Cara Menetapkan Resolusi Khusus untuk Paparan Luaran di Mac OS X

Sama ada anda menggunakan Mojave atau Catalina, Mac OS X biasanya menangani resolusi paparan dan penskalaan secara automatik. Namun, mereka yang menggunakan paparan luaran (terutamanya paparan pihak ketiga) mungkin ingin memilih resolusi mereka secara manual. Inilah cara anda boleh mengatasi cadangan automatik dan terhad OS X dan memilih sebarang resolusi yang disokong untuk monitor luaran anda.

Cara Menetapkan Resolusi Khusus untuk Paparan Luaran di Mac OS X
  1. Untuk mengubah resolusi paparan Mac anda, pergi ke Keutamaan Sistem> Paparan. Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu skrin yang disambungkan ke Mac anda, tetingkap Pilihan Paparan baru akan muncul masing-masing satu. Pilih tetingkap yang berada di paparan yang ingin anda ubah.

  2. Secara lalai, dalam versi OS X baru-baru ini, anda akan melihat resolusi yang disyorkan "lalai" untuk paparan luaran anda. Sekiranya anda lebih suka saiz skrin yang berbeza, OS X memberi anda empat pilihan lain. Resolusi yang tepat akan berbeza-beza bergantung pada spesifikasi paparan luaran anda. Klik “Scaled” untuk melihat pilihan paparan.

Seperti yang dirujuk di atas, monitor luaran yang disambungkan ke Mac di tangkapan skrin adalah Phillips FTV HDTV, dengan resolusi asli 1080p. Monitor PC yang sebenarnya biasanya memaparkan resolusi "Nampak seperti #### x ####" di bawah gambar TV di tetingkap pilihan.

Pada HDTV Phillips, OS X mencadangkan resolusi "lalai" dari setara 1080p berskala Retina, dan kami mempunyai pilihan untuk menetapkan resolusi lain ("skala") termasuk 1280 x 768, 720P, 1080i, dan 1080p.

Walaupun memadai untuk mayoritas pengguna, lima pilihan resolusi ini (default dan skala) tidak memiliki beberapa pilihan paparan "di antara", serta mod "resolusi rendah", seperti 2560 × 1440 benar yang harus ditingkatkan oleh memantau dan mungkin diperlukan untuk tujuan ujian atau keserasian perisian. Syukurlah, resolusi ini masih dapat diakses, dan inilah cara untuk mengaksesnya.

  1. Tekan dan tahan Kunci pilihan pada papan kekunci anda, dan kemudian klik "Skala" pilihan lagi.

  2. Setelah menemui resolusi yang anda inginkan, klik entri dalam senarai untuk menukar paparan anda.

  3. Sekiranya anda menyukai tetapan tertentu yang memenuhi layar tetapi memotong tepi, geser slaid "Underscan:" sehingga sesuai dengan kawasan paparan anda. TV Phillips di atas memerlukan langkah ini kerana kawasan atas dan bawah tidak dapat dilihat.

Apabila menggunakan langkah-langkah di atas, baris lima resolusi yang disyorkan digantikan oleh senarai lengkap SEMUA resolusi yang disokong. Mereka yang menggunakan paparan 4K juga boleh mengklik "Tunjukkan mod resolusi rendah" untuk mengakses pilihan rez rendah yang disebutkan di atas yang akan ditingkatkan melalui peranti. Sekiranya Mac anda disambungkan ke HDTV, senarai ini mungkin juga merangkumi kadar penyegaran dan mod paparan alternatif jika disokong oleh perkakasan. Semua yang anda lihat berdasarkan model TV atau monitor.

sistem mac os x memilih resolusi khas

Yang menarik dari Mac OS X adalah pratonton yang anda dapat ketika memilih resolusi menggunakan pilihan "Built-in Retina display", yang terdapat di bawah bahagian "Optimumkan untuk:".

Apabila anda menuding gambar kecil resolusi dalam tetapan skala, sistem membolehkan anda melihat seperti apa tetingkap di bawah tetapan tersebut.

Walaupun pilihan resolusi anda akan bertahan semula, senarai resolusi "semua serasi" yang dijelaskan di atas tidak selalu kelihatan. OS X akan kembali ke paparan lalai setelah anda menutup dan membuka semula Keutamaan Sistem. Hanya ingat untuk mengklik "Skala" sambil memegang Kunci pilihan, dan anda akan melihat semua resolusi yang serasi lagi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found