Ulasan Google Nexus 5X: Telefon Google 2015 TIDAK akan mendapat Android P atau kemas kini utama lagi

Ulasan Google Nexus 5X: Telefon Google 2015 TIDAK akan mendapat Android P atau kemas kini utama lagi

Gambar 1 dari 11

Google Nexus 5: Depan

Google Nexus 5X: Belakang
Google Nexus 5: Keseluruhan bahagian depan
Google Nexus 5: Butang
Google Nexus 5: Logo
Google Nexus 5: Port Jenis-C USB
Google Nexus 5: Paparan bahagian depan, kiri
Google Nexus 5: Contoh kamera, bahagian dalam gereja
Google Nexus 5: Contoh kamera, pub pada hari kelabu
Google Nexus 5: Contoh kamera, kotak telefon merah
Google Nexus 5: Contoh kamera, bunga
£ 339 Harga semasa dikaji

Nexus 5X bukan lagi juara perkakasan dulu, memandangkan sudah tiga tahun sejak dilancarkan, tetapi ia memberi manfaat tambahan untuk mendapatkan akses ke perisian Android terkini setiap kali sistem operasi baru dilancarkan.

Malangnya, kapal itu kini telah berlayar. Pratonton pembangun pertama Android P telah mendedahkan bahawa Google memberikan sokongan untuk beberapa model lama, termasuk Nexus 5X, Nexus 6P dan tablet Pixel C. Telefon akan tetap mendapat kemas kini keselamatan setiap bulan, hingga November, tetapi Google telah mengesahkan bahawa Android 8.1 adalah pelepasan Android terakhir yang dilancarkan ke telefon bimbit LG.

Ini tidak mengejutkan, memandangkan Google meletakkan telefon pada jadual kemas kini dua tahun (yang sepatutnya berakhir pada akhir 2017) tetapi kemungkinan akan menjadi pendorong bagi banyak orang yang menggunakan peranti ini untuk akhirnya meningkatkan. Selain jumlah kerja pembangunan yang diperlukan untuk menyokong model lama, Google juga ingin memindahkan pengguna ke rangkaian telefon bimbit Pixel terbarunya. Anda masih boleh membaca ulasan semula Google Nexus 5X kami di bawah ini, sekiranya perubahan ini menyaksikan banjir mereka memasuki pasaran terpakai, atau mengetahui lebih lanjut mengenai Pixel 2.

Ulasan Nexus 5X: Secara lengkap

Google Nexus 5X mungkin terbukti sebagai yang terakhir dari jenisnya: telefon berkualiti dari Google yang tidak sesuai dengan harga utama. Seiring dengan Nexus 6P, Google tidak lagi membuat keindahan 2015, sebaliknya meletakkan semua telurnya ke dalam keranjang Pixel. Kini telefon bimbit Pixel dan Pixel XL adalah telefon bimbit yang hebat, tetapi tidak mampu dimiliki. Dengan harga runcit pada £ 599 untuk Pixel dan £ 719 untuk Pixel XL, tidak ada perbandingan langsung dengan Nexus yang lama.

baka baru ini terletak dengan rapi antara Moto Gs murah dan iPhone unggulan di dunia ini dalam usaha untuk menawarkan yang terbaik dari kedua-duanya - telefon pintar yang bertujuan untuk memiliki semua yang anda perlukan, tetapi tidak ada yang anda tidak mahu.

Lihat ulasan OnePlus 2 yang berkaitan: Telefon hebat yang akan sangat dilupakan Telefon pintar terbaik tahun 2016: 25 telefon bimbit terbaik yang boleh anda beli hari ini

Ringkasnya, itulah yang disampaikan oleh Google Nexus 5X, dan ia menunjukkan kepulangan untuk Google, selepas Nexus 6 buatan Motorola tahun lalu. Itu adalah telefon yang, walaupun jauh dari bencana, gagal merebut kembali kejayaan pendahulunya, terutamanya kerana terlalu besar, terlalu mencolok dan terlalu berat untuk menarik peminat Nexus 5. asas yang dilucutkan, £ 287 di Amazon UK (atau $ 320 di Amazon AS) termasuk PPN 16GB Nexus 5X (dikeluarkan oleh LG) kembali kepada asas, dan peminat Nexus di mana-mana sahaja akan gembira dengan pendekatan baru yang tidak masuk akal.

Ulasan Google Nexus 5X: Reka bentuk

Memandangkan harganya, tidak hairanlah anda mengetahui bahawa Nexus 5X bukan supermodel. Terdapat dalam warna hitam, putih dan biru muda, ia mempunyai kemasan kulit telur yang halus hingga bahagian belakang plastik berwarna. Walaupun ini terasa menyenangkan di tangan, ia membuat kontras yang jelek dengan bahagian depan hitam semua telefon.

Google Nexus 5: Logo

Dari segi bentuknya, 5X bergerak jauh dari tepi belakang dan pahat Nexus 6 yang melengkung, sebaliknya lebih memilih panel belakang yang rata dengan hanya lengkungan radius pendek di sisi. Ini adalah reka bentuk yang lebih praktikal daripada Nexus 6 - anda boleh meletakkan telefon di atas meja dan mengetuknya tanpa menggoyangkan mengganggu - tetapi jauh lebih cantik. Sensor autofokus dan lampu kilat berada di atas kamera, sementara logo LG dan Nexus di sebelah satu sama lain seolah-olah mereka dilemparkan secara rawak dan bukannya diletakkan dengan teliti.

Google Nexus 5: Butang

Lebih serius lagi, rasa murah juga merangkumi aspek mekanikal reka bentuk. Kekuatan dan volume rocker di tepi kanan terasa plasticky dan tidak penting. Laci nano-SIM tidak ditutup dengan klik positif. Ketuk panel belakang dan keseluruhannya terasa agak berlubang. Secara keseluruhan, ia jauh dari Nexus 6. buatan Motorola. Satu-satunya kelebihan yang dimiliki oleh Nexus 5X dari sudut fizikal ialah, untuk telefon yang bersaiznya, ia sangat ringan, beratnya hanya 136g, dan sangat selesa dipegang dan diluncurkan ke dalam poket.

Google Nexus 5: Paparan bahagian depan, kiri

Bahagian depannya tidak seperti bencana reka bentuk, terutamanya kerana - seperti kebanyakan telefon pintar - ia tidak mempunyai ciri. Yang penting, pembesar suara berada di bahagian depan, pilihan reka bentuk yang saya sangat setuju. Saya muak dan bosan kerana harus berhati-hati dengan cara memegang telefon seperti Apple iPhone 6s kerana takut menyekat gril dan mematikan audio. Walau bagaimanapun, walaupun nampaknya terdapat dua pembesar suara di sini - satu di atas dan satu di bawah paparan - hanya satu di bahagian bawah yang benar-benar berfungsi, dan kualiti suara tidak bagus.

Spesifikasi Google Nexus 5X

PemprosesHexacore (dual 1.8GHz dan quad 1.4GHz), Qualcomm Snapdragon 808
Ram2GB LPDDR4
Saiz skrin5.2in
Resolusi skrin1,080 x 1,920, 424 ppi (Gorilla Glass 4)
Jenis skrinIPS
Kamera depan5MP
Kamera belakang12.3MP (f / 2, autofokus laser)
KilatDual LED
GPSYa
KompasYa
Penyimpanan16 / 32GB
Slot kad memori (dibekalkan)Tidak
Wi-Fi802.11ac
BluetoothBluetooth 4.2
NFCYa
Data tanpa wayar4G
Saiz (WDH)73 x 7.9 x 147mm
Berat136g
Sistem operasiAndroid 6.0 Marshmallow
Saiz bateri2,700mAh

Recent Posts