Kajian Datawind Ubisurfer

Kajian Datawind Ubisurfer

Gambar 1 dari 2

Datawind Ubisurfer

Datawind Ubisurfer pandangan belakang
£ 160 Harga semasa dikaji

Kami menganggap komputer pantas, komputer riba, jalur lebar dan akses internet mudah alih hari ini, tetapi mudah lupa bahawa masuk dalam talian adalah perniagaan yang mahal dan rumit bagi sesiapa yang tidak pernah melakukannya sebelumnya. Hanya jenis orang yang bertujuan untuk Datawind UbiSurfer.

Untuk wang anda, anda bukan sahaja mendapat peranti kecil yang ringan dan ringan yang dilengkapi dengan penyemak imbas web, perisian asas pejabat dan pelanggan e-mel, tetapi juga akses internet mudah alih selama setahun dan penyimpanan dalam talian 50 GB. Setelah 12 bulan akses anda habis, anda boleh mendaftar untuk satu tahun lagi dengan hanya £ 30 termasuk PPN, atau naik taraf dengan segera dengan harga £ 80 selama tiga tahun internet tanpa had.

Perlu diingat bahawa ini terhad kepada 30 jam sebulan - memperpanjang untuk penggunaan tanpa had berharga £ 6 sebulan - sementara perayauan akan membuat anda kembali 5p seminit di AS dan Eropah, dan 25p per minit di tempat lain.

Kedengarannya seperti perjanjian hebat, terutama apabila anda menganggap bahawa bahkan netbook termurah yang dilengkapi dengan dongle 3G dan kontrak rangkaian akan dikenakan biaya minimum £ 300 sepanjang tahun pertama, dan kemudian sekitar £ 120 minimum setiap tahun selepas itu.

Dan untuk pemeriksa e-mel sesekali - mungkin Nan dan Grandad anda - mungkin semua yang mereka perlukan, terutamanya kerana ia sangat mudah digunakan dan berfungsi terus dari kotak. Tetapi berhati-hatilah: jika anda mengharapkan pengalaman untuk menyaingi netbook, komputer riba atau PC yang lengkap, anda akan kecewa dengan UbiSurfer yang berasaskan Windows CE.

Kami akan bermula dengan prestasi peranti. Ia dikuasakan oleh pemproses ARM 9 dan RAM 128MB, tetapi nampaknya tidak cukup kuat. Tidak ada cara lain untuk mengatakannya - UbiSurfer terasa lambat dan lambat untuk digunakan. Kursor ketinggalan sedikit daripada apa yang anda taipkan. Menatal melalui laman web berlaku, tetapi dengan perlahan anda dapat melihat semula gambar itu sendiri, blok demi blok.

Datawind Ubisurfer

Halaman web pada mulanya dimuat dengan cepat, dengan pelayan proksi Datawind memampatkan unsur-unsur lapar lebar jalur seperti grafik untuk mempercepat semuanya. Kami mendapati laman web BBC dilihat dalam masa kurang dari 20 saat, misalnya, tetapi menavigasi tidak merasa responsif sama sekali.

Ini tidak akan menjadi masalah sekiranya skrin 7in 800 x 480-nya tidak terasa begitu kecil, tetapi halaman tidak selalunya sesuai dengan lebar dan menatal dan menggeser untuk sampai ke elemen luar skrin dengan cepat menjadi meletihkan. UbiSurfer tidak menunjukkan prestasi yang baik dengan ujian standard Acid3, gagal menjadikannya seperti tepat, dan juga tidak menyokong kandungan Flash.

Terdapat unsur-unsur reka bentuk fizikal yang menarik: ringkas dan ringan (beratnya hanya 700g), kemasan sentuhan lembut ke casis bererti terasa senang dipegang, dan ia mempunyai rangkaian sambungan yang mengejutkan. Anda mendapat dua soket USB di tepi kanan, slot kad SD di sebelah kiri, port Ethernet dan juga Wi-Fi 802.11bg. Hayat bateri juga tidak terlalu teruk, memandangkan saiz bateri yang kecil. Duduk diam di desktop, UbiSurfer berlangsung lebih dari empat jam sebelum melepaskan hantu.

Tetapi sekali lagi, kami tidak yakin dengan reka bentuk yang lain. Papan kekunci kecil dan kasar dan kami merasa tidak selesa untuk menaip. Dan kesesuaian dan kemasan adalah yang paling tidak disangka. Semasa kami menggunakan UbiSurfer, kami melihat salah satu penutup engsel plastik agak jauh dari casis utama, dan kami juga melihat di tepi kiri, di sebelah soket fon kepala 3.5mm, pelekat bulat kecil yang menutupi lubang di mana soket mikrofon berada. Licin tidak.

Spesifikasi fizikal

Dimensi 222 x 165 x 30mm (WDH)
Berat 700g

Pemproses dan ingatan

Kapasiti RAM 0.13GB
Soket SODIMM percuma N / A
Jumlah soket SODIMM N / A

Skrin dan video

Saiz skrin 7.0in
Skrin resolusi melintang 800
Skrin resolusi menegak 480
Resolusi 800 x 480
Keluaran VGA (D-SUB) 0
Keluaran HDMI 0
Keluaran S-Video 0
Keluaran DVI-I 0
Keluaran DVI-D 0
Keluaran DisplayPort 0

Pemacu

Kapasiti 1GB
Harga bateri ganti termasuk PPN £0

Rangkaian

Kelajuan penyesuai berwayar 100Mbit / saat
Sokongan 802.11a tidak
Sokongan 802.11b iya
802.11g sokongan iya
802.11 sokongan-n rancangan tidak
Penyesuai 3G bersepadu tidak
Sokongan Bluetooth tidak

Ciri-ciri lain

Suis hidup / mati perkakasan tanpa wayar tidak
Suis gabungan kunci tanpa wayar tidak
Modem tidak
Slot ExpressCard34 0
Slot ExpressCard54 0
Slot Kad PC 0
Port USB (hilir) 2
Pelabuhan FireWire 0
Port tetikus PS / 2 tidak
Port bersiri 9-pin 0
Pelabuhan selari 0
Port output audio S / PDIF optik 0
Port audio S / PDIF elektrik 0
Bicu audio 3.5mm 1
Pembaca kad SD iya
Pembaca Memory Stick tidak
Pembaca MMC (kad multimedia) tidak
Pembaca Flash padat tidak
pembaca kad xD tidak
Jenis peranti penunjuk Pad sentuh
Lokasi pembesar suara Skrin, sisi
Kawalan kelantangan perkakasan? tidak
Mikrofon bersepadu? tidak
Kamera web bersepadu? tidak
Peringkat megapiksel kamera N / A
TPM tidak
Pembaca cap jari tidak
Pembaca kad pintar tidak
Carry case tidak

Ujian bateri dan prestasi

Hayat bateri, penggunaan ringan 4jam 5min

Sistem operasi dan perisian

Sistem operasi Windows Embedded CE 6.0
Keluarga OS Windows Terbenam
Kaedah pemulihan N / A
Perisian dibekalkan Pejabat SoftMaker 2008

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found