Ikon Gear di Instagam: Panduan untuk Tetapan Instagram

Ikon gear adalah ikon universal untuk tetapan dan Instagram tidak terkecuali. Ini adalah pintu masuk ke semua tetapan yang anda mahukan atau perlukan dalam aplikasi. Tutorial ini akan memandu anda melalui tetapan tersebut dan akan menunjukkan beberapa dari mereka yang mungkin anda ingin perhatikan dengan teliti ketika pertama kali menggunakan aplikasi.

Ikon Gear di Instagam: Panduan untuk Tetapan Instagram

Ikon gear yang akan kita terokai di sini bukanlah ikon yang anda lihat di Instagram Stories; yang dibincangkan dalam artikel ini adalah ikon menu tetapan umum yang terdapat dalam tetingkap profil.

Instagram di Aplikasi Mudah Alih: Menu Tetapan

Ikon gear menuju ke menu tetapan Instagram dan mungkin tersembunyi di dalam ikon menu tiga baris di telefon anda. Ia boleh diakses dari profil anda.

  1. Buka Instagram dan pilih ikon profil anda di kanan bawah skrin.
  2. Pilih ikon menu tiga baris di kanan atas.
  3. Pilih ikon roda gigi di bahagian bawah skrin gelangsar kanan yang muncul.

Ini membawa anda ke menu tetapan Instagram. Anda mesti melihat senarai seperti ini:

Sebilangan pilihan ini akan dapat dijelaskan sendiri sementara yang lain memerlukan penerokaan.

Kemas kini Pemesejan

Pada akhir tahun 2020, Instagram memperkenalkan kemampuan untuk mengemas kini pesanan langsung anda, menggabungkan banyak ciri dari Facebook messenger. Sekiranya anda belum melakukan kemas kini ini, anda akan melihatnya sebagai pilihan pertama dalam menu tetapan anda. Setelah mengemas kini, pilihan menu ini akan hilang.

Ikut dan jemput rakan

Ikut dan jemput rakan cukup jelas. Pilihnya dan anda boleh mengikuti atau menjemput kenalan yang sudah menggunakan Instagram. Anda juga boleh menjemput rakan untuk menggunakannya jika mereka belum melakukannya.

Pemberitahuan

Pemberitahuan mengawal bagaimana dan kapan aplikasi dapat memberi amaran kepada anda mengenai banyak perkara. Anda boleh mengawal pemberitahuan Push, email dan SMS. Ini adalah tetapan penting untuk dijelajahi, kerana anda dapat mematikan pemberitahuan yang mengganggu anda dan memastikan anda tidak diganggu oleh Instagram secara tidak perlu.

Privasi

Privasi mungkin merupakan sub-menu terpenting dalam menu tetapan. Di sinilah anda dapat menyesuaikan semua tetapan privasi di Instagram. Anda dapat mengawal siapa yang dapat berinteraksi dengan siaran dan profil anda, dari komen hingga balasan cerita hingga mesej langsung. Anda juga boleh menyekat, membisukan, dan menyekat akaun lain dari halaman ini.

Keselamatan

Keselamatan juga merupakan sub-menu penting dalam menu tetapan. Di sini anda boleh menetapkan pengesahan dua faktor, menukar kata laluan anda, menyimpan log masuk anda, mengakses data yang disimpan, memuat turun data anda dan membersihkan sejarah carian anda.

Iklan

Halaman Iklan adalah salah satu bahagian yang kurang penting dari menu tetapan. Ini menunjukkan kepada anda iklan apa yang telah anda berinteraksi. Sangat menarik untuk melihat bagaimana Instagram memutuskan iklan apa yang akan ditunjukkan kepada anda.

Pembayaran

Pembayaran membolehkan anda mengatur kaedah pembayaran di Instagram. Aspek berbayar aplikasi termasuk menaja pos dan membeli barang melalui tab "Belanja" yang agak baru. Sub-menu ini juga membolehkan anda mengatur maklumat hubungan anda dan PIN keselamatan.

Akaun

Sub-menu Akaun agak menarik, di mana anda boleh menguruskan perkara seperti aktiviti, nama pengguna, senarai rakan, kenalan, pengesahan, suka dan data berkaitan akaun.

Tolonglah

Bantuan membawa anda ke pusat bantuan Instagram di mana anda boleh melaporkan masalah, melihat Soalan Lazim dan mencari maklumat mengenai penyediaan aplikasi dan mengurus akaun anda.

Mengenai

Tentang adalah tempat semua cetakan kecil disembunyikan. Dasar data, syarat penggunaan dan perpustakaan perisian ada di sana.

Instagram pada Penyemak Imbas Desktop: Menu Tetapan

Menggunakan Instagram melalui penyemak imbas di desktop anda adalah pengalaman yang jauh berbeza daripada menggunakannya di telefon anda. Menu tetapan desktop tidak terkecuali untuk ini, kerana sangat berbeza dengan menu tetapan aplikasi mudah alih. Adalah idea yang baik untuk membiasakan diri dengan kedua-dua versi menu tetapan Ikon Gear kerana mereka menawarkan beberapa fungsi yang sedikit berbeza.

Untuk mengakses menu tetapan dalam versi penyemak imbas Instagram, anda mesti mengklik gambar profil anda di sudut kanan atas halaman.

Setelah memilih pilihan tetapan Ikon Gear, anda akan disajikan dengan menu berikut:

Sunting profil

Sub-menu Edit Profil membolehkan anda mengubah maklumat peribadi dan kenalan anda di Instagram. Ini juga menawarkan kemampuan untuk mematikan akaun anda buat sementara waktu jika anda ingin melakukannya.

Tukar kata laluan

Bahagian ini cukup mudah, ia membolehkan anda menukar kata laluan anda.

Aplikasi dan Laman Web

Sub-menu lain yang mudah, ini membolehkan anda melihat aplikasi atau laman web pihak ketiga yang mungkin anda log masuk menggunakan kelayakan Instagram anda.

E-mel dan SMS

Sub-menu ini membolehkan anda menguruskan jenis e-mel yang akan dihantar oleh Instagram kepada anda.

Pemberitahuan Tolak

Bahagian menu tetapan ini membolehkan anda menguruskan kapan Instagram akan memberitahu anda mengenai tindakan tertentu, seperti suka, komen, dan video langsung.

Urus Kenalan

Ini menyenaraikan kenalan yang mungkin anda selaraskan ke Instagram.

Privasi dan Keselamatan

Tab privasi dan keselamatan membolehkan anda menjadikan akaun anda peribadi, berkongsi status aktiviti anda, menyediakan pengesahan dua faktor dan banyak lagi.

Aktiviti Masuk

Bahagian ini membolehkan anda melihat log masuk terbaru anda ke Instagram, bahkan menunjukkan peta dengan log masuk terkini (peta ini belum termasuk dalam tangkapan skrin di bawah kerana alasan keselamatan.)

E-mel dari Instagram

Sub-menu menu tetapan desktop ini membolehkan anda melihat e-mel terbaru yang mungkin dihantar oleh Instagram kepada anda.

Beban Maklumat

Walaupun menu tetapan Instragram sangat berguna, jumlah pilihan dan maklumat yang ditawarkan oleh aplikasi pada awalnya sangat banyak. Luangkan sedikit masa untuk mengklik setiap pilihan di setiap sub-menu untuk membiasakan diri dengan semua pilihan yang tersedia untuk anda.

Ada petua, trik, atau pertanyaan yang berkaitan dengan menavigasi menu tetapan Ikon Gear Instagram? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts