Cara Mengikuti Topik di Pinterest

Pinterest adalah rangkaian sosial yang menarik tetapi juga salah satu yang paling membingungkan. Ini adalah rangkaian berasaskan gambar sehingga sudah menjadi pemenang tetapi menavigasi, mencari sumber pin sebenarnya dan mengetahui beberapa ciri boleh menjadi lebih sukar daripada yang seharusnya. Saya menggunakannya secara berkala untuk inspirasi tetapi saya memerlukan masa yang lama untuk mengetahui cara mengikuti topik di Pinterest. Saya menulis tutorial ini supaya anda tidak perlu melakukan perkara yang sama.

Cara Mengikuti Topik di Pinterest

Topik Pinterest adalah subjek yang diminati. Perkara seperti seni, buku komik, basikal gunung, kabin, DIY dan apa sahaja yang boleh anda fikirkan. Mereka berfungsi seperti kategori di laman web lain dan selama pinner telah menambahkan hashtag yang betul, pin akan muncul dalam topik masing-masing. Ini bermakna anda boleh mengikuti pin atau topik untuk menggunakan laman web ini dengan lebih baik.

Ikuti topik di Pinterest

Saya mengikuti pelbagai topik dan menganggapnya sangat berguna untuk menjimatkan masa ketika di Pinterest. Laman web ini bagus jika anda mempunyai masa lapang. Anda boleh berkeliling mengikuti dari pin ke pin dan berakhir di beberapa tempat yang sangat rawak. Sekiranya masa singkat dan anda mengejar sesuatu yang spesifik, menggunakan topik adalah cara untuk mendapatkan yang anda mahukan dengan cepat.

Untuk mengikuti topik dalam penyemak imbas, lakukan ini:

 1. Log masuk ke Pinterest dan pilih profil anda.
 2. Pilih Topik dari butang tab di bawah nama pengguna anda.
 3. Periksa pilihan dan pilih Ikuti untuk topik yang mungkin anda sukai.

Untuk mengikuti topik di iPhone, lakukan ini:

 1. Buka aplikasi Pinterest dan pilih ikon kompas di bahagian bawah.
 2. Pilih subjek dari senarai untuk memunculkan topik.
 3. Pilih topik untuk diikuti dari halaman seterusnya.
 4. Pilih butang Ikut merah di kanan atas halaman berikut.

Untuk mengikuti topik di Android, lakukan ini:

 1. Buka Pinterest dan pilih ikon carian di bahagian atas.
 2. Pilih subjek dari senarai untuk memunculkan topik.
 3. Pilih topik untuk diikuti dari halaman seterusnya.
 4. Pilih butang Ikut merah di kanan atas halaman berikut.

Segala topik yang anda ikuti akan muncul di laman Utama anda di bahagian atas. Setelah anda memulakannya, anda akan sesekali melihat pop timbul yang menanyakan apa yang anda minati untuk menambahkan lebih banyak topik ke senarai anda. Anda boleh menambah atau mengabaikan mengikut kesesuaian anda.

Berhenti mengikuti topik di Pinterest

Sebaik sahaja anda mula menggunakan topik, anda akan dengan cepat menemui banyak perkara rawak mula muncul di halaman rumah anda. Ini mungkin disebabkan pin tidak menggunakan tag yang betul semasa mencantumkan pin mereka. Itu mungkin menyebabkan anda ingin berhenti mengikuti topik tertentu untuk menyaring beberapa sampah.

Itu sebenarnya agak mudah untuk dilakukan. Anda boleh menghentikan topik untuk tidak muncul dalam sesi itu buat sementara waktu atau berhenti mengikutinya secara kekal.

Untuk menapis topik untuk sesi itu, lakukan ini:

 1. Pilih halaman Utama anda di Pinterest.
 2. Pilih ikon pensel di sebelah kanan topik anda di bahagian atas.
 3. Pilih salah satu kotak yang dicentang untuk menyaring topik itu.

Untuk berhenti mengikuti topik sepenuhnya, lakukan ini:

 1. Pilih profil Pinterest anda.
 2. Pilih butang tab Topik.
 3. Pilih topik yang ingin anda berhenti ikuti.

Anda sekarang harus melihat topik itu kembali dengan butang Ikut merah dan bukannya yang Mengikuti yang kelabu. Anda sekarang tidak akan lagi melihat pin dari topik itu.

Membuat topik untuk pin anda

Sekiranya anda seorang penyokong, menggunakan topik adalah kaedah terbaik untuk memastikan barang anda diperhatikan. Ini sangat berguna jika anda seorang pemasar media sosial atau memasarkan diri anda menggunakan Pinterest. Walau bagaimanapun anda menggunakan rangkaian, menambahkan topik yang betul ke gambar yang betul adalah yang terpenting.

Pinterest menggunakan hashtag untuk menyusun topik. Menambah sekumpulan hashtag yang relevan ke pin yang anda tambahkan akan memastikannya disenaraikan dalam topik tersebut apabila orang memilihnya atau mencarinya.

 1. Log masuk ke Pinterest dan pilih profil anda.
 2. Pilih ikon ‘+’ di bahagian atas dan pilih Buat Pin.
 3. Tambahkan gambar anda, keterangan dan sebarang hashtag yang ingin anda tambahkan.

Anda boleh menggunakan sehingga 20 hashtag untuk setiap pin individu dan saya cadangkan untuk menggunakan sebanyak mungkin hashtag yang relevan. Ini meningkatkan jangkauan pin yang anda terbitkan dan memastikannya dijumpai oleh sebanyak mungkin orang. Pastikan ia relevan walaupun tidak ada yang lebih menjengkelkan daripada melihat pin yang tidak berkaitan dalam topik!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found