Cara Memperbaiki Buffering pada Roku

Bayangkan terjebak dalam gelung penyangga yang tidak terhingga semasa cuba memuatkan rancangan kegemaran anda di Roku. Lebih teruk lagi, video mungkin berhenti pada saat kritikal apabila anda terjebak dalam gelung yang sama.

Cara Memperbaiki Buffering pada Roku

Menjengkelkan seperti itu, memperbaiki penyangga Ruku tidak begitu sukar. Suspek yang biasa adalah sambungan rangkaian anda dan perisian Roku. Walau apa pun, artikel ini akan membantu anda menentukan masalah dan terus menikmati kandungan anda dengan lancar.

Apa itu Pelaku Utama?

Tanpa ragu, Wi-Fi yang lemah adalah penyebab utama penyanggaan pada Roku atau alat streaming lain. Anda mungkin mempunyai kelajuan muat naik atau muat turun yang tinggi, tetapi mereka dapat memberikan sedikit kebaikan kecuali Wi-Fi sesuai dengan standard.

Dengan ini, rangkaian Wi-Fi anda boleh menjadi sesak yang bermaksud terlalu banyak peranti yang menggunakan rangkaian tersebut. Sebaliknya, isyarat menjadi lebih perlahan dan anda perlu memutuskan beberapa peranti untuk mengelakkan penyanggaan.

roku express

Cara Memperbaiki Ini

Pertama sekali, anda perlu memastikan anda mendapat kelajuan yang anda bayar. Dapatkan peranti berkemampuan Wi-Fi lain dan jalankan ujian kelajuan. Anda boleh melakukan perkara yang sama melalui sambungan ethernet untuk menentukan perbezaan antara keduanya.

Walaupun begitu, kelajuan muat turun tidak selalu sama seperti di atas kertas. Secara umum, tidak mengapa jika anda mendapat 80-95% daripada apa yang anda bayar. Contohnya, Roku anda seharusnya berfungsi dengan baik dengan 80MB hingga 90Mbs jika anda membayar 100Mbs.

Sebaliknya, mendapatkan hanya 20% kelajuan optimum mungkin tidak mencukupi untuk streaming lancar. Dalam kes ini, anda perlu menghubungi penyedia internet kerana masalahnya mungkin akan berakhir.

Tetapi sebelum anda menghubungi pembekal, mulakan semula penghala atau modem anda untuk melihat apakah ia membantu. Biasanya terdapat butang Hidup / Mati di bahagian belakang penghala anda atau anda boleh mencabutnya dari soket dan memasangnya kembali.

Petua Pakar

Anda perlu gigih ketika menghubungi pembekal anda dan meminta mereka menghantar seseorang untuk memeriksa sambungan. Mereka yang menggunakan TV pintar boleh menyambungkannya ke kabel ethernet dan mengelakkan Wi-Fi sama sekali. Sudah tentu, ini menganggap rangkaiannya baik.

Sekiranya sambungan kabel tidak dapat dilakukan, pastikan modem atau penghala anda sedekat mungkin dengan TV. Anda juga dapat menggunakan pemanjangan dan suis rangkaian untuk memastikan setiap peranti mendapat kecepatan muat turun dan muat naik yang mencukupi.

Helah Sambungan

Penghala kontemporari biasanya mempunyai sambungan 5GHz dan 2.4GHz. Tidak perlu dikatakan, anda harus menggunakan yang lebih berkuasa untuk Roku anda.

roku

Julat rangkaian 5GHz lebih pendek, tetapi sambungannya jauh lebih pantas. Terdapat soket khusus untuk sambungan ini dan LED memberi isyarat bahawa sambungannya aktif.

Memulakan semula Roku

Sekiranya sambungan sepertinya tidak menjadi masalah, anda boleh mencuba menghidupkan semula Roku. Ini akan membuang beberapa fail cache dan sampah yang mungkin mengganggu aliran. Inilah langkahnya.

Langkah 1

Navigasi ke skrin utama Roku dan pilih pilihan Sistem. Anda akan menggunakan alat kawalan jauh Roku untuk ini.

penyangga roku

Langkah 2

Pindah ke bawah dan pilih Restart Sistem, kemudian sahkan dengan mengklik Restart. Sekarang, anda mungkin perlu menunggu beberapa minit sehingga peranti dimatikan kemudian hidupkan semula.

Mulakan Semula Manual

Kadang-kadang Roku anda mungkin beku sepenuhnya dan anda tidak dapat menavigasi menu. Tetapi terdapat urutan pra-set butang jarak jauh yang boleh anda tekan untuk memulakan ulang.

Tekan butang Laman Utama lima kali dan tekan anak panah ke Atas sekali sahaja. Kemudian teruskan dan tekan Rewind dan Fast Forward dua kali dalam urutan ini. Lihat ringkasan ringkas:

Laman utama x 5> Naik x 1> Putar balik x 2> Maju Cepat x 2

Kemas kini Perisian

Sekiranya semuanya gagal, kemas kini perisian mungkin boleh dilakukan. Tekan butang Laman Utama pada alat kawalan jauh anda, bergerak ke atas dan pilih Tetapan, kemudian klik Sistem.

Sahkan dengan memilih Pembaruan Sistem dan pilih Periksa Sekarang untuk mencari perisian baru. Tetingkap Sistem adalah tempat anda juga dapat memeriksa versi perisian semasa dan waktu dan tarikh kemas kini terakhir.

Peranti kemudian memasang perisian yang dikemas kini dan mengemas kini semua saluran anda. Setelah muat turun dan pemasangan selesai, Roku menghidupkan semula dan anda seharusnya dapat membuat sambungan yang stabil.

Masalah Perkakasan

Roku tidak terdedah kepada masalah perkakasan melainkan anda merosakkan dongle secara fizikal. Tetapi ada kemungkinan kabel ethernet anda rosak jika anda menggunakan sambungan berwayar. Pembaikan cepat adalah dengan mengeluarkan kabel dan mengujinya pada peranti lain dengan sambungan ethernet. Pastikan mematikan Wi-Fi pada peranti tersebut untuk mendapatkan hasil yang tepat.

Penstriman Bebas Penampan

Walau apa pun cara anda melihatnya, kelajuan internet yang buruk adalah penyebab penyanggaan dan ini tidak hanya berlaku untuk Roku. Sebagai peraturan, kelajuan muat turun anda sekurang-kurangnya 20Mbs untuk streaming lancar, tanpa mengira peranti.

Berapa kerap anda mengalami masalah penyanggaan dengan Roku anda? Berapakah kelajuan internet anda? Beritahu kami lebih banyak di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found