Cara Melumpuhkan Jangan Ganggu pada iPhone

Tidak mahu diganggu semasa pertemuan penting atau malam romantis di bandar? Cukup hidupkan mod Jangan Ganggu dan anda akan mengecualikan diri anda dari panggilan, teks, e-mel, dan pemberitahuan buat sementara waktu.

Cara Melumpuhkan Jangan Ganggu pada iPhone

Tetapi anda jangan lupa untuk mematikan mod setelah acara penting berakhir. Nasib baik, anda juga boleh menetapkan iPhone untuk mematikan / mengaktifkan Jangan Ganggu secara automatik untuk anda.

Bahagian berikut memberi anda semua kaedah yang boleh anda gunakan untuk mematikan ciri ini. Kami juga menyertakan mod senyap yang mungkin berguna bagi anda.

Melumpuhkan Mod Jangan Ganggu

Terdapat tiga cara untuk mengubah tetapan Jangan Ganggu. Masuk ke Pusat Kawalan dari skrin Utama anda, akses dan matikan mod melalui Tetapan, atau sediakan jadual Jangan Ganggu.

Berikut adalah panduan ringkas untuk setiap kaedah.

Pusat Kawalan

Kaedah ini mungkin yang paling mudah. Buka kunci iPhone anda dan leret ke bawah untuk mengakses Pusat Kawalan (jika anda mempunyai iPhone yang lebih lama, anda harus menggesek ke atas). Kemudian ketik ikon bulan sabit untuk mematikan mod Jangan Ganggu, dan anda boleh pergi.

cara mematikan jangan ganggu di iphone - tangkapan skrin 1

Semasa mod dihidupkan, bulan sabit berubah menjadi ungu dan ikonnya menjadi kelabu. Setelah anda melumpuhkannya, bulan menjadi putih dan ikon menjadi gelap.

Trik yang kemas

Anda boleh memanfaatkan sentuhan kapasitif dan menekan ikon untuk menunjukkan lebih banyak pilihan. Cepat untuk mengakses jadual Jangan Ganggu dari sini. Munculan ini juga membolehkan anda menghidupkan Jangan Ganggu selama satu jam atau teruskan sehingga hari berikutnya. Sekiranya anda mahu, anda boleh menetapkannya agar tetap aktif sehingga anda meninggalkan lokasi semasa atau sehingga acara berakhir.

iphone cara melumpuhkan jangan ganggu

Tetapan

Untuk melumpuhkan Jangan Ganggu dari Tetapan, inilah yang perlu anda lakukan. Tekan ikon Tetapan di skrin utama anda, pilih Jangan Ganggu dan matikan pilihan.

matikan iphone jangan ganggu

Tetapi ada banyak lagi yang anda dapat di sini untuk mengotomatisasi dan menyesuaikan Jangan Ganggu mengikut pilihan anda.

Penjadualan dan Pilihan Lain

Tekan butang di sebelah Dijadualkan untuk menghidupkannya, dan ketuk bahagian "Dari dan Ke" untuk memilih jangka masa yang diinginkan. Secara lalai, jangka masa ditetapkan antara 10:00 PM dan 7:00 AM. Anda juga boleh menukar pilihan Waktu Tidur untuk mengaktifkan dan mematikan Jangan Ganggu secara automatik.

jangan ganggu pada iPhone dilumpuhkan

Dengan pilihan Waktu Tidur dihidupkan, layar Kunci anda menjadi redup, panggilan dibungkam, dan pemberitahuan hanya muncul di Pusat Pemberitahuan. Apabila waktu yang dijadualkan berakhir, semua tetapan secara automatik kembali normal.

Selain penjadualan, anda juga boleh memilih tetapan mod Diam dan Memandu yang berbeza. Contohnya, jika anda menetapkan mod Senyap ke Selalu, panggilan masuk akan disenyapkan ketika telefon dikunci dan dibuka kuncinya. Anda boleh membenarkan panggilan dari senarai Kegemaran anda atau jika seseorang berulang kali memanggil anda dalam masa 3 minit.

Jangan Ganggu dapat dicetuskan secara automatik setelah anda menyambung ke Bluetooth kereta, dan ada pilihan manual juga. Selain itu, anda dapat menyediakan pesanan teks automatik khusus untuk membalas kenalan anda semasa mod ini dihidupkan.

Petua Pro: Anda boleh mengaktifkan Jangan Ganggu dari aplikasi Jam. Lancarkan aplikasi, pilih Waktu Tidur, dan ikuti wizard penyediaan. Tindakan ini membolehkan dan mematikan Jangan Ganggu mengikut tetapan penggera / tidur anda.

iphone disable jangan ganggu

Pilihan Tambahan di Hujung Jari Anda

Dari iOS 11 dan seterusnya, anda boleh menambahkan Jangan Ganggu Semasa Memandu ke Pusat Kawalan anda. Ikuti jalan berikut untuk menambahkan ikon:

Tetapan> Pusat Kawalan> Sesuaikan Kawalan> Lebih Banyak Kawalan> Jangan Ganggu Semasa Memandu

Sekarang anda dapat mencari ikon kereta di Pusat Kawalan, dan ketuk padanya untuk mengaktifkan / mematikan mod.

Mod kapal terbang

Sekiranya anda mahu keluar dari grid sepenuhnya, mod Pesawat adalah cara untuk pergi. Ini sementara mematikan Bluetooth, Wi-Fi, dan rangkaian selular. Seperti dengan mod Jangan Ganggu, anda boleh mengaktifkan / mematikannya dengan mudah melalui Pusat Kawalan.

Cukup ketik ikon kapal terbang untuk mengaktifkan atau mematikannya. Apabila diaktifkan, ikon bertukar menjadi oren dan dengan serta-merta mematikan rangkaian selular dan Bluetooth anda. Anda boleh melakukan perkara yang sama dari Tetapan atau iWatch anda. Walau bagaimanapun, tidak ada tetapan automatik untuk mod ini.

Kembali ke Grid

Anda hanya perlu menggunakan mod Jangan Ganggu pada iPhone anda. Tetapi mengapa tidak menggunakan semua pilihan automatik yang anda miliki? Ini dapat membantu anda mengikuti jadual tidur yang kerap. Jangan lupa untuk terus Jangan Ganggu semasa memandu, menjadikan masa anda di jalan lebih selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found