Cara Mendapatkan Madu di Minecraft

Minecraft mempunyai semuanya: bertualang untuk penjelajah yang berani, membuat seni untuk tukang, dan bertempur untuk pejuang. Permainan ini juga mempunyai bioma, runtuhan, dan alam yang berbeza untuk diterokai. Apa lagi yang boleh diminta oleh pemain Minecraft?

Cara Mendapatkan Madu di Minecraft

Jawapannya adalah "lebah."

Kemas kini 1.05 memperkenalkan elemen baru untuk dunia Minecraft yang anda kenali yang menambah sumber lain dan banyak kemungkinan untuk permainan. Bukan hanya lebah sebagai tambahan yang menarik untuk pemandangan yang sudah comel, tetapi mereka juga menambah madu ke dunia Minecraft.

Teruskan membaca untuk mengetahui di mana mencari lebah dalam permainan serta cara menuai madu dengan selamat, dan mengapa anda memerlukan sumber ini.

Bagaimana Membuat Madu dan Sarang Lebah (Selamat)?

Anda mungkin pernah melihat makhluk kecil comel ini berlama-lama di sekitar flora di bioma Minecraft yang berbeza. Mereka paling banyak terdapat dalam bioma yang mengandung bunga seperti Sunflower Plains, Flower Forest, dan Plains.

Seperti di dunia nyata, lebah Minecraft membawa debunga dari bunga ke sarangnya untuk membuat madu. Juga seperti dunia nyata, pengembara Minecraft yang ceroboh mungkin tersengat jika mereka terlalu dekat dengan lebah. Sengatan lebah menimbulkan kesan racun yang boleh membuat pemain berfikir dua kali sebelum menghampiri sekali lagi.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengumpulkan madu dari penambahan baru yang menakjubkan ini, ada cara untuk melakukannya dengan selamat:

Kaedah 1 - Gunakan Sarang Lebah

Mencari sarang lebah yang dihasilkan secara semula jadi adalah pertaruhan terbaik anda semasa anda mula-mula. Anda dapat menemuinya di pohon birch atau oak di bioma yang berlainan seperti Dataran, Dataran Bunga Matahari, atau Hutan Bunga. Sekiranya anda tidak menjumpai sarang tetapi melihat lebah di alam liar, anda boleh mengikutinya di rumah.

Ingatlah untuk menjaga jarak anda. Mereka akan menyengat dan mati sekiranya anda cuba mengambil sarangnya tanpa asap. Anda bukan sahaja akan meninggalkan kesan racun, tetapi lebah tidak akan menjatuhkan apa-apa yang berguna jika ia mati dengan cara ini.

Sebaik sahaja anda menjumpai sarang lebah, anda mempunyai dua pilihan: biarkan di tempatnya atau pindahkan ke lokasi lain.

Menggunakan Sarang Lebah di Liar

Banyak pemain memilih untuk meninggalkan sarang di mana ia berada jika terletak dengan senang. Sekiranya anda mahu meninggalkannya di tempat itu, ikuti langkah di bawah untuk mendapatkan madu:

 1. Tunggu sarang sampai di Tingkat 5. Anda akan melihat madu menetes dari sarang, dan kadang-kadang ke lantai.

 2. Letakkan api unggun di bawah sarang. Pastikan tidak ada halangan antara api dan sarang dan penempatan berada dalam jarak lima blok di bawahnya. Menggunakan api mengurangkan kemungkinan memburukkan lebah ketika anda menuai madu.

 3. Gunakan botol kaca di sarang untuk menangkap madu.

Sekiranya anda menjalankan Minecraft Java Edition, anda juga dapat menggunakan permaidani di atas api unggun untuk mengurangkan kemungkinan kerosakan pada lebah. Pastikan anda meletakkan api unggun sedikit di bawah permukaan tanah.

Membawa Sarang Lebah ke Lokasi Lain

Anda boleh "memecahkan" sarang dan mengangkutnya dan lebahnya ke lokasi lain menggunakan alat dengan Silk Touch. Apabila anda menggunakan alat sihir Sentuhan Sutera, lebah tinggal di dalam sarang dan tidak akan merasa jengkel. Waktu terbaik untuk mencuba kaedah ini ialah ketika hujan atau pada waktu malam ketika lebah kembali ke sarang mereka.

Sebaik sahaja anda meletakkan sarang di lokasi yang lebih mudah, anda boleh mengikuti langkah yang sama seperti yang dinyatakan di atas untuk menuai madu:

 1. Tunggu sehingga sarang mencapai Tahap 5 dan anda melihat madu menetes dari sarang.

 2. Letakkan api unggun di bawah sarang.

 3. Gunakan botol kaca untuk menuai madu.

Menggunakan alat tanpa Silk Touch akan mematahkan sarang lebah, tetapi tidak akan menjatuhkan apa-apa. Lebah yang mengelilingi sarang juga akan marah dan mengerumuni pemain tersebut, walaupun anda sedang melakukan unggun api.

Kaedah 2 - Gunakan Sarang Lebah

Menjadikan sarang lebah lebih dekat ke rumah anda adalah cara terbaik untuk memastikan bahawa anda mempunyai madu dan sarang lebah di hujung jari anda, tetapi memerlukan sedikit asas.

Langkah 1 - Cari Sarang Lebah

Sekiranya anda belum mempunyai sarang lebah di inventori anda, anda perlu mencari sarang lebah di alam liar untuk menuai beberapa. Anda dapat menemuinya di bioma tertentu seperti Hutan Bunga, Dataran, dan Dataran Bunga Matahari, atau anda boleh mengikuti lebah ke sarang mereka.

Langkah 2 - Bina unggun api

Seterusnya, anda memerlukan api unggun untuk melepaskan lebah di dalam sarang. Adalah lebih baik jika anda melakukan ini sebelum anda memulakan kecuali anda mempunyai jadual membuat persediaan di inventori anda. Anda memerlukan:

 • 3 batang
 • 1 Arang / Arang
 • 3 Kayu / Log

Untuk membuat api unggun, lihat langkah-langkah berikut:

 1. Buka menu pembuatan.
 2. Letakkan sebatang kayu di kotak tengah atas.

 3. Letakkan satu batang di kotak pertama di barisan tengah dan kotak terakhir di barisan tengah.

 4. Tetapkan arang di kotak tengah di barisan tengah di antara kedua tongkat.

 5. Letakkan tiga kepingan kayu di dalam kotak di baris terakhir grid.

 6. Seret dan lepaskan api unggun ke dalam inventori anda.

Sebaik sahaja anda mempunyai api unggun, letakkan di bawah sarang. Sekiranya anda mempunyai Edisi Java, anda boleh meletakkan api unggun di bawah permukaan tanah dan meletakkan karpet di atas untuk melindungi lebah. Malangnya, anda tidak dapat menggunakan tipu muslihat ini dalam edisi Minecraft yang lain.

Langkah 3 - Tuai Sarang Lebah

Setelah api unggun anda menyala sebentar, sudah tiba masanya untuk menuai sarang lebah untuk membina lebah. Cukup gunakan gunting di sarang dan akan menjatuhkan tiga kepingan sarang lebah. Kumpulkan kepingan dan menuju ke lokasi sarang lebah anda.

Langkah 4 - Botol Kaca Kerajinan (Pilihan)

Anda memerlukan beberapa botol kaca kosong untuk mengumpulkan madu. Sekiranya anda belum memilikinya, ia mudah dibuat. Anda buat memerlukan tiga keping gelas. Setiap kumpulan menghasilkan tiga botol.

Anda boleh membuat botol kaca dengan proses di bawah atau melangkah ke langkah seterusnya jika anda sudah mempunyai botol di inventori anda.

 1. Buka menu pembuatan.
 2. Letakkan sekeping kaca di kotak pertama baris atas dan sekeping di kotak ketiga / terakhir baris pertama.

 3. Tetapkan sekeping gelas terakhir di kotak kedua / tengah barisan tengah.

 4. Kumpulkan botol kaca anda yang baru dibuat dan masukkan ke dalam inventori anda.

Langkah 5 - Buat Pangkalan Perancah Sarang Lebah dan (Pilihan)

Sekarang masanya untuk membuat lebah. Anda memerlukan enam papan kayu dan tiga kepingan sarang lebah untuk resipi ini. Setelah anda mempunyai sumber, ikuti langkah-langkah ini untuk memulakan:

 1. Letakkan papan kayu di setiap kotak di sepanjang baris atas dan baris bawah.

 2. Letakkan kepingan sarang lebah di ketiga kotak di barisan tengah. Ia kelihatan seperti sandwic sarang lebah dengan papan sebagai kepingan roti.

 3. Ambil sarang lebah baru anda dan letakkan di inventori anda.

Sekiranya anda ingin menjadi mewah, anda juga boleh membuat Pangkalan Perancah untuk sarang lebah baru anda. Bukan syarat untuk menuai madu, tetapi ini menjadikan susunan lebah anda kelihatan mewah. Anda memerlukan enam batang buluh dan sebatang tali untuk membuat pangkalnya.

Inilah resipi pembuatan asas perancah:

 1. Letakkan tali di kotak tengah atas.

 2. Letakkan kepingan buluh di sepanjang sisi kotak dengan tali. Anda akan mempunyai buluh di kotak pertama dari baris atas, baris tengah, dan baris terakhir. Potongan buluh juga masuk ke dalam kotak terakhir setiap baris dengan tidak ada kotak di bawah tali.

 3. Seret perancah anda dan masukkan ke dalam inventori anda.

Langkah 6 - Buat Taman (Pilihan)

Anda tidak semestinya perlu membuat taman untuk sarang lebah anda, tetapi lebah memerlukan bunga. Mengapa tidak memudahkan mereka mendapatkan debunga yang mereka perlukan dengan meletakkan bunga di dekat rumah mereka? Menanam kebun bunga memerlukan banyak masa dan kesabaran, jadi anda mungkin perlu memilih lokasi yang cukup dekat dengan bunga yang sudah tumbuh di alam liar.

Langkah 7 - Pikat Lebah ke Sarang Lebah

Sekarang anda mempunyai asas-asasnya, sudah tiba masanya untuk memindahkan beberapa lebah ke rumah baru mereka. Malangnya, anda perlu melakukan ini dengan cara yang "sukar" dan memikat mereka dari alam liar. Gunakan bunga untuk menarik mereka mengikuti anda di rumah.

Lebah tidak memilih bunga. Lengkapkan diri dengan bunga mawar dan bunga dua blok dan mulailah menjauhinya. Sebagai ganti bunga, anda juga boleh menggunakan lebah tali lebah dan membawanya ke lokasi barunya.

Langkah 8– Letakkan api unggun

Adakah anda ingat api unggun yang anda buat sebentar tadi? Sudah tiba masanya untuk mengeluarkannya dari inventori anda dan meletakkannya di sebelah sarang lebah. Sebaik-baiknya, asap akan cukup dekat untuk menenangkan lebah tanpa membakar sarang (atau apa sahaja).

Langkah 9 - Tunggu Lebah Membuat Madu

Membuat madu memerlukan sedikit masa, jadi anda akan memerlukan banyak kesabaran ketika lebah mulai bekerja. Anda akan tahu bahawa madu siap dituai atau mencapai Tahap 5 apabila anda melihat kilauan madu keluar dari blok sarang lebah. Anda mungkin juga melihat madu di lantai jika memilih untuk meletakkan lebah di perancah.

Langkah 10 - Tuai Madu

Sebaik sahaja anda melihat tanda-tanda madu yang berasal dari sarang lebah anda, inilah masanya untuk menuainya. Lengkapkan diri dengan botol kaca kosong dan gunakan pada sarang lebah.

Manfaat Tidak Boleh Dibeli (Lebah)

Madu dan sarang lebah mempunyai pelbagai kegunaan di dunia Minecraft, termasuk:

 • Ciri pemulihan untuk kelaparan
 • Menghilangkan kesan racun
 • Kerajinan untuk membuat gula
 • Membuat blok madu untuk melambatkan orang

Sebilangan pemain suka menggunakan banyak sarang lebah untuk mempercepat proses pengumpulan madu kerana setiap sarang lebah "siap" menghasilkan satu botol madu. Setelah dikumpulkan, anda perlu menunggu lebah menghasilkan lebih banyak. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai koleksi lebah, anda boleh mengumpulkan lebih banyak madu dengan masa menunggu yang lebih sedikit.

Maniskan Pengalaman Minecraft Anda

Masuk ke penternakan atau pemeliharaan lebah bukan untuk semua orang. Perlu banyak kesabaran untuk membina asas yang diperlukan untuk komuniti lebah yang berkembang maju. Ada sesuatu tentang lebah, yang menjadikan hidup lebih manis - bahkan di dunia maya Minecraft.

Adakah anda mempunyai alat pemakan api di kampung halaman Minecraft anda? Apa resepi kegemaran anda? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.

Recent Posts