Cara Mengikuti Hashtag di Twitter

Walaupun banyak orang telah menggunakan Twitter sejak sekian lama, dan banyak yang mempunyai akaun Twitter yang disahkan, sebilangan besar orang yang mengejutkan belum menggunakan perkhidmatan ini sama sekali atau baru sahaja memulakan. Salah satu perkara menarik yang boleh anda lakukan adalah mengikuti hashtag. Artikel ini membincangkan apa itu, bagaimana menggunakannya, dan bagaimana mengikuti hashtag di Twitter. Pengetahuan ini akan menjadikan rangkaian sosial paling dinamik di dunia lebih mudah dinavigasi.

Mengenai Hashtags dan Twitter

Hashtag adalah sebahagian daripada kehidupan kita sekarang sehingga mereka mencari jalan ke corak pertuturan kita dan juga skrin. Digunakan untuk berhubung dengan orang lain, pelbagai sebab, dan untuk membuat pernyataan, hashtag dapat membantu anda menjangkau pengikut dan pengguna media sosial yang berfikiran sama.

Hashtag berasal dari IRC pada abad ke-20, kerana pengguna aplikasi sembang IRC menginginkan cara untuk mengkategorikan item ke dalam kumpulan. Seorang pereka Silicon Valley bernama Chris Messina mengusulkan untuk menggunakan hashtag di perkhidmatan Twitter baru tetapi ditembak oleh para pencipta, yang mengatakan bahawa ia "terlalu kusut."

Tidak terpuji, Chris menyampaikan ideanya kepada orang-orang, dan hashtag diadopsi oleh komuniti pengguna Twitter terlebih dahulu, hanya kemudian mendapat penerimaan dendam pertama dari syarikat itu. Terlepas dari latar belakang, hashtag kini menjadi ciri khas rangkaian, dan anda boleh melakukannya dengan banyak.

Hashtag digunakan sebelum kata kunci atau frasa untuk membuat tweet lebih mudah dicari. Menambah simbol ‘#’ sebelum kata akan membolehkan pengguna lain mencarinya dan mengikuti atau mengundur semula. Hashtag digunakan dengan cara ini secara meluas oleh individu dan syarikat yang ingin mendapat perhatian di rangkaian. Anda boleh menggunakan hashtag di mana sahaja dalam tweet, seperti di awal, tengah atau akhir. Simbol tersebut diperhatikan oleh Twitter dan muncul dalam carian atau bahkan muncul dalam Topik Trending jika anda bernasib baik.

Mengikuti Hashtag di Twitter

Malangnya, Twitter tidak menjadikannya semudah LinkedIn, tetapi masih boleh dilakukan.

Terdapat tiga cara yang diketahui untuk mengikuti hashtag di Twitter.

 • Di dalam Twitter
 • Menggunakan Tweetdeck
 • Menggunakan aplikasi web luaran

Pilihan 1: Ikuti Hashtag Twitter Menggunakan Penyemak Imbas

 1. Buka "Rumah" di Twitter, yang biasanya merupakan halaman lalai.

 2. Lakukan carian hashtag di bar carian kanan atas (sertakan hashtag dalam istilah carian).

 3. Setelah berada di halaman pengembalian carian, tandakannya di penyemak imbas anda.

 4. Klik penanda halaman setiap kali anda ingin melihat apa yang berlaku dengan hashtag tersebut.

Proses ini adalah cara yang kasar tetapi mudah untuk mengikuti hashtag, tetapi berjaya. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa ia tidak begitu dinamik. Sekiranya anda menjejaki nama atau syarikat anda, ia berfungsi dengan baik, kerana hashtag tidak akan banyak berubah. Sekiranya anda melacak hashtag yang berubah atau Topik Tren, anda harus mengulanginya untuk setiap hashtag.

Pilihan 2: Ikuti Hashtag Twitter Menggunakan Laman Web Twitter

Selain penanda buku penyemak imbas, anda boleh menyimpan hashtag di Twitter untuk carian yang lebih pantas.

 1. Lakukan carian satu perkataan di bahagian kanan atas halaman Utama anda. Pastikan anda memasukkan hashtag.

 2. Tekan enter untuk membuka hasil carian di Twitter.

 3. Klik pada elips mendatar (tiga titik mendatar) di sebelah kotak carian untuk melihat lebih banyak pilihan.

 4. Klik "Simpan Cari" untuk menambahkan hashtag ke senarai carian anda.

 5. Bila-bila masa anda ingin menyemak catatan terbaru untuk hashtag yang disimpan, pilih satu dari senarai kotak carian.

Pilihan 3: Gunakan Tweetdeck untuk Mengikuti Hashtag di Twitter

Tweetdeck adalah aplikasi bebas yang kemudian diperoleh Twitter. Tweetdeck menjadikan kerja dengan Twitter lebih mudah dan dapat disesuaikan, dari hashtag yang anda ikuti hingga memaparkan akaun yang paling anda minati. Tweetdeck menjadikannya mudah dan berkesan. Semua minat anda terdapat pada satu skrin dengan laman web ini. Inilah cara menggunakan aplikasi.

 1. Buka //tweetdeck.twitter.com dan log masuk ke akaun Twitter anda.

 2. Di bawah "Trend" lajur, anda melihat senarai yang merangkumi carian dan hashtag terkini yang boleh anda semak.

 3. Untuk menghasilkan lajur hashtag yang diperibadikan, klik “+” ikon di menu menegak paling kiri.

 4. Dalam pilihan menu yang muncul, pilih "Cari."

 5. Di tetingkap carian yang muncul, ketik carian hashtag anda dan pilih dari senarai atau tekan "Masuk."

 6. Tatal sebelah ke sebelah kanan antara muka untuk melihat hasil carian anda.

 7. Untuk menggerakkan lajur anda ke kiri atau kanan, klik "Tiga garis menegak" ikon di bahagian kiri atas lajur carian. Luncurkan ke kiri atau kanan ke lokasi yang anda mahukan.

Malangnya, Tweetdeck hanya tersedia di penyemak imbas web. Anda boleh menambahkan laman web ke skrin utama anda sebagai penanda buku tanpa mengira sistem operasi anda, sama ada di desktop, tablet, atau telefon pintar. Tambahkan halaman sebagai penanda halaman atau tab utama.

Gunakan Laman Web Pihak Ketiga untuk Mengikuti Hashtag di Twitter

Terdapat beratus laman web pihak ketiga yang membolehkan penjejakan hashtag, antara alat terbaik lain. Ada yang percuma sementara yang lain menelan belanja. Berikut adalah empat perkara yang perlu diperhatikan.

 • Twitterfall
 • Papan tanda
 • Pembicara
 • Tebing

Banyak alat pelacak hashtag dan alat Twitter yang datang dan pergi, tetapi keempat-empatnya masih dalam talian dan berfungsi pada masa penulisan.

Sekiranya anda perlu mengikuti hashtag di Twitter, kini anda mengetahui empat cara untuk melakukannya. Dari individu yang ingin mengikuti kata kunci untuk syarikat yang ingin menguruskan kehadiran media sosial mereka, senarai ini memenuhi keperluan mereka semua.

Mengikuti Hashtag Twitter: Soalan Lazim

Dari mana hashtag di Twitter berasal?

Semua orang sudah biasa dengan hashtag, potongan teks yang mengikuti simbol # dalam siaran media sosial, misalnya, #learning. Konsep hashtag tidak dibuat oleh Twitter melainkan oleh pengguna Twitter.

Hashtag disokong dan diadopsi oleh pengguna di pelayan Internet Relay Chat (IRC) lama, dan Twitter mengadopsi mereka sebagai konvensyen pada tahun 2007. Terlepas dari asalnya, mereka sekarang bagaimana orang mengatur pemikiran mereka di Twitter dan berkongsi catatan bertema.

Bolehkah saya mengikuti hashtag dari aplikasi?

Anda boleh mengikuti hashtag dalam aplikasi Twitter tetapi hanya dengan menggunakan pilihan Tweetdeck atau penanda halaman. Sayangnya, versi aplikasi Twitter tidak memberi anda pilihan untuk menyimpan carian.

Sekiranya saya menyimpan carian, adakah ia akan muncul di semua platform?

Ya, jika anda menyimpan carian di Twitter, itu akan muncul ketika anda mengetuk pilihan Cari di versi aplikasi.

Adakah menggunakan laman web pihak ketiga selamat?

Soalan ini bergantung pada mana yang anda gunakan. Adakah penyelidikan anda sebelum memberi sebarang laman web akses ke maklumat peribadi atau laman media sosial anda? Proses itu dapat membuat semua perbezaan.

Ada cara lain untuk mengikuti hashtag di Twitter? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts