Cara Menambah Langkah Secara Manual pada FitBit

FitBit adalah alat yang bagus untuk mengesan aktiviti seharian, bersenam, jadual tidur, dan banyak lagi. FitBit biasanya dipakai sebagai jam tangan pintar atau pelacak di pergelangan tangan anda, tetapi anda juga boleh memasangnya pada peranti iOS dan Android.

Cara Menambah Langkah Secara Manual pada FitBit

Walaupun aplikasi ini dirancang untuk mengesan aktiviti harian yang masih berjalan, aplikasi ini juga membolehkan anda mencatat langkah dan latihan lain secara manual setelah anda menyelesaikannya. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasukkan data secara manual pada aplikasi mudah alih FitBit.

Cara Log Langkah Secara Manual pada Aplikasi FitBit iPhone

Aplikasi FitBit dibuat untuk mengesan aktiviti seharian, seperti berjalan kaki, pengambilan air dan makanan setiap hari, bersenam, dan banyak lagi. Anda juga dapat memantau berapa banyak kalori yang anda bakar setiap hari, serta kadar denyutan jantung dan jadual tidur anda. Secara keseluruhan, FitBit membantu anda membuat dan mengekalkan rutin yang sihat yang dapat anda ikuti setiap hari.

Anda bukan sahaja dapat menggunakan jam tangan pintar dan pelacak FitBit untuk memantau aktiviti semasa anda, tetapi anda juga dapat memuat turun aplikasi FitBit ke telefon anda. Lebih-lebih lagi, bukan hanya FitBit yang serasi dengan peranti iOS dan Android, tetapi anda juga boleh memuat turunnya di PC dan Xbox.

Aplikasi mudah alih FitBit adalah alternatif yang ideal bagi mereka yang tidak mampu menonton jam tangan FitBit. Anda boleh membawa telefon anda semasa berjoging atau berjalan-jalan. Ciri MobileTrack akan memantau pergerakan dengan cara yang sama seperti jam tangan. Apatah lagi, aplikasinya percuma.

Walaupun anda dapat menggunakan aplikasi untuk melacak semua kegiatan ini, FitBit juga memberi anda pilihan untuk log latihan secara manual setelah jangka waktu tertentu. Ciri ini dimaksudkan untuk mereka yang lupa memakai peranti - mereka boleh menggunakan aplikasi untuk mengemas kini maklumat latihan selepas itu. Anda juga boleh menggunakan ciri ini apabila anda ingin mencatat sesuatu yang tidak dapat dikesan secara automatik.

Walaupun anda dapat memilih "Berjalan" untuk jenis latihan anda, anda sebenarnya tidak dapat menambahkan jumlah langkah yang tepat yang telah anda ambil. Sebaliknya, anda boleh menambahkan jenis maklumat lain, seperti jangka masa berjalan anda dan masa dan tarikh perjalanan anda dengan tepat.

Untuk log latihan secara manual pada aplikasi FitBit pada iPhone anda, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka aplikasi FitBit pada iPhone anda.

 2. Log masuk ke akaun anda jika anda belum melakukannya.

 3. Ketuk tab "Hari Ini" di menu bawah.

 4. Pilih ikon "+" di sebelah tab "Lacak latihan anda".

 5. Pergi ke tab "Log" di bahagian atas skrin.

 6. Taipkan jenis senaman.

 7. Pilih waktu mula dan tempoh latihan.

 8. Tambahkan berapa banyak kalori yang anda bakar.

  Catatan: Jika Anda menambahkan "Berjalan" di "Jenis Latihan", Anda juga dapat mengisi bidang "Kecepatan", "Kecepatan", dan "Jarak".

 9. Ketuk butang "Log it" apabila anda selesai.

Apabila anda kembali ke layar "Hari Ini", anda akan melihat bahawa tab "Latihan" anda telah diperbarui.

Sekiranya anda mahu, anda boleh mengedit entri setelah anda menyimpannya. Anda boleh melakukannya dengan mengunjungi tab "Sejarah" di aplikasi FitBit. Anda bukan sahaja dapat mengedit jenis latihan, tetapi juga tarikh, waktu, dan jangka masa. Perlu diingat bahawa anda hanya boleh melakukan ini di aplikasi FitBit, bukan di jam tangan FitBit.

Anda juga boleh menghapus entri latihan. Ini juga dilakukan di tab "Sejarah" pada aplikasi.

Cara Log Langkah Secara Manual pada Aplikasi Android FitBit

Aplikasi FitBit juga tersedia di gedung Google Play. Setelah anda memuat turun dan menyiapkan semuanya, ini adalah cara anda boleh menggunakan ciri log manual pada Android anda:

 1. Jalankan aplikasi FitBit pada Android anda.

 2. Log masuk ke akaun anda.

 3. Pergi ke tab "Hari Ini" di sudut kiri bawah skrin anda.

 4. Di sebelah tab "Lacak latihan anda", ketuk ikon "+".

 5. Dari halaman penjejakan latihan, pergi ke tab "Log Sebelumnya" di sudut kanan atas aplikasi.

 6. Di bawah "Jenis Latihan", pilih "Berjalan."

 7. Di bawah "Waktu Mula", taipkan tarikh dan waktu latihan anda.

 8. Pada tab "Durasi", ketik berapa lama latihan anda berlangsung.

 9. Tambahkan berapa banyak kalori yang anda bakar.

 10. Pilih butang "Tambah" apabila anda selesai.

Apabila anda kembali ke skrin utama aplikasi anda, anda akan melihat bahawa latihan yang anda tambahkan. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, satu-satunya perkara yang tidak dapat anda log secara manual adalah jumlah langkah yang telah anda ambil. Ini kerana langkah hanya dapat dijejaki dalam masa nyata.

Soalan Lazim Tambahan

Cara Log Langkah Secara Manual pada aplikasi FitBit pada Windows 10

Walaupun lebih senang menggunakan aplikasi FitBit di telefon anda, anda juga boleh memuat turunnya pada komputer riba atau komputer Windows 10. Ini membantu jika anda ingin melihat aplikasi di layar yang lebih besar.

Untuk log latihan secara manual pada aplikasi FitBit pada Windows 10, inilah yang perlu anda lakukan:

1. Lancarkan aplikasi Fitbit pada Windows 10 anda.

2. Ketuk tab "Latihan" di papan pemuka.

3. Pilih "+."

4. Di bawah "Jenis Latihan", pilih "Berjalan."

5. Taipkan semasa anda memulakan perjalanan dan berapa lama ia berlangsung.

6. Masukkan berapa kalori yang anda bakar.

7. Sahkan kemasukan data baru.

Pastikan Aplikasi FitBit Anda Dikemas kini

Hanya kerana anda lupa membawa jam tangan FitBit atau telefon anda semasa berjalan tidak bermakna ia tidak direkodkan. Aplikasi mudah alih Fitbit membolehkan anda mencatat perjalanan anda secara manual atau jenis latihan lain yang mungkin tidak dapat dikesan secara automatik. Perlu diingat bahawa anda tidak akan dapat mengikuti jumlah langkah yang tepat yang diambil.

Pernahkah anda mencuba log langkah secara manual dalam aplikasi FitBit? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama yang dijelaskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found