Cara Memformat CD-R atau CD-RW di Windows

Saya tidak mengenali sesiapa yang mempunyai pemacu DVD atau CD lagi. Komputer baru tidak memilikinya, komputer riba, telefon dan tablet tidak memilikinya dan saya tidak fikir anda boleh membelinya di banyak tempat sekarang. Namun, sebilangan dari anda masih menggunakan CD dan DVD kerana kami ditanya bagaimana memformat CD-R atau CD-RW di Windows minggu lalu. Kerana ini mungkin sesuatu yang tidak anda ketahui, saya akan menunjukkan kepada anda.

Cara Memformat CD-R atau CD-RW di Windows

CD-R adalah cakera padat tunggal. Anda boleh merakamnya sekali dan menggunakannya seberapa banyak yang anda suka baca. CD-RW adalah cakera tulis semula berganda, boleh ditulis semula CD. Anda boleh membaca dan menulis berkali-kali dari cakera. Keduanya sangat lazim pada akhir 90-an dan awal tahun 2000-an tetapi sebahagian besarnya digantikan oleh penyimpanan dan muat turun digital.

Walaupun merupakan teknologi lama, CD dan DVD mempunyai beberapa kelebihan yang serius. Mereka tidak mudah berubah seperti storan digital sehingga tidak akan dihapus secara tidak sengaja atau hilang kerana kegagalan perkakasan. Mereka murah, mudah digunakan dan dapat bertahan lama. Teknologi ini perlahan mengikut standard moden dan masih boleh memecahkan atau merosakkan cakera.

Penyimpanan juga terhad. CD dapat menyimpan data 650MB atau muzik sehingga 74 minit. DVD boleh memuat sehingga 4.7GB data untuk DVD satu sisi dan hingga 9.4GB untuk cakera dua sisi.

Format CD-R atau CD-RW di Windows

Memformat CD-R atau CD-RW di Windows bergantung pada versi yang anda gunakan. Saya akan membahas Windows 7 dan 8 serta Windows 10. Anda mempunyai dua pilihan semasa menyediakan cakera. Anda boleh menggunakan alat lalai Window atau alat yang disertakan dengan penulis CD anda. Terdapat alat pihak ketiga juga jika anda mahukan lebih banyak pilihan.

Saya akan menumpukan perhatian pada alat Windows.

Format CD-R atau CD-RW di Windows 7 atau 8

Memformat CD sebenarnya tidak perlu kecuali anda ingin menggunakan semula cakera dengan data yang sudah ada di dalamnya. Sekiranya anda menggunakan cakera baru, ia akan disiapkan untuk digunakan. Untuk memformat cakera CD-RW yang sudah digunakan, lakukan ini:

 1. Masukkan CD-RW ke dalam pemacu media anda dan tunggu sehingga Windows mengambilnya.
 2. Pilih pemacu di Windows Explorer.
 3. Klik kanan dan pilih Format.
 4. Pilih sama ada UDF 2.01, UDF 2.50 atau UDF 2.60 sebagai Sistem Fail bergantung pada pilihan apa yang dibentangkan.
 5. Pilih Mula dan kemudian OK untuk mengesahkan.

Prosesnya boleh memakan masa sedikit bergantung pada berapa banyak data pada cakera dan komputer anda. Anda akan diberitahu apabila prosesnya selesai. Anda juga boleh menggunakan langkah yang sama untuk DVD-RW.

Format CD-R atau CD-RW di Windows 10

Prosesnya hampir sama pada Windows 10 seperti pada edisi sebelumnya. Sebilangan besar alat pengarang CD dan DVD telah dikeluarkan atau disembunyikan kerana tidak digunakan lagi. Pilihan format klik kanan masih ada.

 1. Masukkan CD-RW ke dalam pemacu cakera anda dan tunggu sehingga Windows mengenalinya.
 2. Klik kanan pemacu dan pilih Format.
 3. Pilih sama ada UDF 2.01, UDF 2.50 atau UDF 2.60 sebagai Sistem Fail.
 4. Pilih Mula dan kemudian OK untuk mengesahkan.

Anda harus mempunyai pilihan untuk memilih semua sistem fail tersebut di Windows 10. Masing-masing sesuai dengan kebanyakan peranti tetapi 2.60 terkini adalah yang boleh dipilih jika anda menggunakan perkakasan yang lebih baru.

Anda juga boleh menggunakan Pengurusan Cakera di Windows 10 mengikut kehendak anda.

 1. Masukkan cakera dan tunggu Windows mengisinya di Explorer.
 2. Klik kanan butang Mula Windows dan pilih Pengurusan Cakera.
 3. Pilih pemacu cakera anda dan tunggu sehingga mengisi bahagian tengah panel.
 4. Klik kanan partition di tengah dan pilih Format.
 5. Pilih sistem fail dan Mulakan seperti di atas.

Padamkan CD-R atau CD-RW di Windows

Memformat dan memadam secara teknikal adalah perkara yang sama. Kedua-duanya akan menimpa data yang disimpan pada cakera dengan sistem fail kosong yang siap untuk data baru. Pemformatan biasanya digunakan untuk menyiapkan cakera untuk penggunaan lebih lanjut sementara pemadaman cakera paling sering digunakan untuk menghapus data peribadi sebelum dibuang.

Walaupun mereka adalah perkara yang sama, mereka berdua mempunyai kawalan yang berbeza.

Untuk memadam CD-R atau CD-RW di Windows:

 1. Masukkan CD-RW ke dalam pemacu cakera anda dan tunggu sehingga Windows mengenalinya.
 2. Klik kanan pemacu dan pilih Padam cakera ini.

Anda harus melihat pilihan yang sama seperti di atas berkenaan dengan Sistem Fail dan pengesahan dan prosesnya memakan masa yang sama.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found