Cara Menyesuaikan Desktop Windows 10

Seperti versi Windows yang lain, Windows 10 mempunyai pelbagai pilihan yang dapat anda sesuaikan dengan desktop. Platform ini mempunyai pilihan yang membolehkan pengguna mengkonfigurasi wallpaper desktop, tema, skema warna, ikon desktop dan lain-lain. Anda boleh memilih sebahagian besar pilihan tersebut dari tetingkap Pemperibadian di bawah Tetapan.

Cara Menyesuaikan Desktop Windows 10

Menyesuaikan Warna pada Windows 10

Pertama, periksa beberapa pilihan yang dimiliki Windows 10 untuk menyesuaikan warnanya. Untuk membuka tetingkap dalam gambar di bawah, klik kanan Desktop dan pilih Peribadikan pilihan dari menu konteks.

Kemudian pilih Warna pilihan dan memaksimumkan tetingkap.

Anda mungkin mendapati bahawa Pilih warna aksen secara automatik dari latar belakang saya tetapan dihidupkan. Sekiranya demikian, klik pilihan untuk mematikannya. Itu kemudian akan membuka palet warna seperti gambar di bawah.

Anda boleh memilih skema warna untuk Windows 10 dari palet itu. Untuk memasukkan skema warna yang sesuai pada bar tugas dan menu Mula, klik kotak centang untuk Tunjukkan warna aksen pada Mula, bar tugas, pusat tindakan dan bar tajuk pilihan untuk Dihidupkan.

Di sebelah kanan tingkap adalah a Tetapan kontras tinggi pilihan.

Klik untuk membuka tetingkap dalam gambar di bawah. Anda juga boleh mengaksesnya di Kemudahan Akses bahagian menu Tetapan.

Hidupkan kontras tinggi dengan mengklik suis togol pada halaman.

Klik Pilih tema menu lungsur turun untuk memilih tema kontras anda. Kemudian, klik Memohon agar perubahan berlaku.

Sesuaikan Menu Mula

Seterusnya anda boleh mengkonfigurasi menu Mula. Klik Mulakan pada tetingkap itu untuk membuka beberapa pilihan selanjutnya. Itu termasuk pratonton menu Mula di bahagian atas dengan tetapan yang dipilih.

tingkap 104

Untuk menambahkan lebih banyak jubin ke menu Mula, alihkan Tunjukkan lebih banyak jubin pilihan untuk Dihidupkan. Di samping itu, anda juga boleh menambahkan lebih banyak folder ke menu dengan memilih Pilih folder mana yang muncul pada Mula. Itu membuka tetingkap di bawah di mana anda boleh memilih untuk menambah lebih banyak folder. Folder tambahan disertakan di kiri bawah menu Mula.

tingkap 105

Menambah Wallpaper Baru ke Desktop

Sudah tentu, anda sentiasa boleh menambahkan kertas dinding alternatif ke desktop. Untuk melakukannya di Windows 10, klik Tema dan Tetapan tema. Dari sana, pilih pilihan latar belakang Desktop yang anda inginkan dari menu lungsur turun atau semak galeri Gambar anda.

Tetingkap di atas merangkumi senarai drop-down di bahagian atas dari mana anda boleh memilih tiga pilihan kertas dinding. Satu perkara yang baru di sini ialah Warna pepejal tetapan. Pilih untuk membuka palet warna pepejal yang boleh anda tambahkan ke desktop.

Windows 10 juga mempunyai Tayangan slaid pilihan disertakan dengan versi sebelumnya. Klik pilihan itu dan kemudian anda boleh memilih tayangan slaid dengan kertas dinding.

Untuk menambah anda sendiri, pilih Semak imbas dan folder yang merangkumi gambar tayangan slaid di dalamnya. Oleh itu, anda perlu menyediakan folder baru dan memindahkan gambar tayangan slaid anda ke dalamnya.

Terdapat beberapa pilihan tayangan slaid tambahan. Sesuaikan jangka masa setiap gambar berada di desktop dengan mengklik Tukar gambar senarai juntai bawah. Di bawah ini terdapat juga a Pilih yang sesuai senarai juntai bawah. Sekiranya anda pasti gambar boleh memuatkan seluruh desktop, pilih Isi dari sana.

Sebagai alternatif, anda hanya boleh menambahkan satu kertas dinding ke desktop. Klik Latar belakang senarai juntai bawah dan pilih Gambar. Kemudian pilih salah satu gambar kecil gambar di bawah, atau klik Semak imbas untuk memilih salah satu gambar kertas dinding desktop anda sendiri.

Menyesuaikan Tema Windows 10

Anda juga boleh menyesuaikan tema Windows 10. Perhatikan bahawa juga akan mengubah kertas dinding dan menambahkan konfigurasi warna tambahan pada Windows yang lebih sesuai dengan latar belakang. Klik kanan desktop, pilih Peribadikan, Tema dan Tetapan tema untuk membuka tetingkap seperti di bawah.

Dari tetingkap ini anda boleh memilih tema Windows 10 lalai dengan konfigurasi kertas dinding dan warna alternatif. Tetapi ada banyak lagi yang boleh anda tambahkan dari laman Windows. Klik di sini untuk membuka pilihan tema Windows 10. Kemudian klik Muat turun butang di bawah tema tertentu untuk menyimpannya ke folder Muat turun. Pilih fail tema dalam folder yang anda simpan untuk menambahkannya ke tema yang tertera di tetingkap Personalisasi.

Menyesuaikan Ikon Desktop Windows 10

Terdapat beberapa cara untuk menyesuaikan ikon desktop Windows 10. Pertama, anda boleh menyesuaikan beberapa ikon sistem dari tetingkap Tetapan Ikon Desktop. Untuk membuka tetingkap itu, klik kanan desktop, pilih Peribadikan, Tema, Tetapan Tema dan kemudian Tukar desktopikon.

tingkap 108

Tetingkap di atas merangkumi beberapa ikon desktop yang boleh anda sesuaikan. Pilih ikon di sana dan Tukar Ikon untuk membuka tetingkap yang lebih kecil dengan pelbagai ikon alternatif untuk dipilih. Pilih Ikon dari sana dan klik okey untuk menutup tingkap. Kemudian tekan Memohon butang untuk menukar ikon desktop ke ikon yang dipilih.

Anda juga boleh membuang ikon sistem yang disertakan pada tetingkap itu. Terdapat beberapa kotak pilihan di bahagian atas tetingkap. Klik kotak centang yang dicentang untuk membuang ikon sistem dari desktop. Tekan Memohon butang untuk mengesahkan.

Perhatikan bahawa tema juga dapat mengubah ikon di desktop. Untuk menyimpan ikon sebagaimana adanya, tanpa mengira tema, klik Benarkan tema menukar ikon desktop kotak pilihan supaya tidak lagi dipilih. Kemudian anda boleh menekan Memohon butang dan okey untuk menutup tingkap.

Walau bagaimanapun, anda hanya dapat menyesuaikan beberapa ikon dari sana. Anda boleh menambahkan ikon alternatif untuk jalan pintas perisian dengan mengklik kanan ikon di desktop dan memilih Hartanah untuk membuka tetingkap di bawah. Kemudian tekan Tukar Ikon dan klik Semak imbas untuk memilih ikon alternatif untuknya dari salah satu folder anda. Tekan okey butang pada tetingkap Tukar Ikon untuk mengesahkan pemilihan.

tingkap 109

Sudah tentu, anda juga perlu menyimpan beberapa ikon desktop alternatif dalam folder. Untuk mencari beberapa ikon baru, periksa laman web seperti Ikon Arkib. Masukkan desktop di kotak carian di laman web untuk mencari ikon baru. Kemudian klik ikon di sana dan tekan Muat turun ICO butang untuk menyimpannya ke folder Muat turun anda.

Jadi itu adalah pilihan dan tetapan utama yang boleh anda pilih di Windows 10 untuk menyesuaikan desktop. Dengan mereka, anda boleh menambah sedikit pizzaz ke desktop. Ingatlah bahawa terdapat juga banyak pakej pihak ketiga yang boleh digunakan untuk menyesuaikan desktop Windows 10 dengan lebih lanjut.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found