Cara Melumpuhkan Komen di Dinding / Profil Facebook Anda [Julai 2021]

Malangnya, Facebook tidak memungkinkan untuk melumpuhkan komen pada akaun peribadi anda. Ini bermaksud bahawa anda harus kreatif untuk mengawal privasi dan kandungan anda.

Tetapi jangan risau, lebih mudah daripada yang anda fikirkan!

Sama ada anda ingin menyembunyikan semua komen, menjauhkan beberapa kenalan daripada memberi komen, atau membuang komen tertentu, kami akan meneroka pilihan anda dalam artikel ini.

Cara Melumpuhkan Komen di Facebook

Mari kita ulas pilihan anda untuk mengurus komen dari akaun tertentu. Sekiranya seseorang mengganggu anda tetapi anda mahu menjadikannya sebagai rakan, ikuti arahan di bawah.

Menyunting Tetapan Privasi Facebook

Untuk memulakan, buka Facebook di desktop atau mudah alih dan log masuk ke akaun anda.

Setelah anda log masuk, pergi ke anak panah drop-down di kanan atas skrin anda dan pilih "Tetapan".

Dari sana, anda ingin mengubah tetapan privasi anda. Di sini anda boleh memilih siapa yang melihat catatan anda, dan anda dapat menyemak teg sebelum disiarkan secara langsung di Profil / laman utama Facebook anda.

Edit Tetapan Aktiviti Anda

Sekarang anda tahu bagaimana membataskan siapa di Facebook yang dapat mengakses maklumat peribadi anda, inilah masanya untuk melumpuhkan komen pada siaran anda.

Pilihan "Hanya Saya" bermaksud bahawa hanya anda yang dapat melihat catatan anda, yang juga berkaitan dengan: hanya anda yang boleh memberi komen. Anda sentiasa dapat mengemas kini tetapan privasi dalam siaran setelah diterbitkan.

 1. Cari siaran yang ingin anda edit privasi.
 2. Ketik tiga titik menegak di sudut kanan atas siaran itu

 3. Ketik "Edit khalayak"

 4. Pilih dari ‘Public’, ‘Friends’, atau ‘Friends kecuali…’

Pilihan ‘Friends kecuali…’ membolehkan anda menyembunyikan catatan anda daripada pengguna Facebook terpilih. Ini juga bermaksud anda tidak akan melihat komen mereka.

Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda boleh memilih pilihan 'Matikan pemberitahuan untuk siaran ini' dari menu lungsur di mana anda mengedit siaran. Orang masih boleh memberi komen, tetapi anda tidak akan diberitahu, menjadikannya lebih mudah untuk diabaikan.

Ini adalah penyelesaian terbaik untuk salah satu catatan yang sangat kontroversial di mana semua orang memberi komen tetapi anda terlalu sibuk untuk memberi komen.

Menguruskan Suapan Facebook Anda

Anda boleh mengawal komen anda dengan beberapa cara. Untuk memulakan, dalam tetapan peribadi anda, anda dapat menyembunyikan catatan yang mengandungi kata-kata tertentu. Sekiranya anda ingin mematikan komen sepenuhnya, cuba aktifkan ciri ini dengan kata-kata umum seperti "Saya", "Dan", dll.

Untuk melakukan ini, masuk ke tetapan akaun anda, kemudian klik pada pilihan "Profil dan Penandaan" di sebelah kiri.

Seterusnya, klik pilihan "Edit" di sebelah kanan "Sembunyikan Komen yang mengandungi kata-kata tertentu dari profil anda."

Ulasan Profil

Anda juga dapat menyesuaikan "tetapan catatan ulasan" anda. Pilihan ini juga ada di halaman tetapan akaun dan mengaktifkan tempoh yang belum selesai sebelum mana-mana catatan anda disiarkan.

Oleh kerana itu, anda boleh meluangkan masa untuk melihat apa sahaja yang cuba dimasukkan ke dalam halaman anda, yang membolehkan anda mengatur profil peribadi anda.

Akhirnya, anda boleh memilih untuk menyembunyikan komen dengan kata-kata tertentu. Tetapan ini juga terdapat di halaman pengurusan akaun. Anda boleh arahkan kursor ke atasnya, pilih "Edit", dan masukkan perkataan yang ingin anda hadkan agar tidak muncul di halaman anda. Segala komen yang dibuat dengan kata-kata ini akan disembunyikan secara automatik dari garis masa anda - ciri yang bagus.

Walaupun tidak ada penyelesaian rasmi, mereka memberi anda lebih banyak kawalan ke atas halaman Peribadi dan Perniagaan anda daripada yang anda miliki sebelumnya. Juga, jika anda ingin habis-habisan, anda boleh membuang banyak kata yang biasa digunakan ke bahagian "sembunyikan komen" dan mengelakkan hampir setiap komen muncul di halaman anda.

Memadamkan Komen

Pada masa ini, pilihan yang paling berkesan untuk menguruskan komen pada catatan Facebook anda ialah menghapusnya. Sama ada kandungan yang tidak diingini atau anda tidak memerlukan maklum balas, pilihan untuk membuang komen tersedia.

Memadamkan Komen di Aplikasi

Untuk menghapus dan membuang komen dari Aplikasi Facebook ikuti langkah berikut:

 1. Cari komen yang menyinggung dan tekan lama
 2. Dari menu yang muncul, ketuk "Hapus"

 3. Sahkan bahawa anda ingin mengalih keluar komen ini

Menu ini juga memberikan pilihan untuk 'menyembunyikan' komen yang bermaksud anda tidak perlu menghapusnya sama sekali.

Memadamkan Komen dari Laman Web

Menghapus komen dari penyemak imbas web adalah mudah:

 1. Cari komen yang ingin anda padamkan
 2. Langsung ke kanan, anda akan melihat tiga titik mendatar - ketik padanya

 3. Menu akan muncul dengan pilihan "Hapus ..." atau "Sembunyikan Komen". Pilih satu
 4. Sahkan untuk membuang komen

Walaupun ini mungkin bukan penyelesaian yang ideal seperti kotak centang sederhana yang akan mematikan komen secara kekal, ini memberi anda kawalan terhadap kandungan yang tidak diingini.

Cara Mematikan Komen di Kumpulan Facebook

Facebook telah mencipta cara untuk mematikan komen di halaman dan kumpulan Facebook, tetapi anda perlu menjadi pentadbir kumpulan atau poster asal untuk melakukannya.

Dari sebelah kiri halaman Facebook, klik kumpulan, ketuk kumpulan yang anda uruskan. Tatal hingga anda menemui siaran yang ingin anda lumpuhkan komennya.

Klik ikon tiga titik di sudut kanan atas, dan pilih "Matikan Komen." Malangnya, anda masih tidak dapat mematikan komen sepenuhnya untuk keseluruhan laman web.

Sekiranya anda mengawal kumpulan Facebook anda sendiri, anda dapat memperbetulkan dan memadam komen dengan mudah, jadi ikuti halaman anda sendiri yang memberi anda kelulusan pentadbiran. Dengan cara ini, anda akan mempunyai lebih banyak kawalan terhadap kandungan anda dan bagaimana orang bertindak balas terhadapnya. Anda juga boleh menswastakan kumpulan anda, jadi hanya mereka yang anda izinkan sahaja yang dapat memberi komen.

Sambungan Chrome

Terdapat sambungan Google Chrome yang bertujuan memberi anda lebih banyak kawalan ke atas akaun media sosial anda. Penyekat Komen Shut Up untuk Chrome mendakwa melakukan perkara itu. Dengan ulasan hebat, penambahan penyemak imbas Chrome ini akan memberi anda pilihan untuk menghentikan semua komen.

Satu-satunya kelemahan untuk menambahkan pelanjutan ke Chrome ialah ia hanya berfungsi untuk penyemak imbas itu. Oleh itu, jika anda menggunakan aplikasi Facebook pada peranti mudah alih anda, anda mungkin menghadapi masalah. Sekiranya anda benar-benar berdedikasi untuk menatal tanpa komen, ini adalah pilihan untuk anda!

Pemikiran Akhir

Mengehadkan siapa yang anda berhubung di Facebook dapat meningkatkan pengalaman dalam talian anda. Cuba hantarkan atau terima permintaan rakan mereka yang anda percayai secara semula jadi. Buatlah supaya sebarang catatan pada garis masa anda mesti dikaji semula — memberi anda kawalan penuh terhadap catatan utama di halaman. Ini akan memakan sedikit masa anda, tetapi dengan melakukannya, anda akan mempunyai halaman yang disusun dengan sempurna.

Adakah jalan penyelesaian lain untuk melumpuhkan komen di Facebook? Kongsi mereka dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found