Cara Menghentikan Video YouTube dari Memotong Awal

YouTube bukan hanya salah satu laman video yang paling terkenal di dunia hari ini, tetapi salah satu medium budaya yang paling berpengaruh pada abad ini. Walaupun YouTube bermula sebagai komuniti kecil dalam talian yang berkongsi video haiwan peliharaan dan perjalanan percutian mereka, kini syarikat besar di bawah payung Google telah menjadi laman web untuk video hampir setiap keterangan. Semua orang dari pembuat filem hingga jabatan pemasaran korporat hingga pemuzik garaj menggunakan YouTube untuk mempamerkan video dan kandungan mereka. Saluran video YouTube generasi baru telah muncul, dipenuhi dengan orang yang menjana wang dengan pelbagai cara.

Cara Menghentikan Video YouTube dari Memotong Awal

Sudah tentu, YouTube tanpa masalahnya. Sebagai tambahan kepada kritikan masyarakat - keprihatinan tulen terhadap privasi pengguna, radikalisasi dalam talian, penyebaran cerita palsu, dan saluran yang dihukum oleh syarikat besar tanpa alasan - laman web ini juga mempunyai banyak masalah teknikal. Katakan anda menunjukkan kepada rakan video di YouTube, dan ketika anda hampir sampai ke bahagian yang baik, ia akan habis, melompat ke kanan hingga akhir video sementara YouTube mencadangkan anda melihat sesuatu yang baru. Ini adalah masalah yang mengecewakan, dan telah menjadi masalah berulang selama bertahun-tahun.

Malangnya, pengguna nampaknya sering menghadapi masalah ini, dan penyebabnya boleh berbeza-beza bergantung pada peranti anda dan video itu sendiri. Kadang kala mesej ralat bermaksud video tidak disenaraikan atau dikeluarkan semasa anda menontonnya; lain kali, hubungan anda terputus tanpa anda menyedarinya. Tetapi lebih kerap daripada itu, ini adalah masalah dengan muat turun cache anda, yang bermaksud anda perlu mengosongkan cache pada peranti anda. Inilah cara membetulkan video YouTube anda apabila video tersebut terus berlanjutan.

Penyemak Imbas Desktop

Sekiranya anda menonton di desktop, anda ingin membersihkan cache di penyemak imbas anda. Menghapus cache di penyemak imbas anda sangat bergantung pada aplikasi yang anda gunakan, jadi gunakan panduan berguna kami di bawah untuk mengetahui cara membersihkan cache anda dan kembali menonton video

  • Chrome: Klik pada menu tetapan di sudut kanan atas paparan, kemudian pilih Tetapan. Pilih Sejarah dari menu, kemudian pilih "Hapus Data Penyemakan Imbas." Buat pilihan anda dari senarai pilihan di bawah Tab Lanjutan, dan pastikan bahawa cache anda adalah antara perkara yang dihapus dengan memeriksa "Imej dan Fail yang Di-Cache"
  • Microsoft Edge (Bukan Kromium): Buka Pilihan Internet, dan arahkan ke tab "Umum". Setelah sampai, klik "Padam Sejarah Penyemakan Imbas."
  • Opera: Pada menu, pilih menu Alat di sudut kanan atas paparan anda, kemudian pilih Hapus Data Peribadi. Setelah selesai, periksa semua pilihan, kemudian sahkan penghapusan.
  • Firefox: Buka menu pilihan, dan cari panel "lanjutan". Dari sana, turun ke "Rangkaian" dan cari "kandungan web dalam cache." Akan ada butang di sebelah maklumat mengenai berapa banyak ruang yang bertuliskan "Kosongkan Sekarang." Klik padanya.

Anda mungkin juga ingin mencuba penyemak imbas lain pada peranti anda untuk mengetahui apakah masalahnya berlanjutan. Contohnya, jika anda menggunakan Chrome secara berkala, tetapi masalahnya tidak muncul di Microsoft Edge, anda mungkin ingin menyiasat apakah pelanjutan atau tambahan dalam Chrome menyebabkan masalah. Penyekat iklan dan sambungan lain yang serupa sering kali dapat mengganggu aliran video anda semasa menonton kandungan dalam talian. Anda mungkin ingin mencuba menonton video dalam mod penyemakan imbas peribadi, tanpa sambungan, untuk melihat apakah ini menyelesaikan masalah.

Aplikasi Mudah Alih

Sayangnya, cara menyelesaikan masalah di telefon bimbit jauh lebih terhad daripada mengosongkan cache penyemak imbas anda atau mencuba aplikasi lain. Oleh kerana anda terhad pada aplikasi mudah alih di platform anda, anda perlu mencari cara untuk menjadikannya berfungsi untuk anda.

Penapis Carian Youtube

Cadangan kami adalah mencuba mencopot pemasangan dan memasang semula aplikasi, tidak kira peranti apa yang anda gunakan. Untuk mencopot pemasangan aplikasi di Android, klik dan tahan aplikasi di laci aplikasi Anda dan seret ke atas layar, di atas tab "Nyahpasang". Aplikasi mungkin tidak dapat dicopot pemasangannya pada beberapa perangkat, jadi Anda mungkin perlu menyelidiki tetapan aplikasi Anda untuk membersihkan cache aplikasi Anda sebagai gantinya. Untuk menyahpasang pada iOS, klik dan tahan ikon aplikasi sehingga aplikasi bergoyang, kemudian klik X kecil di sudut paparan. Setelah mencopot pemasangan apl, pasang semula dari App Store atau Google Play Store untuk mendapatkan kembali YouTube pada peranti anda, kemudian log masuk semula ke akaun anda dan cuba tonton videonya semula.

Beberapa petua dan trik cepat untuk menetapkan semula YouTube di telefon anda termasuk:

  • But semula telefon anda
  • Mengosongkan cache pada telefon anda (hanya Android)
  • Menetapkan semula telefon anda dari kilang

Pada akhirnya, perisian - terutamanya aplikasi telefon pintar - sering kali mengalami masalah dari waktu ke waktu, tetapi menetapkan semula aplikasi biasanya dapat menyelesaikan masalahnya.

TV Pintar dan Kotak Atas

Pilihan anda untuk menyelesaikan masalah ini di TV pintar dan set top box adalah lebih terhad daripada peranti mudah alih, kerana anda tidak dapat selalu menyahpasang aplikasi atau membersihkan cache peranti anda. Oleh itu, kedua-dua peranti penstriman pintar dan televisyen sendiri biasanya mempunyai pilihan untuk melakukan tetapan semula kilang jika aplikasi atau perisian lain berfungsi, dan kami mengesyorkan mencuba tetapan semula kilang untuk melihat apakah itu menyelesaikan masalah dengan aplikasi ini. Pada akhirnya, di luar set semula penuh, tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah ini.

kromecast

Hubungi Google

Sudah tentu, jika masalah pemutaran video YouTube terus berlaku di banyak peranti, dan tidak terhad hanya pada peranti mudah alih anda, penyelesaian ini tidak akan menyelesaikan masalahnya. Sekiranya anda telah mencuba semua perkara di atas dan anda masih menghadapi masalah, cuba hubungi sokongan teknikal pelanggan Google sendiri untuk menyelesaikan masalah tersebut. Pastikan untuk menyertakan tangkapan skrin dan penerangan terperinci mengenai video, kod waktu, dan peranti yang anda hadapi. Sokongan teknikal Google tidak mempunyai terbaik reputasi, tetapi dengan masa dan perincian yang cukup, sedikit kesabaran, dan banyak keberuntungan, anda mungkin dapat menyelesaikan masalah anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found