beberapa pengecualian dan batasan kemampuan sari kata mereka. Semuanya bergantung pada perjanjian pelesenan yang dimiliki Crunchyroll dengan syarikat yang memegang hak pengedaran.

Ketahui lebih lanjut mengenai mengaktifkan sari kata untuk aliran video anda dan memanfaatkan rancangan kegemaran anda.

Ketersediaan Subtitle di Crunchyroll

Sari kata tersedia untuk sebahagian besar kandungan streaming Crunchyroll, terutamanya jika rancangannya agak baru. Tayangan lama cenderung hanya mempunyai satu bahasa sari kata, dan biasanya bahasa Inggeris. Tetapi yang lebih baru pertunjukannya, semakin besar kemungkinan ia akan tersedia dalam kebanyakan sembilan bahasa yang disokong oleh Crunchyroll.

Pengecualian adalah untuk video yang dijuluki.

Dalam kes audio yang dijuluki, tidak ada pilihan Kapsyen Tertutup dalam Bahasa Inggeris atau bahasa lain.

Juga, sari kata diterapkan secara automatik pada video yang anda tonton bergantung pada wilayah geografi anda. Anda sentiasa boleh menukar bahasa sari kata atau mematikannya sepenuhnya jika video itu mengandungi kapal selam lembut. Namun, anda jarang perlu menukar sari kata ke "Hidup" kerana perkhidmatan penstriman secara automatik menganggap anda tidak tahu bahasa Jepun.

Hidupkan Sari Kata melalui Penyemak Imbas Web

Sekiranya anda menggunakan Crunchyroll dari penyemak imbas web, anda boleh menukar sari kata anda terus dari aliran video.

Pertama, klik pada ikon gear kecil di sebelah kanan bawah skrin video. Ini membuka menu Tetapan anda. Dari sana, tatal ke bawah dan pilih Subtitle / CC untuk membuka pilihan bahasa anda.

Bergantung pada penerbit rancangan, anda mungkin melihat kesemua sembilan pilihan bahasa yang disokong, atau anda mungkin hanya melihat pasangan. Ini berbeza dari pertunjukan ke pertunjukan.

cara menghidupkan sari kata

Hidupkan Sari Kata melalui Aplikasi Crunchyroll (PC)

Menggunakan aplikasi Crunchyroll sedikit berbeza jika anda mahu mengaktifkan sari kata untuk video anda. Daripada menukar sari kata untuk setiap video, aplikasi ini membolehkan anda melakukannya untuk semua video anda dalam beberapa langkah mudah.

Pertama, buka aplikasi Crunchyroll anda dan pastikan anda log masuk. Pergi ke ikon menu Utama atau tiga garis mendatar di sudut kiri atas skrin. Apabila anda mengklik menu Utama, anda mempunyai sedikit pilihan untuk dipilih, tetapi tidak mengapa kerana anda hanya memerlukan satu Tetapan.

Di bahagian Umum menu Tetapan, anda akan melihat tiga pilihan. Klik pada Subtitle Language dan kemudian pilih bahasa pilihan anda. Sari kata baru anda siap pada kali anda memainkan video, dan bahasa juga mengubah terjemahan untuk tajuk episod juga.

Menghidupkan Sari Kata melalui Konsol

Anda boleh menukar bahasa sari kata jika anda menonton rancangan dengan konsol seperti Xbox atau PlayStation. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menghidupkan atau mematikan sari kata.

Untuk menukar bahasa sari kata:

  • Pergi ke Menu
  • Tatal ke bawah dan klik pada pilihan Tetapan
  • Pilih Bahasa
  • Keluar dari Menu

Perubahan yang dilakukan dengan cara ini hanya mempengaruhi aliran video, bukan UI aplikasi sebenarnya. Sekiranya anda ingin menukar bahasa aplikasi anda, anda perlu membuat perubahan tersebut melalui sistem konsol anda.

Juga, menukar bahasa tidak semestinya menjamin bahawa rancangan anda akan mempunyai sari kata tersebut. Ia berbeza-beza, bergantung pada perjanjian pelesenan antara Crunchyroll dan pengedar. Sekiranya anda memilih bahasa yang tidak tersedia untuk semua item dalam barisan anda, bahasa itu tidak akan muncul dalam senarai anda.

Oleh itu, jika anda melihat beberapa rancangan anda hilang dari barisan anda, jangan risau. Mereka tidak pergi untuk kebaikan. Tayangan tersebut mungkin tidak mempunyai sari kata dalam bahasa yang anda pilih.

Crunchyroll menghidupkan sari kata

Dapatkan Sari kata yang betul dalam Bahasa yang Tepat

Oleh kerana sekatan pelesenan geografi, Crunchyroll tidak dapat menawarkan setiap pertunjukan di perpustakaan mereka dalam semua sembilan bahasa. Tetapi mereka hampir hampir!

Anda dapat mengetahui apakah rancangan mempunyai sari kata dalam bahasa tertentu dengan pergi ke halaman maklumat. Di sebelah kanan tetingkap di bawah keterangan terdapat senarai bahasa yang disokong untuk siri itu. Sekiranya anda tidak dapat melihat bahasa anda dengan segera, terus periksa. Perjanjian pelesenan berubah sepanjang masa.

Adakah anda mempunyai kisah untuk berkongsi mengenai mendapatkan sari kata anda di Crunchyroll? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found