Ulasan Fitbit Blaze: Penjejak yang kukuh, tetapi adakah anda harus membeli Versa?

Ulasan Fitbit Blaze: Penjejak yang kukuh, tetapi adakah anda harus membeli Versa?

Gambar 1 dari 14

FitBit Blaze atas, pukulan utama

FitBit Blaze atas ke bawah, bersudut
FitBit Blaze atas ke bawah, gesper
Badan jam tangan FitBit Blaze
Bahagian belakang jam tangan FitBit Blaze
fitbit_blaze_8
FitBit Blaze dengan tali putih
fitbit_blaze_1
FitBit Blaze atas ke bawah, dua tali
FitBit Blaze dengan tali putih, penutup
FitBit Blaze dari atas ke bawah menunjukkan wajah jam tangan
FitBit Blaze belakang, dengan tali putih
FitBit Blaze belakang tali kulit putih
Jam tangan FitBit Blaze dan tali putih
£ 160 Harga semasa dikaji

Jadi adakah anda mesti?

Semasa saya mengkaji semula Fitbit Blaze pada tahun 2016, ia dianggap sebagai jam pintar pertama syarikat. Yang benar, seperti yang anda lihat dari ulasan asal di bawah, adalah bahawa ia lebih pintar daripada benar-benar pintar.

Tetapi sejak dilancarkan, dua lagi jam pintar Fitbit telah muncul: Fitbit Ionic dan Fitbit Versa. Jadi adakah Blaze masih layak dibeli? Fitbit jelas tidak menyangka: ia hilang dari kedai syarikat sendiri, walaupun masih tersedia di Amazon dan seumpamanya.

Dan jawapannya adalah ya. Ini jauh lebih murah daripada kedua-dua jam tangan Fitbit yang lain, dan tidak ketinggalan banyak dari Versa. Pentingnya, baik Blaze maupun Versa tidak memiliki GPS yang akan menjadi titik penjualan yang besar, sebaliknya mengembalikan kemampuan telefon pintar. Ionic memang menawarkan GPS, tetapi harganya lebih dari dua kali ganda - dan ada cara yang lebih murah untuk mendapatkan jam tangan dengan GPS jika itu adalah minat utama anda.

Sekiranya anda tidak tersinggung dengan penampilannya, Fitbit Blaze tetap menjadi pakaian yang menarik dan tidak boleh anda tolak.

Ulasan Fitbit Blaze yang asal saya teruskan di bawah

Pengalaman pertama saya menggunakan Fitbit Blaze bukanlah sesuatu yang senang. Pada suatu hari Sabtu pagi, saya menarik diri dari tempat tidur, memakai Fitbit Blaze dan menuju ke larian taman 5K. Tidak pernah menggunakannya sebelum ini, saya memberikannya ujian ke Tube. Semua baik. Ia mencatat jangka masa pendek jadi saya menganggap ia tidak akan menghadapi masalah ketika saya memasuki perlumbaan.

Beli FitBit Blaze sekarang dari Amazon

Lihat yang berkaitan The Fitbit Charge HR membantu doktor menyelamatkan nyawa manusia. Saham Fitbit jatuh: Adakah Wall Street mempunyai masalah dengan syarikat teknologi? Jam pintar terbaik tahun 2018: Jam tangan terbaik untuk diberikan (dan dapatkan!) Krismas ini

Sudah tentu, ketika saya berada di barisan permulaan - masih dalam keadaan lapar tetapi dengan satu jam untuk menyesuaikan diri dengan keadaan diri saya - Fitbit tidak dapat menemui telefon saya. Setelah beberapa percubaan berjaya, tetapi kemudian memutuskan bahawa saya perlu memuat turun kemas kini firmware di sana dan kemudian. Tiga kilometer dalam, ketika ia selesai - anda dapat meneka - ia tidak dapat melihat telefon saya lagi.

Sekarang, ini dengan mudah menjadi kesalahan HTC One M8 saya, yang sering menganggap mengekalkan sambungan Bluetooth yang stabil sebagai pemikiran semula. Tetapi ia segera menimbulkan masalah yang dimiliki Fitbit Blaze untuk pelari yang serius: ia memerlukan telefon yang berfungsi untuk beroperasi dengan lebih banyak utiliti daripada model tahap awal pada separuh harga.

[galeri: 1]

Fitbit Blaze: Reka Bentuk

Saya telah memiliki Fitbit Flex dan Fitbit One, yang kedua-duanya berpandangan bahawa pelacak kecergasan paling baik tidak dapat dilihat. Dengan Fitbit Blaze, syarikat telah menolak dasar ini dan membuat produk yang diharapkan anda dapat dipakai sebagai perhiasan: ini adalah jam tangan pintar.

Fitbit Blaze adalah peranti yang menarik, seperti jam tangan pintar yang cantik, sebahagiannya kerana mudah menukar tali. Sebenarnya, anda harus mengeluarkan tali untuk mengecas barang itu, kerana bahagian jam tangan keluar dari cangkang, dan duduk di dalam pengecas persegi yang berfungsi: tidak ada port di sini, mungkin untuk tidak merosakkan bukti tahan airnya .

Sehubungan itu, ia mengikuti petunjuk reka bentuk Fitbit yang lalu. Model sebelumnya memiliki "otak" pusat yang melakukan semua langkah menghitung dan memegang bateri, dan tali berwarna untuk menyimpannya di tempat. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, otaknya lebih besar di sini, yang tidak mengejutkan kerana ia harus merangkumi layar warna 1,66 inci, 240 x 180, walaupun ada juga bezel tebal yang dipamerkan di sini. Ia tidak kelihatan sehalus Apple Watch, atau beberapa model Android Wear yang lebih mahal, tetapi ini merupakan jam tangan yang cukup bagus - pastinya lebih bergaya daripada generasi pertama Pebbles, walaupun dalam keadaan lengang. Skrin itu sendiri terang dan tajam, dan menawarkan beberapa wajah yang berbeza untuk menyesuaikan maklumat yang anda rasa paling berharga.

Beli FitBit Blaze sekarang dari Amazon

[galeri: 5]

Membalikkannya memperlihatkan reka bentuk cekung yang halus, dengan sensor denyut jantung yang sangat menonjol dan empat penyambung untuk dok pengecasan proprietari. Sensor denyut jantung adalah lampu hijau yang selalu berkelip, yang menjelaskan bagaimana bateri yang lebih besar tidak memberikan keuntungan nyata pada Flex saya yang berusia dua tahun.

Unit tinjauan kami dilengkapi dengan dua tali: karet hitam yang agak berguna yang direka untuk berlari, sukan dan tingkah laku kasar sepanjang masa, dan kulit kelabu yang menjadikan Fitbit Blaze lebih bergaya. Ini adalah bukti reka bentuk yang kurang jelas bahawa Fitbit tidak kelihatan di mana-mana konfigurasi, tetapi produk runcit hanya dilengkapi dengan yang pertama, dan tali tambahan berharga lebih dari £ 20 setiap satu. Berita baiknya ialah anda boleh memasang tali anda ke bahagian di mana otak Fitbit duduk - sangkar khas yang beratur dengan kemas dengan tiga butang peranti.

Kedua-dua tali ini cukup selesa, begitu juga, memandangkan syarikat itu merangkumi pelacakan tidur sebagai sebahagian daripada pakej keseluruhan. Sudah tentu saya dapat memakainya pada waktu malam tanpa rasa tidak selesa, dan sangat mudah untuk melupakan anda memakainya. Jauh lebih mudah daripada Moto 360 saya, yang hanya boleh menjadi perkara yang baik.

Fitbit Blaze: Ciri

[galeri: 13]

Peningkatan utama untuk Blaze berbanding Fitbits sebelumnya terasa agak pelik: ia memberitahu masa. Saya memang sangat cantik di sini, tentu saja, memandangkan Surge juga mempunyai jam, dan masih banyak lagi yang ditawarkan Blaze di bawah permukaan. Sekilas, itulah perbezaan utama: ini adalah jam tangan yang sama seperti pernyataan fesyen seperti pelacak kecergasan.

Sama ada anda fikir memenuhi matlamat tersebut adalah perkara lain, tentu saja, tetapi selain itu, ia adalah perniagaan seperti biasa. Ia mengesan langkah, seperti setiap Fitbit sejak yang asal; ia mengira lantai naik (ciri yang merupakan penyertaan on-and-off untuk siri ini sejak Flex menjatuhkannya); ia menganalisis tidur; dan mengukur degupan jantung, seperti Fitbit Surge and Charge HR. Berikut adalah carta berguna yang membandingkan setiap ahli keluarga Fitbit yang sedang dijual:fitbit_comparison_table_which_fitbit_should_i_buy_png

Jadi, apakah itu versi Surge yang lebih cantik? Baiklah, kecuali ia tidak mempunyai penjejakan GPS terbina dalam. Dengan kata lain, pelari dan penunggang basikal yang serius perlu melakukan perjalanan dengan telefon mereka, menjadikannya jauh lebih menarik dari awal - terutamanya kerana aplikasi perlu dibuka ketika digunakan, jadi bukan hanya sesuatu yang boleh anda masukkan ke dalam beg anda dan lupa. [galeri: 8]

Pergantungan pada telefon anda boleh memberi kesan langsung pada ketepatan. Larian sejauh 3.51km (menurut Mapometer) dilaporkan oleh Fitbit hanya sejauh 3.13km - dan larian yang sama jauh lebih tepat dikesan oleh Runkeeper secara langsung di telefon bimbit saya, yang menjadikannya 3.42km. Itu tidak jauh lebih baik daripada perbezaan yang saya dapati dengan Flex ketika saya menguji banyak pelacak kecergasan tahun lalu, tetapi Flex mempunyai alasan untuk tidak berpura-pura bercakap dengan GPS.

Pada masa yang lain, Fitbit Blaze adalah tepat. Mengabaikan Runkeeper dan membiarkan Blaze mengukur larian berulang dengan sendiri, ia mengukur larian 3.01km (sumbernya, sekali lagi, menjadi Mapometer) sebagai 3.03km. Itu adalah kesilapan untuk menggembirakan pelari yang paling obsesif.

Dan semasa anda keluar, data yang disajikan oleh Fitbit sangat berguna. Skrin menunjukkan pemasa, dan menggesek ke atas dan ke bawah memberi anda maklumat yang berbeza: laju, kecepatan rata-rata, kalori yang dibakar, berapa banyak langkah yang diambil, masa, jarak perjalanan dan degup jantung. Sekiranya saya berdalih, anda mungkin boleh memuatkan lebih banyak data pada satu skrin untuk memberikan penghitungan sekilas yang lebih berguna, memandangkan tangan dan skrin sentuh yang berpeluh tidak selalu membuat rakan baik. Ini bukan kesusahan terbesar di dunia.

Beli FitBit Blaze sekarang dari Amazon

[galeri: 3]

FitStar dibeli oleh Fitbit setahun yang lalu, dan penyatuannya adalah bahagian depan dan tengah, dan ini adalah penyertaan yang bagus. Tatal melewati butang latihan, dan anda dapati FitStar, yang menawarkan beberapa latihan yang dirancang untuk membuat anda bergerak: "Memanaskannya", "Latihan 7 minit" dan "aplikasi 10 minit". Pasti, ini tidak menawarkan apa-apa yang mungkin ditawarkan oleh aplikasi telefon atau video YouTube yang lain, tetapi penyatuannya sangat tepat. Jam tangan anda menunjukkan bagaimana setiap latihan berfungsi dengan gambar rajah animasi yang sederhana, dan kemudian anda akan tinggal selama 30 saat. Jam tangan berbunyi apabila anda selesai menggunakan satu set dan anda mencari lagi arahan seterusnya. Pada akhir latihan, Fitbit ada di sana untuk menganggarkan pembakaran kalori dan mengukur kadar degupan jantung anda, yang semestinya memberikan beberapa petunjuk berguna dari masa ke masa bahawa anda tidak hanya merasa lebih sihat: metriknya juga bertambah baik.

Terdapat latihan lain yang dapat anda lacak juga: berat, treadmill, elips dan 'senaman', tetapi ini jauh lebih rendah untuk meneka, kerana Fitbit hanya mengesan langkah, masa dan kadar jantung anda, dan kemudian meneka jumlah kalori pada akhir . Senang dimiliki, untuk mengesan, tetapi tidak ada yang tidak dapat anda anggap sendiri dan tidak ada data penting yang dapat diperolehi.

Terdapat beberapa keupayaan jam pintar yang terhad di sini juga. Anda boleh mengawal pemain muzik pilihan anda dari jarak jauh, dan ID pemanggil muncul di skrin, memberitahu anda siapa yang memanggil. Anda juga dapat mengaturnya untuk menerima pesan SMS atau WhatsApp - walaupun anda harus memilih sumber utama anda, kerana hanya membolehkan anda menerima satu jenis untuk beberapa alasan. Di sini, integrasi sedikit lebih lemah, dengan layar kecil berjuang untuk menangani kumpulan mesej yang cepat, dan sedikit kecenderungan untuk mereka menyekat skrin anda sehingga anda menekan butang "Kosongkan semua" yang terletak tepat di hujung timbunan mesej.

Terdapat pemberitahuan kalendar juga, tetapi anda tidak dapat menerima e-mel, Twitter atau mesej Facebook. Tidak semestinya perkara yang buruk, tetapi kehilangan jam pintar yang lebih berdedikasi dalam hal ini, yang juga mempunyai lebih banyak lelaran untuk menyempurnakan UI masing-masing.

Fitbit Blaze: Hayat bateri

Fitbit menjanjikan jangka hayat bateri selama lima hari, dan ini terasa tepat dalam pengalaman saya - sukar untuk tepat kerana ia dilancarkan dengan kemas kini firmware pada hari kedua penggunaan.

Lima hari adalah mengenai apa yang saya harapkan dengan produk Fitbit sejak Flex, dan sangat dihormati, tetapi pengecas mereka yang dipesan lebih awal bermaksud mungkin lebih baik jika ada cadangan sebagai sandaran, walaupun jangka hayat bateri membuat jam pintar khusus memalukan .

Fitbit Blaze: Keputusan

[galeri: 12]

Fitbits masa lalu adalah mengenai fungsi diskrit, tetapi baru-baru ini syarikat telah bergerak ke arah yang menarik dan berguna, dan Fitbit Blaze adalah langkah maju yang kuat dalam hal ini. Ia kelihatan cukup bagus dan menawarkan banyak fungsi, jangka hayat bateri yang baik dan titik harga yang menarik.

Sebaliknya, dengan tergesa-gesa untuk menyediakan lebih banyak fungsi, ia telah kehilangan sedikit dari apa yang menjadikan jenama itu unik: tumpuannya yang berpandangan laser terhadap semua perkara yang sesuai. Fakta bahawa ia tidak memiliki GPS terpasang terasa seperti pengawasan ketika dimasukkan dalam Surge, dan bagi banyak pelari yang serius, membawa telefon untuk perjalanan terasa salah dan membebankan. Anda boleh berjalan tanpa GPS, tentu saja, tetapi statistik menjadi kurang dipercayai jika anda melakukannya, dan model Fitbit yang lebih murah akan melakukan pekerjaan yang sama secara amnya tanpa keseronokan estetik. Selain itu, walaupun GPS disambungkan, hasilnya kadang-kadang tidak konsisten. Ya, itu mungkin kesalahan telefon yang disambungkannya, tetapi itu hanya mengulangi pendapat saya tentang bergantung pada teknologi yang disambungkan untuk ciri utamanya.

Namun, saya suka Fitbit Blaze, dan ini merupakan tanda pasti ke mana syarikat itu pergi. Ini adalah permulaan yang baik, dan jika Fitbit dapat memasukkan GPS dan menyesuaikan ketepatan lain kali, akan menjadi lebih sukar bagi jam tangan pintar jack-of-all-trade untuk bersaing untuk mendapatkan perhatian peminat fanatik kecergasan.

Beli FitBit Blaze sekarang dari Amazon

BACA SETERUSNYA: Fitbit Charge HR baru sahaja menyelamatkan nyawa seorang lelaki

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found