Cara Menyesuaikan bar tajuk tetingkap di Windows 10

Bar tajuk berada di bahagian atas setiap tetingkap di Windows 10. Ini termasuk tiga butang di sudut kanan atas tetingkap dan tajuk untuk setiap tetingkap yang terbuka. Terdapat beberapa cara untuk menyesuaikan bar tajuk dengan beberapa pakej perisian tambahan dan pilihan yang disertakan dalam Windows 10.

Cara Menyesuaikan bar tajuk tetingkap di Windows 10

Melaraskan Saiz Teks bar Tajuk

Pertama, anda boleh menyesuaikan saiz teks bar tajuk dengan pilihan Windows 10. Klik butang Cortana pada bar tugas dan masukkan Panel Kawalan di kotak carian untuk membukanya. Kemudian klik Paparan untuk membuka pilihan yang ditunjukkan di bawah.

bar tajuk

Di sana anda boleh menyesuaikan saiz fon di Windows. Klik menu lungsur di sebelah kiri dan pilih Bar tajuk. Kemudian pilih nombor dari menu lungsur di sebelah kanan. Di samping itu, anda juga boleh memilih a Berani kotak pilihan untuk menambahkan pemformatan itu ke teks. Klik Memohon untuk mengesahkan tetapan yang dipilih seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

bar tajuk2

Menyesuaikan Teks Bar Tajuk Tetingkap Dengan Winaero Tweaker

Winaero Tweaker adalah pakej perisian pihak ketiga yang mempunyai banyak pilihan untuk menyesuaikan bar tajuk dengan. Buka halaman ini dan klik Muat turun Winaero Tweaker untuk menyimpan fail Zipnya, yang kemudian anda perlu ekstrak dalam File Explorer dengan menekan Ekstrak semua butang. Anda boleh membuka perisian dari folder yang diekstrak.

Tatal ke bawah dan pilih Bar Tajuk Tetingkap untuk membuka pilihan yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Itu merangkumi a Ketinggian bar tajuk tetingkap bar yang boleh anda seret ke kiri dan kanan. Tarik ke kanan untuk meluaskan ketinggian bar tajuk, yang sangat berguna jika anda akan meningkatkan saiz fon.

bar tajuk3

Di bawah ini terdapat Tukar fon pilihan yang boleh anda pilih untuk menyesuaikan teks bar tajuk dengan lebih lanjut. Tekan butang itu untuk membuka tetingkap di bawah. Di sana anda boleh memilih pelbagai fon alternatif untuk teks bar tajuk. Ini juga termasuk banyak gaya font, atau format, pilihan seperti Miring, Bercetak tebal, Miring Cahaya, dan lain-lain.

bar tajuk4

Klik okey untuk menutup tetingkap itu apabila anda memilih beberapa pilihan fon. Kemudian tekan Memohon butang perubahan untuk mengesahkan pilihan yang dipilih. Tekan Keluar sekarang butang untuk log keluar dan log masuk semula. Kemudian bar tajuk akan merangkumi teks yang disesuaikan.

Sesuaikan warna bar Tajuk

Winaero Tweaker juga menyertakan pilihan untuk menyesuaikan warna bar tajuk dengan. Anda boleh memilih Bar Tajuk Berwarna di sebelah kiri untuk membuka pilihan di bawah. Kemudian klik Dayakan Bar Tajuk Berwarna pilihan di sana untuk menambah warna pada bar tajuk seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

bar tajuk5

Warna bar tajuk ini dipilih secara automatik berdasarkan warna aksen tema anda. Oleh itu, untuk menukar warna bar tajuk, anda perlu memilih warna aksen baru dengan mengklik kanan desktop, memilih Peribadikan dan Warna. Tukar Pilih warna aksen secara automatik dari latar belakang saya pilihan jika ia dihidupkan.

Kemudian anda boleh memilih warna dari palet yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Klik warna di sana untuk menyesuaikan warna bar tajuk dengan lebih lanjut. Anda boleh mengklik Lumpuhkan Bar Tajuk Berwarna pilihan pada Winaero Tweaker untuk membuang bar tajuk warna.

bar tajuk6

Di samping itu, anda juga boleh menyesuaikan warna bar tajuk tetingkap yang tidak aktif. Pilih Bar Tajuk Tidak AktifWarna pada tetingkap Winaero seperti di bawah. Kemudian klik kotak Warna semasa untuk membuka palet dan pilih warna bar tajuk tetingkap yang tidak aktif dari sana.

bar tajuk12

Tambahkan Butang Baru ke Bar Tajuk

Bar tajuk hanya mempunyai tiga butang untuk meminimumkan, memaksimumkan dan memulihkan tetingkap. Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkan butang baru ke bar tajuk tetingkap di Windows 10 dengan perisian eXtra Buttons. Tekan MUAT TURUN di halaman ini untuk menyimpan persediaan Butang eXtra. Jalankan persediaan untuk menambah utiliti ke Windows dan melancarkannya.

Semasa Butang eXtra dijalankan, anda akan menemui tiga butang baru pada bar tajuk tetingkap seperti yang ditunjukkan di bawah. Tiga butang baru pada bar tajuk ialah Sentiasa di atas, Hantar ke dulang dan Penanda buku.

bar tajuk7

Ketiga butang itu sahaja adalah tambahan berguna pada bar tajuk. The Sentiasa berada di atas (pin) butang memastikan tetingkap aktif berada di atas semua yang lain semasa anda menekannya. Tekan Hantar ke dulang butang untuk meminimumkan tetingkap ke baki sistem seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Atau anda boleh menekan Penanda buku butang untuk menambah tetingkap perisian semasa ke senarai penanda buku yang boleh anda buka untuk akses yang lebih cepat.

bar tajuk8

Walau bagaimanapun, anda juga boleh menambahkan lebih banyak butang baru ke bar tajuk dengan mengklik ikon Tombol eXtra di baki sistem. Itu akan membuka tetingkap yang ditunjukkan di bawah di mana anda boleh memilih Set Butang disebelah kiri. Kemudian anda boleh menambah lebih banyak butang ke bar alat dengan memilihnya dari senarai butang Tersedia dan menekan Tambah butang. Klik Memohon dan okey untuk mengesahkan pilihan dan menutup tetingkap.

bar tajuk9

Sebagai contoh, salah satu butang baru yang boleh anda tambahkan ke bar tajuk ialah Ketelusan. Apabila anda mengklik butang itu, ia menambah kesan ketelusan pada tetingkap aktif seperti di bawah. Untuk mengkonfigurasi kesan ketelusan, klik Ketelusan di sebelah kiri tetingkap butang eXtra. Kemudian anda boleh menyeret Tahap ketelusan lalai bar lebih kiri dan kanan.

bar tajuk10

Skrin penuh adalah butang lain yang boleh anda tambahkan ke bar tajuk. Ini sama sekali tidak sama dengan Memaksimumkan butang pada bar tajuk sambil menekan juga memperluas tetingkap di bar tugas. Oleh itu, butang mengembang tingkap sedikit lagi.

Anda juga boleh menambahkan pilihan ini ke menu konteks bar tajuk. Perisian menambah sebahagian besar pilihan ke menu konteks secara automatik. Oleh itu, klik kanan bar tajuk tetingkap untuk membuka menu konteks yang ditunjukkan di bawah dan pilih salah satu pilihan butang dari sana.

bar tajuk11

Untuk menambah atau membuang pilihan butang dari menu konteks bar tajuk, klik Menu tetingkap di sebelah kiri tetingkap butang eXtra. Kemudian anda boleh memilih pilihan dalam senarai Item yang tersedia dan tekan Tambah untuk memasukkannya ke dalam Item terpilih. Sebagai alternatif, klik salah satu item terpilih di sebelah kanan dan tekan Keluarkan butang untuk memadamkannya dari menu konteks.

Oleh itu, dengan Winaero Tweaker dan eXtra Buttons, anda boleh mengubah bar tajuk di Windows 10 dengan fon, warna, teks berformat dan beberapa butang tambahan. Butang baru pasti memberi anda beberapa pilihan tetingkap yang berguna. Perhatikan bahawa anda juga boleh menambahkan tema Aero Lite ke bar tajuk di Windows 10, yang mana artikel TechJunkie ini memberikan butiran lebih lanjut.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found