Cara Memperbaiki Echo pada Facetime pada iPhone Anda

Sejak munculnya rangkaian sosial, orang di seluruh dunia telah menemui pelbagai cara untuk berkomunikasi. Ini termasuk panggilan video tatap muka yang pada mulanya hanya tersedia pada perkhidmatan seperti Skype. Tetapi pada tahun 2010, semasa pembukaan iPhone 4, Apple mengumumkan sesuatu yang baru.

Cara Memperbaiki Echo pada Facetime pada iPhone Anda

Waktu Wajah. Aplikasi yang membolehkan anda menukar dari panggilan audio sahaja ke panggilan video. Dan walaupun banyak perkhidmatan serupa telah dikeluarkan, FaceTime tetap menjadi pilihan paling popular bagi pengguna iPhone.

Debu dan Gema

Walau bagaimanapun, FaceTime bukan tanpa masalah. Dalam dekad sejak dilancarkan, ia telah menemui banyak bug dan masalah. Sebahagian besar yang telah ditangani oleh Apple, baik melalui kemas kini atau perubahan pengaturan sederhana. Salah satu masalah paling umum yang tidak sepenuhnya berasaskan perisian adalah adanya gema semasa panggilan.

Apa itu gema? Ringkasnya, ini adalah masalah yang berlaku apabila pengguna iPhone dapat mendengar suara mereka sendiri ketika bercakap dengan orang lain. Kita semua pernah melihatnya berlaku sebelum ini, jika tidak di FaceTime, kemudian pada aplikasi yang serupa. Terdapat beberapa petua umum yang harus anda ketahui untuk memperbaiki gema semasa panggilan FaceTime anda. Lihatnya dalam panduan kami di bawah.

Betulkan Echo pada Facetime pada iPhone

Petua dan Trik Berguna

Perkara pertama yang perlu diperiksa adalah tahap kelantangan anda. Gema hadir setiap kali mikrofon iPhone mengambil suara melebihi ambang tertentu. Selalunya, terutama di kawasan dengan banyak suara latar, suara anda akan lebih banyak daripada sekadar suara anda. Penyelesaian paling mudah adalah dengan mengurangkan jumlah anda. Khususnya, ke tahap yang masih membolehkan anda dan orang yang anda berkomunikasi untuk mendengar satu sama lain, tetapi tidak cukup tinggi sehingga menyebabkan gema itu sendiri.

Ketik ikon pembesar suara untuk menghidupkannya kemudian ketik sekali lagi untuk mematikannya sekali lagi. Mungkin juga terdapat penumpukan debu di dekat mikrofon atau pembesar suara anda, jadi membersihkannya dengan kain kapas atau tisu dapat membantu menyelesaikan masalah juga.

Periksa juga alat dengar anda. Sekiranya boleh, tutup panggilan, cabut fon kepala anda dan kemudian sambungkan semula. Semudah langkah pembesar suara tetapi sama berkesannya. Sekiranya gema masih ada, jangan risau, ada banyak perkara yang boleh anda lakukan.

Memulakan semula telefon anda adalah langkah seterusnya yang baik, yang mungkin dapat menyelesaikan masalah bunyi yang mungkin anda hadapi, terutamanya jika gema semasa panggilan FaceTime bukanlah satu-satunya. Untuk menghidupkan semula telefon anda, yang perlu anda lakukan ialah menahan butang kunci selama beberapa saat, kemudian geser slaid pilihan ke kanan untuk mematikan telefon. Beri masa beberapa saat apabila dimatikan, kemudian hidupkan semula. Apabila ia dipulihkan, cubalah panggilan lain dan lihat apakah echo FaceTime berterusan pada masa ini.

Sekiranya gema masih ada, maka punca masalah mungkin terletak pada hubungan anda.

Masalah Rangkaian

Pertama, anda harus memeriksa sama ada anda menggunakan Wi-Fi atau jika anda menggunakan data mudah alih, kerana salah satu daripada mereka mungkin mengalami masalah gema. Contohnya, jika saat ini Anda tersambung ke jaringan Wi-Fi yang mungkin kelebihan muatan atau mengalami kinerja yang buruk, sebaiknya coba dan sambungkan kembali ke jaringan tersebut.

Untuk selamat, matikan Wi-Fi sepenuhnya, hidupkan semula, kemudian cari rangkaian dan cuba sambungkan lagi. Sekiranya anda berada di rumah dan tersambung ke penghala anda sendiri, ada baiknya anda mematikannya, biarkan selama beberapa minit, kemudian hidupkan semula. Walaupun mudah, restart ini cenderung menyelesaikan masalah seperti ini dalam kebanyakan kes. Sekiranya tidak, anda boleh mencuba dan menguji FaceTime sekali lagi setelah anda beralih ke data mudah alih untuk melihat apakah sambungannya lebih stabil di sana.

Sebaliknya, jika anda menggunakan data selular, maka masalah sambungan mungkin berpunca dari pembawa anda. Sekiranya menghidupkan semula telefon dan mematikan data dan menghidupkan kembali tidak membantu, maka lakukan sebaliknya dari langkah sebelumnya. Yaitu, matikan data anda, sambungkan ke rangkaian Wi-Fi, dan cuba ke FaceTime.

Sekiranya masalah masih belum dapat diselesaikan, hanya ada beberapa kemungkinan yang tersisa.

Gema mungkin bukan disebabkan oleh anda, melainkan orang yang anda FaceTiming. Sepertinya tidak terdengar, meminta orang yang anda berkomunikasi dengan mencuba petua sebelumnya dalam panduan ini dapat menyelesaikan masalahnya.

Masalah Perisian / Perkakasan

Sekiranya tiada petua ini berfungsi untuk anda, anda mungkin menghadapi masalah perisian atau perkakasan, yang tidak dapat diselesaikan secara langsung tanpa bantuan Apple.

Berkaitan dengan masalah perisian, terdapat banyak laporan selama bertahun-tahun oleh banyak pengguna iPhone dari pelbagai model bahawa kemas kini sistem iOS, walaupun yang kecil, mungkin menyebabkan masalah gema dan bunyi lain semasa FaceTime. Dalam situasi ini, pengguna sendiri tidak mempunyai banyak pilihan kecuali melaporkan masalah tersebut kepada Apple, baik dengan menghubungi khidmat pelanggan atau membuat utas di forum sokongan mereka.

Sebagai alternatif, jika tidak ada laporan terkini mengenai kemas kini yang berkaitan dengan FaceTime, mungkin ada masalah perkakasan dengan telefon anda. Dalam kes ini, biasanya mikrofon atau alat dengar yang anda gunakan menyebabkan masalah, atau mungkin kerusakan dalaman lain yang tidak dapat dilihat oleh pengguna biasa. Ini adalah pilihan terakhir anda. Sekiranya tiada penyelesaian lain yang anda cuba berjaya, maka pertaruhan terbaik anda adalah membawa telefon anda ke kedai servis terdekat. Dengan keberuntungan, telefon anda akan dikembalikan kepada anda dengan cepat, sehingga anda dapat kembali ke FaceTiming dengan betul!

Betulkan Echo pada Facetime pada iPhone

Ada Petua untuk Berkongsi?

Dan itu menyimpulkan panduan asas kami untuk menghilangkan gema pada peranti iPhone anda! Sekiranya anda pernah mengalami masalah yang sama dan menyelesaikannya melalui salah satu langkah ini atau mungkin yang belum kami sebutkan, kongsikan pengalaman anda di bahagian komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found