Cara Memperbaiki TV Samsung yang Tidak Akan Dihidupkan

Tidak ada yang lebih buruk daripada bersiap-siap untuk malam filem yang menyeronokkan, hanya untuk menyedari bahawa TV anda tidak akan menyala. Sekiranya ia berfungsi dengan sempurna sebelumnya, dan tidak ada tanda-tanda masalah, apa yang berlaku? Dan yang lebih penting, apa yang harus anda lakukan?

Cara Memperbaiki TV Samsung yang Tidak Akan Menghidupkan

Nasib baik, ini tidak bermaksud TV anda rosak. Selalunya masalah ini dapat diselesaikan dalam beberapa minit. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memperbaiki TV Samsung yang tidak menyala.

Penyelesaian masalah

TV moden jauh lebih kompleks daripada dulu. Ini bermaksud bahawa masalahnya boleh jadi apa-apa, dari alat kawalan jauh hingga kabel. Oleh itu, sebelum anda mula panik, periksa sama ada alat kawalan jauh dicas dan adakah TV Samsung anda dipasang ke sumber kuasa. Kami tahu ia mungkin terdengar bodoh, tetapi kadang-kadang orang melupakan perkara seperti itu.

Sekiranya tidak demikian, anda harus fokus pada lampu siaga. Kita dapat mengetahui banyak perkara sama ada cahaya menyala, mati atau berkelip. Kami mencadangkan anda menggunakannya sebagai panduan.

betulkan tv samsung tidak menyala

Situasi 1: Lampu Siap sedia dihidupkan

Sekiranya lampu siaga menyala, itu petanda baik. Apabila TV Samsung anda dimatikan, lampu siaga tetap menyala - tentu saja jika TV disambungkan ke sumber kuasa. Sekiranya TV tidak menyala, masalahnya biasanya terletak pada alat kawalan jauh anda.

Oleh itu, cuba hidupkan TV Samsung anda dengan menekan butang Kuasa di TV itu sendiri. Mudah-mudahan, ia akan menyala, mengesahkan bahawa TV anda bukan masalahnya. Anda kini boleh beralih ke penyelesaian masalah alat kawalan jauh anda.

Anda mungkin perlu menetapkan semula alat kawalan jauh anda. Keluarkan bateri dan kemudian tekan butang Daya dan tahan selama kira-kira lapan saat. Selepas itu, anda boleh memasukkan bateri kembali dan cuba menghidupkan TV menggunakan alat kawalan jauh. Sekiranya masih tidak berfungsi, mungkin memerlukan bateri baru.

Sebaliknya, jika anda tidak dapat menghidupkan TV Samsung anda dengan menekan butang Daya, anda mungkin perlu menghubungi Pusat Sokongan Samsung. Kami menasihatkan anda untuk menghubungi secepat mungkin. Sekiranya anda bukan profesional, anda boleh melakukan lebih banyak keburukan daripada kebaikan dengan mencuba memperbaikinya sendiri.

bagaimana membetulkan samsung tv

Situasi 2: Lampu Siap sedia Mati

Apabila lampu siaga mati, ini boleh bermakna dua perkara. Sama ada TV Samsung anda tidak mempunyai kuasa, atau sudah dihidupkan. Seperti yang anda ketahui, semasa anda menonton sesuatu di TV Samsung anda, lampu bersedia akan padam. Oleh itu, ini bermakna TV anda menyala, tetapi skrinnya hitam, dan anda tidak dapat melihat apa-apa.

Untuk melihat sama ada TV anda dihidupkan, anda boleh menekan sebarang butang di TV anda, kecuali butang Power. Sekiranya ada yang muncul di skrin, ini bermakna TV sudah menyala. Namun, mungkin ada pelbagai alasan mengapa ia tidak berfungsi dengan baik. Untuk mengetahui apa yang boleh anda lakukan, teruskan dan baca bahagian seterusnya mengenai skrin hitam.

Sebaliknya, jika TV Samsung anda tidak bertindak balas ketika anda menekan butang apa pun, ia mungkin mempunyai beberapa masalah kuasa. Cabut dari sumber kuasa dan periksa sama ada sumber kuasa berfungsi. Anda boleh mencuba dengan peranti lain, seperti lampu atau pengecas telefon anda. Sekiranya sumber kuasa baik, anda boleh memasang kembali TV anda selepas 30 saat.

Banyak orang menganggap ini berguna, dan TV Samsung mereka mula berfungsi seolah-olah tidak ada yang berlaku. Namun, jika TV anda tidak menyala atau jika ia mula berkelip, anda harus menghubungi Pusat Sokongan.

TV Dihidupkan, tetapi Skrin Hitam

Sumber kuasa anda berfungsi, dan TV anda menyala, tetapi tidak ada yang dipaparkan di skrin. Dalam kes ini, sumber luaran mungkin menjadi masalah dan bukan TV anda. Pertama, periksa kabel HDMI anda. Mungkin tidak disambungkan dengan betul atau mungkin rosak.

Cabut kabel dan pasangkan semula semula setelah beberapa saat. Sekiranya tidak ada yang berubah, pertimbangkan untuk mengganti kabel HDMI anda.

Situasi 3: Lampu Siap sedia Berkelip

Pengguna tahu bahawa ini adalah keadaan yang paling mengecewakan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Pertama, cuba cabut TV anda. Selepas 30 saat, pasangkan kembali dan cuba hidupkan tanpa menggunakan alat kawalan jauh.

Sekiranya ini tidak membantu, periksa pelindung lonjakan jika anda menggunakannya. Orang cenderung melupakannya, dan mereka boleh habis dengan masa. Mungkin mereka tidak dapat memberikan voltan yang mencukupi untuk TV anda lagi. Perkara yang baik adalah bahawa mereka tidak terlalu mahal dan anda boleh menggantinya dengan mudah.

Namun, jika itu bukan masalah, anda harus menghubungi Pusat Sokongan Samsung. Lampu berkelip menunjukkan sama ada masalah dengan kuasa atau dengan komponen dalaman TV anda. Sekali lagi, terlalu berisiko untuk mencubanya sendiri, dan lebih baik menyerahkannya kepada profesional.

Jangan Percubaan Terlalu Banyak

Anda boleh menemui banyak maklumat di Internet, dan ada banyak orang yang mendakwa mereka telah memperbaiki TV Samsung mereka. Walau bagaimanapun, ingat bahawa terdapat banyak TV Samsung yang berbeza, dan apa yang berfungsi untuk satu jenis, tidak semestinya berfungsi untuk semua jenis TV Samsung.

Itulah sebabnya kami selalu menyarankan agar anda menghubungi Pusat Sokongan dan bukannya mencuba setiap jalan keluar yang mungkin. Sudah tentu, tidak mengapa melakukan penyelesaian masalah anda sendiri dan mencuba beberapa penyelesaian asas. Namun, jika masalah ini berlanjutan, lebih baik meminta bantuan profesional.

Apabila anda menghubungi Pusat Sokongan, mereka akan dapat memberi anda jawapan yang lebih tepat.

Semoga berjaya!

Kami harap artikel ini berguna dan berjaya memperbaiki TV anda. Seperti yang anda lihat, banyak masalah tidak berkaitan dengan TV Samsung anda tetapi dengan peranti luaran dan sumber kuasa. Perkara yang paling penting adalah bertenang. Kemudian, anda akan dapat menyelesaikan sebarang masalah.

Adakah ini pernah berlaku kepada anda sebelum ini? Bagaimana anda menyelesaikan masalah ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts