Cara Melumpuhkan Komen di Halaman Facebook

Sebilangan pentadbir Halaman Facebook ingin menonaktifkan kemampuan untuk mengomentari catatan di halaman mereka, namun Facebook tidak menawarkan kaedah dokumentasi rasmi untuk mematikan komen di halaman Facebook.

Halaman Facebook dengan banyak pengikut mungkin menjadi huru-hara, memerlukan banyak masa pentadbir untuk menyederhanakan komen. Walaupun melumpuhkan komen bukanlah ciri rasmi, berikut adalah penyelesaian yang membolehkan anda melumpuhkan komen dengan berkesan di halaman Facebook anda:

Menyembunyikan Komen

Melumpuhkan komen di halaman Facebook bukanlah sesuatu yang boleh anda lakukan dengan mencentang kotak tetapi anda dapat menyembunyikan komen dengan mudah. Sekiranya anda menyembunyikan semua komen, maka anda telah melumpuhkan komen dengan berkesan di halaman anda.

Facebook tidak mempunyai ciri seperti itu atau pilihan "sembunyikan semua komen", walaupun ada jalan keluar untuk masalah umum ini.

Sebagai pentadbir halaman, anda boleh menyaring kata-kata tertentu daripada muncul dalam komen. Ini melibatkan penggunaan penapis, yang biasa digunakan untuk menyaring kata-kata tidak senonoh atau benci.

Keindahan ciri ini ialah anda boleh menambahkan sebarang perkataan ke dalam senarai kata-kata yang tidak diingini termasuk, misalnya, beberapa perkataan yang paling biasa yang harus digunakan oleh calon pengulas. Sebagai contoh, anda boleh menambahkan kata-kata umum ini ke senarai penapis anda seperti "the." Saya akan memberikan senarai kata yang lebih panjang untuk disaring di bahagian Petua dan Trik artikel ini dan beberapa idea mengenai cara membuat senarai penapis anda cukup komprehensif.

Sekiranya anda melakukannya, ada kemungkinan banyak komen tidak akan muncul di halaman Facebook anda. Tambahkan senarai kata umum ke penapis anda dan anda telah melumpuhkan komen dengan berkesan.

Facebook tidak mengehadkan berapa banyak perkataan yang anda dapat tambahkan ke dalam senarai, jadi tambahkan setiap kata umum yang dapat anda temukan (beberapa idea di bahagian Petua dan Trik) dan kata-kata tidak senonoh menggunakan kata-kata dari senarai saringan tidak senonoh. Setelah anda berpuas hati dengan kata-kata yang telah anda tambahkan, inilah yang berlaku.

Komen yang mengandungi kata-kata yang dilarang akan muncul sebagai ‘…’ untuk anda dan pengunjung laman Facebook anda. Orang yang menyiarkan komen masih dapat melihat komen mereka sendiri, jadi mereka tidak tahu bahawa halaman anda menyembunyikan komen mereka.

Ini berguna kerana dua sebab. Untuk satu perkara, hanya dengan menggunakan beberapa kata biasa membolehkan anda menyembunyikan kebanyakan komen yang masuk, walaupun anda mungkin ingin meluangkan sedikit masa untuk membuat senarai kata yang lebih panjang ke penapis anda.

Kedua, ciri ini menyembunyikan keseluruhan komen. Kata-kata kasar atau ucapan kebencian mungkin masih ada artinya jika hanya ada beberapa perkataan buruk yang disembunyikan, tetapi anda tidak perlu risau jika menggunakan penapis.

Sekiranya anda ingin membaca komen, anda boleh mengklik pada mesej ‘…’ dan membaca teks asalnya. Anda juga akan mempunyai pilihan untuk membenarkannya atau menyembunyikan dari pandangan umum, memberi anda sedikit kawalan terhadap apa yang muncul di halaman Facebook anda.

Cara Menggunakan Penapis

1. Tetapan

Dari halaman Facebook anda, anda mesti mencari Tetapan halaman.

2. Penyederhanaan halaman

Dari sana anda pergi ke tab Umum. Anda kemudian mencari bahagian yang bertajuk Moderasi Halaman. Klik pada pautan Edit.

3. Senarai Kata Kunci

Kotak akan muncul yang seharusnya sudah mengandungi beberapa perkataan yang dilarang. Sekiranya tidak, tidak mengapa. Anda akan segera menambah sendiri.

Di sinilah anda boleh mula menambahkan kata-kata ke senarai terlarang. Anda boleh memasukkannya atau memuat naik fail .txt yang mengandungi perkataan yang ingin anda sembunyikan.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan menggunakan penapis untuk mematikan komen adalah anda dapat menjaga halaman anda bersih dan tidak kontroversial.

Kelemahannya ialah ini melumpuhkan hampir semua komen yang masuk sekiranya anda mempunyai senarai kata kunci yang besar. Anda tidak boleh mematikan komen untuk siaran tertentu sahaja. Anda mesti membaca komen satu demi satu untuk menentukan mana yang ingin anda tunjukkan.

Kelemahan lain adalah bahawa penapis tidak berfungsi untuk kumpulan Facebook atau halaman profil peribadi.

Petua dan cara

Sekarang, anda mungkin tertanya-tanya jenis perkataan apa yang akan digunakan. Sekiranya anda ingin memastikan tidak ada komen yang ditunjukkan, tambahkan saja perkataan yang paling popular atau yang paling biasa digunakan. Perlu diingat bahawa Facebook tidak akan menerjemahkannya untuk anda.

Oleh itu, walaupun anda mungkin menambah separuh kamus Oxford, komen yang ditulis dalam bahasa asing mungkin akan tetap muncul. Sekiranya anda menjalankan halaman perniagaan, anda boleh menapis ke wilayah tertentu yang dapat mencegah kemampuan memotong bahasa.

Berikut adalah beberapa perkataan yang mesti anda fikirkan untuk digunakan dalam penapis:,, dan, dalam, adalah, bahawa, bukan, tetapi, gunakan, dia, jika, dll.

Senarai ini tidak peka huruf besar-kecil sehingga anda tidak perlu bersusah payah membatasi huruf pertama nama, negara, dll. Fokus pada perkara yang paling sering digunakan orang ketika menaip. Juga, jangan lupa untuk menambahkan beberapa singkatan yang biasa digunakan.

Sekiranya anda ingin meluangkan waktu sesedikit mungkin untuk melakukan ini, anda harus menggunakan senarai kata-kata yang biasa digunakan. Anda boleh melakukan carian web dan mencari senarai perkataan yang paling biasa untuk ditambahkan ke senarai anda dengan cepat agar lebih menyeluruh.

Menyalin beberapa saringan tidak senonoh yang popular juga merupakan idea yang baik jika anda ingin teliti. Jangan bergantung pada penapis senonoh Facebook kerana terdapat banyak individu pintar yang dapat mencari jalan keluar dengan kata-kata tidak senonoh yang salah eja.

Mengawal Siapa Memberi Komen

Pilihan lain yang tersedia untuk anda adalah kemampuan untuk menyekat, menghapus, atau membuang komen yang tidak diingini dari catatan anda. Sekiranya anda ingin mengelakkan akaun tertentu memberi komen, anda juga boleh melakukannya.

Sekiranya anda pernah menggunakan Facebook, anda mungkin biasa dengan menyekat akaun. Anda boleh mengambil langkah tambahan untuk memastikan satu orang tidak mengulas pada siaran anda. Catatan Facebook memberi pilihan untuk menyembunyikan komen setelah diposkan dengan mengklik tiga titik mendatar di sebelah komen.

Menyembunyikan Catatan dari Orang

Apabila anda mengeposkan sesuatu di Facebook, anda akan mempunyai pilihan untuk berkongsi kandungan itu dengan sesiapa sahaja di dunia, ‘Tetapan’ membolehkan anda menukar dari Semua Orang ke Rakan. Posting itu sendiri memberi anda pilihan untuk memilih rakan tertentu untuk dikongsi atau rakan tertentu untuk menyembunyikan siaran anda.

Untuk menyembunyikan catatan:

  1. Klik kotak ‘Apa yang ada di fikiran anda?’

  2. Ketik ‘Friends’ di bahagian kiri atas kotak sehingga menu jatuh ke bawah.

  3. Pilih ‘Kecuali Rakan’

  4. Taipkan nama profil orang yang ingin anda elakkan.

  5. Sahkan

Privasi siaran anda akan tetap dengan tetapan ini sehingga anda mengubahnya. Ini bukan sahaja menghalang orang-orang tertentu untuk memberi komen, tetapi juga menghalang orang untuk melihat apa yang anda hantar tanpa perlu berteman dengan mereka.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found