Cara Memperbaiki Masalah Wi-Fi Umum di Android

Versi Android 2019 dipanggil Android 10, dan tidak dilengkapi dengan kemas kini baru yang mencolok.

Ia menawarkan penampilan yang sedikit berbeza, dan beberapa kekurangan telah diperbaiki. Namun, sebilangan pengguna juga melaporkan beberapa masalah dengan Android 10.

Sebilangan besar berkaitan dengan sambungan Wi-Fi dan lebih khusus lagi, ketidakupayaan untuk menyambung ke rangkaian tanpa wayar selepas kemas kini. Nasib baik, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikannya.

Periksa Router dan Modem Pertama

Sebelum ada yang lain, lebih baik anda melihat router dan modem anda terlebih dahulu.

Mungkin juga masalah hanya wujud dengan rangkaian tertentu, seperti yang ada di rumah atau di tempat kerja. Salah satu cara untuk memeriksa adalah dengan menggunakan peranti lain dan melihat apakah masalahnya berlanjutan.

Sekiranya boleh, anda juga boleh mencuba menghubungkan peranti Android yang dimaksudkan ke rangkaian Wi-Fi lain. Intinya adalah untuk melihat apakah penghala anda tidak berfungsi.

Anda boleh mencari jenama dan model penghala secara dalam talian dan mengakses tetapan dalamannya. Atau anda boleh mencuba menetapkannya semula terlebih dahulu.

Cara Memperbaiki Masalah Wifi Di Android

But semula Peranti Anda

Setelah memasang Android 2019, adakah anda segera menyedari bahawa telefon anda tidak akan tersambung ke rangkaian yang sebelumnya disambungkan? Seperti beberapa minit yang lalu?

Kadang-kadang penyelesaian paling mudah adalah yang terbaik, dan dalam kes ini, ini bermakna anda harus menghidupkan semula telefon anda.

Sudah tentu, ia baru sahaja dihidupkan semula semasa pemasangan, tetapi tidak ada salahnya melakukannya sekali lagi. Reboot selepas kemas kini OS sering kali dapat memberi peranti anda bangun untuk bekerja dengan betul.

Tetapkan semula Rangkaian Wi-Fi

Anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk membersihkan konfigurasi rangkaian telefon. Atau mungkin, semua rangkaian disimpan di telefon anda. Peranti Android mengingat semua jaringan yang mereka sambungkan sehingga dapat secara automatik tersambung ke rangkaian yang diketahui dalam jangkauan.

Dan untuk menyelesaikan masalah Wi-Fi yang ada, langkah yang baik adalah membersihkan ini. Begini caranya:

  1. Buka Tetapan pada telefon Android 10 anda.

  2. Pilih "Sistem" atau "Pengurusan umum" dari senarai pilihan (bergantung pada peranti anda).

  3. Pilih "Pilihan semula" atau "Tetapkan semula".

  4. Pilih "Tetapkan semula tetapan rangkaian."

  5. Sahkan pilihan anda.

Perlu diingat bahawa ini juga akan menghapus semua sambungan Bluetooth yang disimpan. Setelah anda membuang semua tetapan rangkaian, telefon Android anda akan dimulakan semula secara automatik.

Cubalah Frekuensi 2.4GHz

Sebilangan besar pengguna Android menggunakan frekuensi 5GHz untuk menyambung ke rangkaian rumah mereka. Hanya setelah kemas kini Android 10, ia berhenti berfungsi untuk banyak orang.

Namun, menukar router mereka ke 2.4GHz telah diketahui dapat menyelesaikan masalah tersebut. Sememangnya, ini bukan penyelesaian yang sempurna, tetapi anda mungkin bersetuju bahawa lebih baik untuk menyambung ke internet daripada tidak.

masalah dalam Android 2019

Cari Aplikasi yang Menyinggung

Banyak perkara boleh menyebabkan masalah Wi-Fi pada peranti Android. Kadang-kadang ini adalah kemas kini, lain-lain penghala, dan yang lain masih merupakan aplikasi yang tidak kemas.

Anda mungkin tidak menyedari masalah dengan aplikasi tertentu sehingga kemas kini OS terkini. Sekiranya boleh, anda boleh mencuba menjalankan telefon anda dalam Safe Mode dan melihat apakah masalah Wi-Fi berlanjutan. Atau, anda boleh menyahpasang apl yang baru ditambahkan satu demi satu dan periksa.

Lakukan Reset Kilang

Pasti, tidak ada yang suka melalui kilang. Walaupun mengetahui bahawa telefon anda akan kembali ke tetapan asal dan kemungkinan berfungsi lebih baik.

Tetapi anda akan kehilangan semua data anda (kecuali disandarkan), dan anda harus memasang kembali setiap aplikasi kegemaran anda. Walau apa pun, ini kadangkala merupakan kaedah terbaik untuk menghilangkan masalah penyambungan Wi-Fi dengan dan semestinya bernilai sekiranya semuanya gagal.

Tunggu Kemas Kini Seterusnya

Faktanya adalah bahawa masalah Wi-Fi Android 10 bersifat global dan kerap, yang bermaksud ada banyak keluhan.

Biasanya, apabila ini berlaku, kemas kini susulan akan berusaha mengatasi masalah ini, seperti dengan perbaikan rasmi.

Masalah wifi di Android 2019

Menyambungkan Peranti Android Anda

Setiap tahun atau lebih, versi baru Android dilancarkan, biasanya dengan serangkaian penambahbaikan tetapi bug mungkin juga akan berjaya.

Sekiranya ada masalah yang mempengaruhi setiap pengguna Android di dunia, syarikat akan cepat bertindak balas. Tetapi jika tidak lazim, seperti sambungan Wi-Fi dan Android 2019, pengguna mungkin perlu menunggu lebih lama.

Adakah anda menghadapi masalah Wi-Fi dengan Android 10 dan adakah anda berjaya menyelesaikannya? Beritahu kami dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found