Cara Mengubah Urutan Aplikasi Anda di Amazon Fire Stick

Selepas kemas kini Amazon ke Fire TV baru-baru ini, menyusun pesanan aplikasi menjadi lebih sukar. Sebelum ini, anda boleh menggunakan kekunci anak panah pada alat kawalan jauh anda dan menukar susunan aplikasi anda, meletakkan yang lebih penting di hadapan, yang tidak penting, lebih jauh. Namun, ini tidak bermaksud bahawa ciri tersebut telah hilang sepenuhnya.

Cara Mengubah Urutan Aplikasi Anda di Amazon Fire Stick

Sejak kemas kini baru, ada kaedah lain yang boleh anda gunakan untuk mengubah susunan aplikasi di Fire TV anda. Artikel ini akan menerangkan bagaimana melakukannya.

Menyematkan Aplikasi ke Hadapan

Sekiranya anda ingin mengatur urutan aplikasi di Fire TV atau Firestick, anda hanya boleh melakukannya dengan menyematkan aplikasi ke depan.

Ini pada dasarnya bermaksud bahawa anda boleh memilih mana-mana aplikasi dari senarai aplikasi anda dan meletakkannya di tempat pertama. Aplikasi yang disematkan akan muncul terlebih dahulu di skrin utama Firestick anda dan menu aplikasi.

Mari lihat bagaimana anda dapat menyematkan ikon aplikasi anda:

 1. Buka skrin utama Fire TV anda.
 2. Tekan dan tahan butang ‘Home’ sehingga menu muncul.
 3. Pilih butang ‘Aplikasi’. Ini akan membawa anda ke ‘Menu Aplikasi & Saluran Anda’.

  aplikasi

Sebagai alternatif, anda boleh menatal ke bawah skrin utama sehingga anda mencapai bahagian ‘Aplikasi & Saluran Anda’, kemudian tatal ke kanan sehingga anda mencapai butang ‘Lihat Semua’. Klik di atasnya dan anda juga akan tiba di menu aplikasi.

lihat semua

 1. Sorot ikon aplikasi yang ingin anda pindahkan ke tempat pertama (jangan pilih).
 2. Klik butang 'Pilihan' di alat kawalan jauh anda.

  pilihan

 3. Pilih ‘Pin to Front’ dari menu drop-down.

  pin ke hadapan

Menyusun Aplikasi melalui Penyematan

Sebaik sahaja anda menyematkan ikon ke depan, ia akan muncul sebagai aplikasi pertama di skrin utama anda. Pada saat anda mengikuti proses ini untuk aplikasi lain, aplikasi tersebut akan muncul di hadapan aplikasi yang sebelumnya disematkan. Oleh itu, jika anda menyematkan aplikasi ‘Netflix’ terlebih dahulu, dan kemudian ‘Pluto TV’, aplikasi ‘Pluto TV’ akan muncul terlebih dahulu, dan ikon ‘Netflix’ akan berada di sebelahnya.

Anda harus ingat pesanan ini setelah anda memutuskan untuk mengatur ikon aplikasi anda. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa anda harus memasang aplikasi yang berkaitan secara terbalik. Sematkan aplikasi terpenting yang terakhir, sehingga mereka muncul pertama di skrin.

Setelah anda membuat pesanan dengan cara yang sesuai dengan anda, anda tidak akan dapat mengubah kedudukan ikon aplikasi individu tersebut. Sebagai gantinya, anda perlu melakukan penyemakan lagi. Ini boleh mengecewakan jika anda mendapat aplikasi baru dan anda ingin meletakkannya di suatu tempat di tengah, misalnya.

Cara Menyusun Semula Aplikasi Lagi

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan susunan apl anda atau anda ingin menambahkan ikon yang baru dimuat turun lebih dekat, anda mesti melepaskan semua aplikasi dan mula memesannya dari awal.

Untuk melepas pin aplikasi, lakukan perkara berikut:

 1. Ikuti langkah dari atas untuk memasuki pustaka aplikasi.
 2. Serlahkan aplikasi yang disematkan.

  pesanan aplikasi

 3. Tekan 'Pilihan' pada alat kawalan jauh anda.
 4. Pilih ‘Lepaskan pin’ dari menu lungsur turun.

  mencabut

Ini akan membuang ikon aplikasi dari urutan yang disematkan. Sekiranya anda ingin mengembalikannya ke bahagian depan, anda harus memasukkannya semula. Walau bagaimanapun, ia akan beralih ke tempat pertama dalam pesanan aplikasi anda.

Oleh itu, untuk menyusun semula susunan aplikasi sepenuhnya, anda perlu melepaskan semua aplikasi terlebih dahulu. Kemudian, sematkannya mengikut urutan yang anda mahukan muncul di halaman depan, bermula dari yang terakhir hingga yang pertama. Ingatlah untuk meninggalkan ikon yang paling penting.

Tetapi Bagaimana Sekiranya Firestick Anda Belum Dikemas kini?

Sekiranya Firestick anda kekal dalam versi sebelumnya (boleh berlaku), ada kaedah yang lebih mudah untuk mengatur aplikasi anda.

Akses pustaka aplikasi dengan mengikuti kaedah yang sama seperti yang dijelaskan di bahagian sebelumnya, dan kemudian ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Serlahkan aplikasi yang ingin anda bergerak.
 2. Tekan 'Pilihan' pada alat kawalan jauh anda.
 3. Pilih ‘Pindah’ dari menu lungsur turun.

  bergerak

 4. Gunakan kekunci anak panah alat kawalan jauh untuk menggerakkan aplikasi di perpustakaan.
 5. Tekan ‘Pilih’ di alat kawalan jauh anda setelah anda sampai di tempat ideal baru untuk ikon.

Dengan cara ini, anda dapat memindahkan ikon aplikasi apa pun secara manual di sekitar skrin. Apabila anda memuat turun aplikasi baru, anda boleh meletakkannya lebih jauh ke atas tanpa perlu melepaskan semua ikon terlebih dahulu dan memulakan proses penyematan yang melelahkan sekali lagi.

Tidak ada penjelasan mengapa pilihan ini dikeluarkan dari kemas kini baru, jadi ada harapan ia akan dikembalikan tidak lama lagi.

Sabar Tunggu Kemas Kini Baru

Pada masa ini, tidak ada cara yang lebih mudah untuk menyusun semula aplikasi di Fire TV dan / atau Firestick anda.

Di masa depan, mungkin ada kemas kini baru yang akan mengembalikan pilihan 'pindah' ​​dari versi sebelumnya. Lebih mudah menggerakkan aplikasi secara bebas di sekitar skrin tertentu. Tetapi sehingga saat itu, anda hanya dapat menggunakan kesabaran dan kemahiran organisasi menggunakan kaedah ‘Pin to Front’.

Adakah anda fikir kaedah mengatur aplikasi ini lebih baik atau lebih buruk? Adakah anda tahu cara yang lebih mudah untuk menyusunnya? Sekiranya ada, sila tinggalkan komen di bahagian bawah untuk membantu pengguna lain.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found