Apa Perbezaan Antara Blok Twitter dan Bisukan?

Seperti laman web media sosial lain yang banyak digunakan, Twitter mempunyai banyak pengguna yang menjengkelkan dan kasar. Sebilangan orang tidak tahu, sementara yang lain sengaja memaki atau mengganggu seseorang. Tidak ada seorang pun yang harus menjalani tingkah laku tersebut dalam kehidupan nyata atau di Internet.

Apa Perbezaan Antara Blok Twitter dan Bisukan?

Nasib baik, Twitter memberi anda beberapa alat untuk membela diri daripada orang-orang yang sial. Anda boleh mematikannya untuk menyaring tweet mereka dari suapan anda atau menyekatnya untuk menyingkirkannya sepenuhnya. Artikel ini akan merangkumi kelebihan dan kekurangan kedua-dua pilihan tersebut, menerangkan cara menggunakannya, dan menyiasat apa sebenarnya yang berlaku semasa anda mengambil tindakan ini.

Menyekat di Twitter

Menyekat orang di Twitter sama seperti menyekat di laman media sosial lain seperti Facebook. Sebaik sahaja anda menyekat seseorang, mereka tidak akan dapat melihat atau menghantar semula tweet anda, menghantar tweet, atau menghantar mesej kepada anda.

Apabila mereka pergi ke profil anda, mereka akan melihat nota yang mengatakan bahawa mereka disekat daripada mengikuti akaun anda. Malangnya, ini bermakna mereka akan mengetahui bahawa anda langsung menyekatnya. Walaupun Twitter tidak menghantar pemberitahuan mengenai penyekat kepada pengguna mereka, carian mudah untuk akaun anda akan memberi tahu mereka.

Setelah anda menyekat seseorang di Twitter, anda juga akan berhenti mengikuti mereka secara automatik dan mereka akan dikeluarkan dari senarai pengikut anda.

Cara Menyekat Seseorang di Twitter

Ikuti langkah mudah ini untuk menyekat sesiapa sahaja di Twitter:

 1. Log masuk ke akaun Twitter anda.

 2. Lawati profil orang tersebut segera disekat.

 3. Klik pada ikon dengan tiga titik.

 4. Anda akan mendapat menu lungsur dari mana anda harus memilih Sekat.

 5. Sahkan bahawa anda mahu menyekatnya.

Cara Mengembalikan Blok di Twitter

Mungkin anda menghalang rakan secara tidak sengaja, atau anda berubah fikiran untuk menyekat seseorang. Anda boleh menyahsekat seseorang dengan mudah dengan melakukan ini:

 1. Log masuk ke Twitter.
 2. Pergi ke skrin Tetapan, kemudian pilih Tetapan dan privasi.
 3. Pilih Privasi dan keselamatan.
 4. Pilih Keselamatan dan kemudian Diblokir akaun.
 5. Anda akan melihat senarai semua akaun yang anda blokir.
 6. Klik di Blok di sebelah nama mereka.
 7. Ingat bahawa menyekat mengikuti akaun secara automatik sehingga anda harus mengikutinya sekali lagi yang boleh membuat keadaan menjadi janggal.

Bersenyap di Twitter

Ringkasnya, membisukan seseorang di Twitter adalah seperti menyekat versi yang lebih sopan. Sama seperti menyekat, mereka tidak akan diberitahu bahawa anda melakukannya. Anda akan membersihkan suapan tweet dan tweet mereka dan mereka masih akan melihat retweet dan tweet anda. Mereka juga dapat mengikuti anda dan menghantar pesanan langsung kepada anda.

Pada dasarnya, anda secara tidak sengaja melarang mereka dan mereka tidak menyedarinya. Ia luar biasa, bukan? Satu-satunya cara mereka dapat mengetahui bahawa anda membisukannya adalah jika mereka mengingatkan anda pada beberapa kesempatan. Tanpa jawapan, mereka akan melihat apa yang berlaku.

Kadang-kadang anda mahu menyekat seseorang di media sosial walaupun mereka adalah rakan anda. Tweet mereka mungkin menjengkelkan atau berlebihan, atau mereka tidak tahu bagaimana berkelakuan di Internet. Dalam kes ini, anda boleh membisukan mereka tanpa merasa bersalah.

Cara Membisukan Pengguna di Twitter

Inilah cara anda membisukan seseorang di Twitter:

 1. Log masuk ke akaun anda.

 2. Lawati profil orang yang tidak bernasib baik.

 3. Buka menu lungsur (tiga titik).

 4. Pilih Bisukan.

 5. Sahkan bahawa anda mahu membisukannya.

Sekiranya anda mahu menyuarakan seseorang, ikuti langkah yang sama dan bukannya Bisukan, pilih Nyah suara.

Perbezaan Utama Antara Blok Twitter dan Bisukan

Untuk merakam perbezaan utama dengan cepat, fikirkan blok sebagai mutlak dan bisu sebagai penyelesaian separa. Pengguna yang disekat tidak akan dapat melihat profil anda melainkan mereka log keluar dan menggunakan akaun lain. Pengguna yang diredam melihat semua yang anda tweet atau retweet.

Sebaliknya, anda tidak melihat siaran mereka di suapan anda. Mereka masih boleh menghantar mesej kepada anda, retweet, dan kegemaran serta mengutip tweet anda. Anda tidak dapat melakukannya dari profil anda, tetapi jika anda melawat mereka, anda boleh melakukannya dari sana.

Mengenai pemberitahuan, itu mudah. Anda tidak mendapat pemberitahuan dari pengguna yang disekat, tetapi anda boleh mendapatkannya dari pengguna yang disenyapkan. Sekiranya anda mengikuti profil yang diredam, anda akan diberitahu mengenai aktiviti mereka.

Sekiranya Saya Membisukan atau Harus Saya Menyekat?

Sekarang setelah anda mengetahui perbezaan utama, terserah kepada anda untuk menentukan tindakan yang anda ingin lakukan. Ingat bahawa menyekat orang, walaupun lebih memuaskan, juga lebih kelihatan dan lebih mudah difahami.

Sekiranya anda ingin membayang-bayang seseorang, bisu mereka. Anda akan menyingkirkannya dan memberi tumpuan kepada tweet yang lebih menarik, tanpa mereka mengesyaki apa-apa.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found