Apa itu Kawalan Keuntungan Automatik dalam Discord

Sekiranya anda telah berusaha meningkatkan kualiti audio anda dalam Discord, anda mungkin menemui pilihan Automatic Gain Control.

Apa itu Kawalan Keuntungan Automatik dalam Discord

Pilihan ini terdapat di bahagian Suara dan Video dalam Tetapan Aplikasi dan lebih banyak berkaitan dengan kualiti suara anda daripada yang anda fikirkan. Oleh itu, perlukah anda membiarkan ciri ini dihidupkan atau sekiranya anda mematikannya?

Artikel ini akan menjelaskan Kawalan Keuntungan Automatik dan membantu anda meningkatkan kualiti suara alat dengar anda tanpa perisian tambahan.

Apakah Kawalan Keuntungan Automatik?

Mari lupakan Discord sebentar dan fokus pada Automatic Gain Control itu sendiri.

Automatic Gain Control, atau AGC untuk jangka pendek, adalah litar maklum balas gelung tertutup yang mengatur dan menyesuaikan kekuatan penguat atau rantai penguat. Litar jenis ini digunakan dalam penggalak isyarat telefon bimbit.

Sekiranya anda bukan jurutera frekuensi radio, dan kemungkinannya tidak, maka definisi di atas tidak masuk akal. Oleh itu, mari kita permudahkan.

Bayangkan bahawa anda telah melihat rakan anda di seberang jalan. Anda tidak boleh datang ke seberang kerana lalu lintas sibuk pada masa itu. Jadi, anda mula bercakap 20 kaki satu sama lain dan menunggu peluang untuk menyeberang.

jarak

Oleh kerana anda tidak begitu dekat, anda perlu bercakap kuat agar rakan anda dapat mendengar dan memahami apa yang anda katakan. Beberapa saat telah berlalu dan peluang itu menunjukkan dirinya. Pantainya jelas!

Rakan anda mula melintasi jalan ke arah anda dan ketika mereka semakin dekat dan semakin dekat, anda merendahkan suara anda. Anda akan melakukan ini, mungkin tanpa disedari, sehingga anda bersemuka.

Litar Kawalan Keuntungan Automatik berfungsi berdasarkan prinsip yang sama tetapi dengan isyarat telefon bimbit. Ini memainkan peranan penting dalam mengekalkan prestasi penggalak isyarat telefon bimbit anda. Tanpa AGC, anda tidak akan mempunyai kualiti audio yang sama semasa membuat panggilan jarak jauh. Beberapa isyarat, terutama yang lebih kuat, malah boleh mengganggu isyarat anda, menjadikan bahagian lain dari panggilan anda tidak dapat didengar.

Oleh kerana kepentingan litar ini berkembang selama bertahun-tahun, ia mula berkembang ke kawasan lain. Oleh itu, bagaimana ia berada di Discord dan adakah ia mempunyai peranan yang sama? Bahagian berikut akan memberi anda jawapan.

Apakah Makna Pengendalian Keuntungan Automatik pada Pergaduhan?

Discord menghubungkan pemain di seluruh dunia, membolehkan mereka bercakap antara satu sama lain semasa bermain permainan kegemaran mereka.

Sering kali, orang yang bercakap di saluran Discord yang sama adalah benua yang terpisah antara satu sama lain. Dengan itu, sistem yang akan mengatur isyarat audio bersama mereka sangat diperlukan. Sistem itu harus memperkuat atau menurunkan isyarat mereka jika diperlukan.

Dengan penjelasan di atas, Automatic Gain Control adalah penyelesaian yang cukup logik. Untuk menjawab soalan itu, AGC mempunyai peranan asas yang sama, tetapi telah digunakan dengan cara yang sedikit berbeza untuk tujuan platform.

Walaupun faedahnya jelas, Automatic Gain Control sebenarnya boleh bertentangan dengan yang sepatutnya. Dengan kata lain, ia dapat menurunkan kualiti audio semasa anda berada dalam permainan. Oleh itu, dari mana berlakunya percanggahan ini? Sekiranya anda mengaktifkan pilihan ini pada Discord?

Sekiranya Anda Memastikan Kawalan Keuntungan Automatik Diaktifkan pada Discord?

Ciri Kawalan Keuntungan Automatik ternyata menjadi masalah dalam Discord. Sebab mengapa pembangun memutuskan untuk memasukkan ciri ini memang jelas, tetapi maklum balas pemain menceritakan kisah yang berbeza.

Terdapat lebih dari beberapa kes di mana pengguna Discord mengeluh bahawa kelantangannya turun secara automatik ketika mereka berbicara dengan seseorang. Ini sering berlaku semasa mereka dalam permainan. Jawapan mengapa perkara itu berlaku masih belum jelas, tetapi mungkin kerana AGC salah menafsirkan situasi dan kekuatan isyarat tertentu. Jadi, sekarang apa?

Sekiranya anda hanya bermain permainan dengan rakan anda, ini tidak akan menjadi masalah bagi anda. Tetapi, jika anda merakam audio dan video anda untuk tujuan lain, seperti video YouTube, ini akan menjejaskan kualiti kandungan anda dengan serius.

Oleh itu, jika anda melihat bahawa kelantangan dan kualiti suara anda sering berubah semasa bercakap di Discord (dan jika ini mengganggu anda), cubalah mematikan Pilihan Kawalan Keuntungan Automatik.

Inilah cara anda menjumpainya:

  1. Buka aplikasi Discord anda. Ini juga akan berfungsi pada Discord Online.
  2. Klik pada Tetapan di sudut kiri bawah skrin anda. tetingkap lain akan terbuka, mengandungi satu set pilihan yang boleh disesuaikan.

    tetapan

  3. Pilih Suara dan Video.

    suara dan video

  4. Tatal ke bawah halaman dan togol Automatic Gain Control Off.

    automatik mendapat

Setelah melumpuhkan Automatic Gain Control dalam Discord, periksa apakah masalahnya masih berlanjutan.

Anda Kini Pakar Discord AGC

Tahniah! Anda sekarang tahu apa itu Automatic Gain Control dan bagaimana ia mempengaruhi isyarat pada Discord. Sekiranya anda menghadapi beberapa masalah yang disebutkan dengan kelantangan atau kualiti suara keseluruhan, semoga anda dapat menyelesaikannya dengan bantuan artikel ini.

Pernahkah anda menyedari masalah ini? Adakah melumpuhkan Kawalan Keuntungan Automatik membantu? Beritahu kami dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found