Cara Memperbaiki Data yang rosak pada PS4

Data yang rosak pada Sony PlayStation 4 anda terdengar seperti perkara yang sangat buruk, tetapi sebenarnya sangat mudah untuk diperbaiki. Oleh itu, jika anda mendapat mesej ralat ‘Data rosak’, anda tidak perlu risau.

Cara Memperbaiki Data yang rosak pada PS4

Fail boleh berfungsi dengan pelbagai cara. Kadang kala pemasangan mungkin tidak lengkap, atau proses lain boleh mengganggu. Sekiranya anda mempunyai cakera permainan yang rosak, mungkin tidak akan memasang permainan dengan betul. Lain kali menyimpan ke fail mungkin mengalami masalah dan merosakkan keseluruhan fail permainan.

Biasanya, data yang rosak hanya mempengaruhi permainan atau aplikasi yang sesuai. Oleh itu, memasang semula mereka harus menyelesaikan masalah. Walau bagaimanapun, ada kejadian jarang berlaku di mana beberapa data penting rosak. Akan lebih terlibat sekiranya itu berlaku.

Artikel ini membahas beberapa cara memperbaiki masalah ‘Data rosak’.

perbaiki data yang rosak pada ps4

Cari dan Buang Fail yang rosak secara manual

Apabila anda mendapat skrin ralat Data yang rosak, sistem akan mengenalinya dan menyimpan fail tersebut dalam folder yang berasingan. Dengan beberapa langkah mudah, anda boleh mencari fail tersebut dan membuangnya sendiri. Untuk mengesannya, anda harus:

 1. Masukkan ‘Tetapan’.
 2. Cari menu ‘Pengurusan Penyimpanan Sistem’ dan pergi ke ‘Data Tersimpan’.
 3. Pergi ke folder ‘Media Player’.
 4. Di dalam folder, anda akan melihat fail ‘data rosak’.
 5. Tekan butang 'Pilihan'.
 6. Pilih 'Padam' untuk membuang fail yang rosak dari pemacu anda.

Apabila anda membuka semula ‘Media player’, fail yang rosak tidak akan muncul lagi. Sekiranya fail tersebut berasal dari permainan video, anda harus mencuba memasang semula permainan.

Keluarkan Fail yang Dimuat turun Secara Manual

Sekiranya fail menjadi rosak semasa sedang dimuat turun, fail akan muncul di folder Muat turun anda sebagai ikon segi empat yang berwarna kelabu.

Untuk memperbaikinya, anda perlu:

 1. Buka menu ‘Notifikasi’ di skrin utama anda.
 2. Tekan butang 'Pilihan' dan pilih Muat turun.
 3. Cari fail yang rosak.
 4. Tekan 'Pilihan' sekali lagi.
 5. Padamkan fail.

Sebaik sahaja anda melakukannya, cuba muat turun fail sekali lagi.

Membina semula Pangkalan Data PS4

Sekiranya masalah di atas tidak berlaku, anda boleh mencuba proses ‘Bina semula pangkalan data’. Ini akan mengimbas keseluruhan sistem PS4 anda untuk sebarang bug, gangguan dan apa-apa yang tidak berfungsi dengan baik. Ia tidak akan memadamkan apa-apa dari pemacu anda tetapi lebih baik cuba memperbaiki fail yang rosak.

Untuk memulakan proses ini:

 1. Matikan PS4 anda.
 2. Sambungkan alat kawalan ke PS4 melalui port USB. (Pengawal Bluetooth tidak berfungsi dalam mod selamat.)
 3. Tahan butang kuasa.
 4. Ia mesti berbunyi dua kali sebelum anda melepaskannya.
 5. PS4 akan memasuki mod selamat.
 6. Pilih pilihan ‘Membina Semula Pangkalan Data’. Biasanya, ia adalah pilihan ke-5 dalam menu mod selamat.

  data rosak pada ps4

 7. Tunggu sehingga proses selesai.
 8. Hidupkan konsol anda dan periksa sama ada data yang rosak masih ada.

Untuk Isu Utama - Memulakan PS4

Sekiranya kaedah di atas tidak menghilangkan fail yang rosak, atau jika fail terus muncul, anda mungkin harus menghapus semua data anda dan bermula dari awal.

Ikuti langkah 1-5 dari bahagian sebelumnya untuk memasuki mod selamat. Daripada memilih ‘Rebuild database’, anda perlu memilih ‘Initialize PS4’. Ia mesti betul-betul di bawahnya.

perbaiki data yang rosak pada ps4

Kaedah ini akan menghapus semua pengguna yang ditambahkan dan mengembalikan PS4 ke tetapan lalai. Pastikan membuat sandaran semua fail yang berkaitan untuk mengelakkan kehilangan data. Setelah selesai, semua fail yang rosak dan tidak berfungsi akan hilang dari pemacu anda.

Masih Mempunyai Masalah dengan Data Yang Rosak?

Sekiranya anda telah melalui semua kaedah di atas dan selalu menemui data yang rosak, masalahnya mungkin tidak ada di sistem.

Biasanya, ini bermaksud bahawa cakera permainan mungkin rosak dan anda mungkin perlu mendapatkan yang baru. Kemungkinan cakera keras anda boleh dipersalahkan. Terdapat dua senario yang berpotensi:

Hard Drive Berlari Keluar

Pemacu keras PS4 terbina dalam mungkin tidak cukup besar untuk anda gunakan. Dalam keadaan itu, anda akan menghadapi masalah dengan kemas kini, menyimpan permainan, dan memasang aplikasi baru. Kadang kala sistem tidak dapat menangani masalah ini dengan sendirinya dan fail akan rosak semasa prosesnya.

Sekiranya HDD anda hampir penuh, anda harus mempertimbangkan untuk mengosongkan ruang atau menaik taraf ke cakera yang lebih besar.

Hard Disk rosak

HDD PS4 anda kadangkala mempunyai sektor buruk yang masuk melalui ‘Rebuild database’, yang mungkin perlu anda cuba lagi. Bergantung pada jumlah dan penyebaran sektor buruk, ini mungkin atau mungkin tidak menghasilkan data yang sering rosak. Anda boleh hidup dengannya atau mengganti cakera keras.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found