Cara Mendapatkan Bayaran Balik dari Perubahan Harga di Amazon

Sebagai gergasi runcit dalam talian yang utama, Amazon berusaha keras untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggannya. Sebenarnya, syarikat ini mempunyai salah satu polisi pengembalian dana yang paling liberal dan murah hati dan anda boleh mendapatkan bayaran balik tanpa pertanyaan mengenai hampir semua perkara.

Cara Mendapatkan Bayaran Balik dari Perubahan Harga di Amazon

Tetapi beberapa tahun yang lalu, polisi berubah dan ada batasan tertentu sekarang. Untuk menjawab soalan dengan segera, anda mungkin tidak akan dapat bayaran balik dari perubahan harga di Amazon.

Walaupun begitu, masih ada beberapa item yang dilindungi harga dan anda boleh mendapatkan pengembalian dana sekiranya terdapat penurunan yang signifikan. Inilah sebabnya mengapa perlu melihat lebih dekat peraturan pengembalian dana di Amazon.

Sejarah Ringkas Bayaran Balik Dilindungi Harga

Pada mulanya, Amazon menawarkan jaminan harga 30 hari untuk setiap barang yang mereka jual dan dihantar. Tidak lama kemudian, tempoh jaminan berubah dari 30 hari menjadi hanya 7 hari dan kemudian ditangguhkan. Ini bermakna anda tidak dapat memperoleh pengembalian wang perubahan harga sekarang, tetapi terdapat lapisan perak.

Jenis pengembalian wang ini masih berlaku untuk TV yang anda beli melalui Amazon dan beberapa pengguna melaporkan dapat memperoleh bayaran balik untuk item lain juga. Oleh itu, sekurang-kurangnya patut dicuba, tetapi anda harus berhati-hati kerana Amazon memerhatikan semua pengembalian dan pengembalian wang. Beberapa pengguna dilarang sejak mereka terlalu banyak menerima permintaan tersebut.

perubahan harga di amazon

Cara Meminta Bayaran Balik

Proses meminta bayaran balik di Amazon cukup mudah. Navigasi ke halaman Pengembalian dan Pengembalian Wang, pergi ke bahagian Bantuan, dan pilih "Perlu lebih banyak bantuan". Di sana anda akan menemui pautan ke "Hubungi kami".

Sebaliknya, lebih mudah apabila anda log masuk ke akaun anda. Pergi ke pesanan yang anda inginkan untuk meminta bayaran balik dan masukkan ke dalam pertanyaan. Pilih Pengembalian dan Pengembalian Wang dari menu drop-down, kemudian "Masalah pengembalian atau pengembalian dana lain" untuk memberikan lebih banyak maklumat. Ketik "bayaran balik separa, perubahan harga" di kotak yang betul dan pilih kaedah hubungan - e-mel atau berbual.

cara mendapatkan bayaran balik dari perubahan harga di amazon

Perkara yang Perlu Diingat

E-mel pengembalian wang perlu tegas namun mesra dan cuba menerangkan secara ringkas mengenai perubahan harga. Tidak perlu tinggal, anda harus bersikap sopan tanpa mengira sama ada permintaan anda ditolak atau diterima.

Terdapat kemungkinan besar bahawa anda akan mendapat e-mel penolakan sebaik sahaja permintaan anda diproses, tetapi semuanya tidak hilang. Jangan ragu untuk menghubungi khidmat pelanggan melalui telefon dan berbincang dengan ejen mengenai masalah anda. Dan sekali lagi, adalah perlu untuk tetap tenang dan tenang, pertikaian penuh semangat tentu saja tidak menjadi persoalan.

Jangan lupa bahawa ada masa 7 hari untuk memulakan proses pembayaran balik. Sekiranya harga barang turun selepas 7 hari, bayaran balik separa tidak layak.

dapatkan bayaran balik untuk pelarasan harga di Amazon

Kaedah Alternatif

Selain Amazon, anda mungkin dapat bayaran balik dari syarikat kad kredit anda melalui polisi perlindungan harga mereka. Anda perlu membuat aduan (dengan syarikat kad kredit, bukan Amazon) dan meminta pengembalian dana atas perubahan harga.

Secara amnya, ini berfungsi untuk pembelian dalam talian jika harganya turun dalam jangka masa yang ditentukan (60 hingga 90 hari selepas pembelian). Dengan cara ini syarikat kad kredit mengembalikan wang anda. Sebaliknya, anda juga boleh meminta bayaran balik sepenuhnya dari Amazon.

Kembalikan barang tersebut dan beli lagi dengan harga potongan. Namun, anda harus berhati-hati dengan pengembalian wang penuh kerana jika anda melakukannya berkali-kali Amazon mungkin melarang anda.

Mengapa Amazon Mengubah Dasar Bayaran Balik Perlindungan Harga?

Tidak ada pernyataan rasmi mengenai sebab-sebab perubahan itu, tetapi adalah selamat untuk menganggap bahawa permintaan yang semakin meningkat adalah salah satu penyebabnya. Sebagai contoh, pulangan separa mungkin meningkat sekitar Cyber ​​Monday, Black Friday, atau Prime day.

Di samping itu, syarikat melaporkan masalah tertentu dengan pengendalian bayaran balik jenis ini. Di samping itu, beberapa pelanggan menyalahgunakan dasar liberal yang meminta pengembalian tidak sah yang, pada gilirannya, menelan belanja Amazon dengan jumlah wang yang cukup tinggi.

Cara Mengawal Harga Amazon

Terdapat beberapa alat dan pelanjutan penyemak imbas yang membantu anda memantau turun naik harga di Amazon. Mereka menjimatkan masa yang anda habiskan untuk mengesan tawaran terbaik. Anda juga mendapat pemberitahuan pada saat harga berubah pada item yang anda minati.

Veni, Vidi, Visa

Walaupun Amazon mengetatkan dasar pengembaliannya, mungkin masih ada cara untuk mendapatkan bayaran balik separa. Dan jika anda ditolak, selalu ada pilihan untuk mengajukan permintaan kepada syarikat kad kredit anda.

Walau bagaimanapun, yang terbaik adalah menyelamatkan masalah anda dan mengelakkan pembelian dorongan. Luangkan sedikit masa untuk mengesan harga dan berbelanja setelah anda mendapat tawaran yang murah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found