Cara Melumpuhkan Pintasan Papan Kekunci pada Windows atau Mac

Walaupun pintasan papan kekunci komputer dapat membantu mempercepat aliran kerja dan membolehkan pengurusan masa yang lebih cekap, kadang-kadang mereka dapat memperlahankan anda. Ini biasanya berlaku jika bertentangan dengan jalan pintas khusus aplikasi atau tidak sesuai dengan ergonomi papan kekunci pilihan anda. Mari tunjukkan cara melumpuhkan pintasan tradisional pada papan kekunci anda sama ada anda menggunakan Mac atau PC

Cara Melumpuhkan Pintasan Papan Kekunci pada Windows atau Mac

Cara Melumpuhkan Pintasan Papan Kekunci pada PC Windows

Ini adalah salah tanggapan umum bahawa anda tidak dapat mematikan pintasan papan kekunci pada Windows. Sebenarnya, hanya memerlukan beberapa klik untuk mematikannya. Dengan cara ini, anda tidak akan membuka menu Mula secara tidak sengaja atau meminimumkan tetingkap anda apabila semua yang anda mahu lakukan ialah tekan Control + Z (Ctrl + Z) untuk membuat asal.

Anda boleh mematikan jalan pintas ini dengan beberapa cara:

(a) Mengubah Tetapan Windows Melalui Penyunting Dasar Kumpulan Tempatan

Editor Dasar Kumpulan Tempatan Microsoft adalah alat pentadbiran yang membolehkan pentadbir kumpulan menetapkan dasar dan menerapkannya pada pengguna di seluruh rangkaian yang diberikan. Ini membolehkan mereka mengatasi tetapan lalai Windows dan membuat perubahan pada perkara seperti aplikasi permulaan, keselamatan rangkaian, atau bahkan ukuran tong sampah.

Yang paling penting, anda boleh menggunakan Editor Dasar Kumpulan Tempatan untuk melumpuhkan semua pintasan papan kekunci di tingkap. Inilah caranya:

 1. Klik pada ikon "Cari" di sudut kiri bawah.

 2. Taip "edit dasar kumpulan" dan kemudian tekan Enter. Ini akan membuka tetingkap Editor Dasar Kumpulan Tempatan.

 3. Klik pada "Konfigurasi Pengguna" dan kemudian pilih "Templat Pentadbiran."

 4. Pilih "Komponen Windows" dari submenu "Templat Pentadbiran".

 5. Klik pada "Penjelajah Fail."

 6. Klik dua kali pada "Matikan Kekunci Kekunci Windows" di panel sebelah kanan. Ini akan melancarkan tetingkap pop timbul di mana anda boleh mematikan pintasan papan kekunci.

 7. Klik "Diaktifkan," pilih "Terapkan", dan kemudian klik "Ok" untuk menyimpan tetapan baru anda.

 8. Tutup tetingkap Editor Dasar Kumpulan dan but semula Windows untuk melaksanakan perubahan.

Selepas memulakan semula tetingkap, semua hotkey Windows kini tidak akan tersedia.

Walaupun kaedah ini bertujuan untuk rangkaian komputer yang besar dalam pengaturan korporat atau kumpulan, ia juga berfungsi dengan sempurna untuk desktop pengguna tunggal. Anda boleh membalikkan perubahan dan mengaktifkan pintasan dengan mengikuti langkah-langkah di atas dan memilih "Dinonaktifkan" atau "Tidak Dikonfigurasi."

Yang mengatakan, menyunting Dasar Kumpulan Tempatan adalah latihan berisiko tinggi yang harus dilakukan dengan sangat hati-hati. Sekiranya dikonfigurasi dengan tidak betul, Editor Dasar Kumpulan Tempatan boleh menyebabkan perubahan tetap yang mungkin mempunyai hasil yang tidak diinginkan ketika menggunakan Windows. Contohnya, ini mungkin mengakibatkan kesalahan rangkaian atau ketidakupayaan untuk menggunakan Penjelajah Fail.

(b) Menggunakan Penyunting Pendaftaran

Anda juga boleh mematikan pintasan papan kekunci dengan mengubah suai registri. Ini caranya:

 1. Lancarkan kotak Jalankan dengan menekan kekunci Windows + R.

 2. Ketik "regedit" di medan teks dan tekan enter. Ini akan membuka Editor Pendaftaran sistem anda.

 3. Cari kunci berikut di panel sebelah kiri:

  HKEY_CURRENT_USERS PerisianMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer

 4. Klik kanan pada ruang kosong di panel sebelah kanan dan kemudian klik "Baru."

 5. Pilih "DWORD NoWinKeys" dari menu lungsur turun.

 6. Namakan semula entri. Walaupun Windows secara automatik akan mencadangkan nama untuk entri baru, anda harus menggunakan nama yang memberikan petunjuk mengenai entri itu. Contohnya, anda boleh menggunakan "NoKeyShorts" atau "NoWinKeys." Ini dapat terbukti berguna di kemudian hari apabila anda ingin membalikkan perubahan yang dibuat.

 7. Tetapkan nilai entri yang baru dibuat menjadi 1.

 8. Tutup tetingkap Registry Editor dan kemudian mulakan semula sistem anda.

Selepas dimulakan semula, semua pintasan papan kekunci Windows akan dimatikan. Anda boleh mencuba melaksanakan satu atau dua untuk mengesahkan.

Walau bagaimanapun, anda harus sentiasa berhati-hati ketika mengubah struktur pendaftaran. Pada dasarnya, ia adalah mesin yang dihidupkan oleh Windows, jadi jika ada yang tidak kena, anda mungkin berada dalam keadaan di mana PC anda tidak akan dapat dimulakan.

Cara Melumpuhkan Pintasan Papan Kekunci pada Mac

Mimpi ngeri terburuk setiap pengguna Mac menggunakan pintasan papan kekunci yang salah dan menghapus fail secara tidak sengaja, kehilangan nota mereka dari mesyuarat penting, atau sesuatu yang sama mengecewakannya.

Banyak aplikasi MacOS dilengkapi dengan jalan pintas mereka sendiri, yang boleh bertentangan dengan pintasan MacOS tradisional dan menimbulkan kekeliruan.

Tetapi seperti di Windows, Mac membolehkan anda mematikan pintasan papan kekunci yang tidak anda perlukan. Dan bukannya hanya membiarkan anda melaksanakan perubahan "selimut" yang dirancang untuk mematikan semua pintasan sekaligus, MacOS membolehkan anda mematikannya satu demi satu. Ini membolehkan anda menyingkirkan jalan pintas yang memberi anda masalah dan mengekalkan selebihnya untuk mempercepat aliran kerja anda.

Mari lihat bagaimana ini berfungsi:

 1. Buka "Keutamaan Sistem" dengan mengklik logo Apple anda di sudut kiri atas skrin anda.

 2. Pilih "Keutamaan Sistem."

 3. Pilih "Papan Kekunci" dari senarai di sebelah kiri skrin anda.

 4. Klik "Pintasan" dalam senarai tetapan di bahagian atas tetingkap.

 5. Setelah masuk ke dalam "Pintasan", hapus centang kotak di sebelah setiap jalan pintas untuk melumpuhkannya.

Jangan Biarkan Pintasan Pesky Melambatkan Anda

Adakah terdapat jalan pintas yang memberi anda masalah pada Windows atau Mac? Adakah anda pernah mencuba untuk melumpuhkannya melalui kaedah yang dibincangkan dalam artikel ini? Kami ingin mengetahui mengenainya.

Anda boleh berkongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found