Cara Mengaktifkan Mikrofon di Instagram

Hampir semua aplikasi yang anda muat turun di telefon anda memerlukan kebenaran tertentu untuk berfungsi seperti yang dirancang. Sebilangan besar orang tidak terlalu memikirkan kebenaran ini dan mempunyai kecenderungan untuk membenarkannya apabila diminta. Tetapi ada juga yang agak berhati-hati dalam memberi aplikasi akses kepada barang seperti storan, kamera, dan mikrofon.

Cara Mengaktifkan Mikrofon di Instagram

Juri masih belum mengetahui apakah ada sebab sebenarnya untuk risau. Walaupun anda semestinya tidak memberikan izin kepada aplikasi pihak ke-3 untuk semua perkara pada peranti anda, adalah selamat untuk mengatakan bahawa Instagram tidak termasuk dalam kategori ini.

Mari kita lihat bagaimana memberi izin Instagram untuk menggunakan mikrofon anda, dan kemudian kita akan menyelami mengapa anda perlu melakukannya.

Mengaktifkan Akses Mikrofon

Seperti kebenaran aplikasi lain, anda boleh mengaktifkan mikrofon di Instagram dari dalam menu Tetapan peranti anda. Sekiranya anda pengguna Android, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke Tetapan >Aplikasi.
 2. Pilih Instagram, kemudian pergi ke Kebenaran.

  Dayakan Mikrofon Android

 3. Togol suis di sebelah Mikrofon untuk dihidupkan.

Dan jika anda menggunakan iPhone, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke Tetapan >Am, kemudian tatal ke bawah ke Privasi.

  Tetapan privasi

 2. Pergi ke Mikrofon, kemudian beralih pada suis di sebelah Mikrofon.

  Dayakan iPhone Mikrofon

Dan di sana anda pergi! Sebaik sahaja anda kembali ke Instagram, anda tidak perlu meminta akses mikrofon lagi. Anda akan dapat menggunakan semua ciri Instagram tanpa pop timbul yang mengganggu.

Untuk apa Instagram menggunakan mikrofon anda?

Beberapa pengguna mengatakan bahawa aplikasi tersebut meminta mereka untuk mengakses mikrofon ketika mereka berusaha mengambil foto. Mereka mengatakan bahawa tidak akan membiarkan mereka berkongsi barang mereka sekiranya mereka tidak memberi kebenaran.

Akses Mikrofon

Seperti gila ini mungkin terdengar pada mulanya, sebenarnya lebih masuk akal daripada yang anda fikirkan. Bagaimanapun, hampir semua ciri Instagram memerlukan akses mikrofon, jadi pengalaman pengguna tidak akan lengkap tanpanya.

Namun, ini tidak bermaksud anda harus menggunakan mikrofon semasa anda menyiarkan video. Anda boleh mematikan audio dengan mengetuk ikon pembesar suara di bahagian atas.

Tanpa Audio

Ini berlaku untuk video dan Cerita. Tidak kira sama ada anda memuat naik atau merakam secara langsung, anda dapat membisukan suara dan hanya menyiarkan video.

Selain itu, ada satu lagi ciri yang memerlukan akses mikrofon yang memerlukan perhatian khusus.

Mesej Suara

Baru-baru ini, Instagram telah bergabung dengan tren pesanan suara dan mengaktifkan ciri di platformnya. Anda kini boleh merakam mesej 60-an dan membagikannya dalam DM anda.

Anda akan menemui ikon mikrofon di bar teks, dan yang harus anda lakukan ialah menahannya sehingga anda merakam mesej anda.

Mesej suara

Di samping itu, anda boleh menggesek ke atas untuk merakam mesej tanpa perlu menahan butang sepanjang masa. Apabila anda melakukan ini, anda akan melihat ikon kunci yang menunjukkan bahawa mesej itu merakam bebas tangan.

Sebaik sahaja anda melepaskan butang atau pemasa 60an tamat, mesej akan dihantar secara automatik. Sekiranya anda tidak mahu menghantar mesej, geser ke kiri untuk membatalkannya daripada melepaskan butang.

Sekiranya anda menghantar mesej secara tidak sengaja, anda boleh menghantarnya dengan cara yang sama seperti pesanan teks biasa. Tekan lama dan ketik Tidak dihantar butang.

Mulakan Beberapa Kebisingan

Seperti yang telah disebutkan, Anda dapat menggunakan banyak fitur Instagram tanpa mengaktifkan akses mikrofon. Sekarang setelah anda mengetahui cara melakukannya, anda dapat menikmati semua yang ditawarkan oleh Instagram.

Ingatlah untuk tidak memberikan mikrofon, kamera, dan terutama penyimpanan akses ke aplikasi yang bukan dari kedai aplikasi rasmi (kecuali jika anda tahu lebih baik). Ini dapat menimbulkan risiko seperti mencuri data atau peranti anda dijangkiti virus. Sudah tentu, tidak ada sebab yang perlu dikhawatirkan jika anda menggunakan aplikasi rasmi, dan dalam hal Instagram, anda boleh mengaktifkan akses mikrofon dengan selamat, bukan?

Adakah anda mempunyai lebih banyak soalan mengenai Instagram dan ciri-cirinya? Sekiranya ada, teruskan dan tanyakan pada mereka di komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found