Cara Melumpuhkan Mesej "Adakah Anda Memandu" pada iPhone

Walaupun iPhone adalah teknologi yang sangat canggih, mereka tidak dapat memulakan perbualan dengan anda sendiri. Oleh itu, mereka tidak dapat bertanya "Adakah anda memandu?" semasa anda berada di dalam kereta anda.

Cara Melumpuhkan

Namun, mereka memiliki sensor yang dapat mengesan ketika anda memandu dan mematikan fungsi tertentu untuk keselamatan. Apabila pengaturan "Mod Memandu" diaktifkan, secara otomatis akan mematikan pemberitahuan dan panggilan Anda setiap kali mengesan anda berada di dalam kendaraan yang bergerak. Ini sesuai untuk pemandu tetapi tidak begitu jika anda seorang penumpang.

Baca terus untuk mengetahui cara mematikan mod pemanduan dari iPhone anda. Selain itu, kami akan menunjukkan kepada Anda cara menyesuaikan tetapan mod pemanduan, jadi ketika Anda menggunakannya, aplikasi ini akan menangani panggilan dan pesan teks dengan cara yang sesuai dengan Anda.

Cara Melumpuhkan Mod Memandu iPhone Secara Kekal

Anda boleh mematikan "Mod Memandu" secara kekal (jadi ia hanya aktif apabila anda memilihnya secara manual) atau sementara (dan mematikannya secara manual setiap kali diaktifkan). Untuk mematikan ciri dari iPhone anda secara kekal:

 1. Buka "Tetapan."

 2. Ketik "Jangan Ganggu."

 3. Dari bahagian "Jangan Ganggu Semasa Memandu", pilih "Aktifkan."

 4. Ketik "Secara manual."

Untuk mematikan "Mod Memandu" buat sementara waktu:

 1. Akses "Pusat Kawalan" dengan menggesek dari kanan atas skrin.

 2. Ketik ikon kereta.

 3. Dari layar kunci, pilih pemberitahuan "Jangan Ganggu Semasa Memandu".

 4. Ketik "Saya Tidak Memandu."

Lumpuhkan Tetapan Lokasi

Mod Memandu menggunakan perkhidmatan lokasi telefon anda untuk menentukan sama ada anda mungkin memandu. Cara lain untuk menonaktifkannya secara kekal adalah dengan mematikan perkhidmatan lokasi untuk "Jangan Ganggu Semasa Memandu." Ini caranya:

 1. Buka "Tetapan."
 2. Ketuk "Privasi", "Perkhidmatan Lokasi", lalu "Perkhidmatan Sistem".
 3. Sekarang matikan "Makluman Berdasarkan Lokasi."

Memutuskan Bagaimana dan Kapan Menggunakan Mod Memandu

Mod Memandu adalah ciri Apple yang direka untuk menambah keselamatan anda ketika memandu dengan membantu anda tetap fokus. Apabila diaktifkan, ia membungkam atau membatasi pesanan teks anda dan pemberitahuan lain.

Mod Memandu diaktifkan setelah merasakan bahawa anda mungkin sedang memandu. Anda boleh melumpuhkannya dengan memilih untuk mengaktifkannya secara manual atau kerana menggunakan perkhidmatan lokasi anda untuk memberitahu sama ada anda memandu, anda boleh mematikan perkhidmatan lokasi.

Ciri ini menawarkan banyak pilihan penyesuaian termasuk memutuskan bagaimana ia diaktifkan. Contohnya, apabila disambungkan ke Bluetooth atau CarPlay kereta anda. Anda juga boleh menulis pesanan teks balasan automatik untuk dihantar sebagai tindak balas kepada mesej dan panggilan.

Adakah anda sering menggunakan Mod Memandu? Sekiranya ya, apa yang paling anda sukai mengenainya? Sekiranya tidak, apa yang anda fikir boleh menjadikannya lebih baik? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found