Cara Melumpuhkan Papan Kekunci di Chromebook

Chromebook bukan komputer riba biasa anda. Idea utama di sebalik ciri dan reka bentuk Chromebook adalah bahawa akses ke Internet lebih penting daripada komputer itu sendiri.

Cara Melumpuhkan Papan Kekunci di Chromebook

Oleh itu, masuk akal bahawa Chromebook hampir tidak sekuat desktop atau komputer riba tradisional. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai beberapa ciri yang membolehkan anda menyelesaikan perkara yang menarik. Anda boleh menyiapkan perisian yang akan menjadikan konfigurasi Chromebook anda menyerupai komputer riba.

Secara umum, Chromebook direka untuk menjadi sangat mesra pengguna. Semua orang dapat mengetahui cara kerjanya hanya dalam beberapa minit. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ciri yang sukar difahami oleh banyak pengguna.

Contohnya, anda mungkin sukar mencari cara untuk mematikan ciri papan kekunci di skrin. Perkara inilah yang akan diteliti oleh artikel ini.

Melumpuhkan Papan Kekunci Pada Skrin

Tidak hairanlah Chromebook dilengkapi dengan skrin sentuh. Papan kekunci pada skrin mungkin menghalang beberapa fungsi, jadi inilah yang perlu anda lakukan untuk melumpuhkannya.

 1. Log masuk dan kemudian buka menu Chromebook anda. Klik pada kawasan status, yang terletak di sebelah kanan bawah skrin anda, atau tekan Alt + Shift + S.

  Lumpuhkan Papan Kekunci pada Chromebook

 2. Periksa sama ada anda mempunyai ciri Kebolehcapaian dalam menu Chromebook anda.

Sekiranya anda tidak menunjukkan ciri Kebolehcapaian pada menu, ikuti langkah-langkah ini untuk mengaktifkannya sebelum anda meneruskan:

 1. Klik pada pilihan Tetapan di sudut kiri bawah pada menu Chromebook anda
 2. Dalam Tetapan untuk akaun Chromebook anda, klik pada tiga garis mendatar yang terletak di sudut kiri atas skrin anda
 3. Cari dan pilih pilihan Lanjutan dari menu lungsur yang dipaparkan

  Pada Papan_Papan_Papan

 4. Itu akan membuka senarai pilihan lain, dan anda perlu memilih Kebolehcapaian
 5. Aktifkan opsi "Selalu tampilkan pilihan aksesibilitas di menu sistem" dan Anda akan memaparkan pilihan Aksesibilitas di menu sistem Chromebook anda.

Papan kekunci pada Chromebook

Sekarang, mari kita teruskan dengan mematikan papan kekunci di skrin.

 1. Klik pada Kebolehcapaian dan pilih pilihan Urus Ciri Kebolehcapaian.
 2. Tatal ke bawah dan cari bahagian Papan Kekunci.
 3. Matikan pilihan Aktifkan Papan Kekunci Pada Skrin.

Papan Kekunci Chromebook

Setelah anda melakukan langkah terakhir, papan kekunci anda tidak akan muncul lagi di skrin anda semasa anda mengetik.

Aplikasi Apa yang Disokong oleh Chromebook Anda?

Chromebook membolehkan penggunanya memasang pelbagai aplikasi berbeza yang akan menjadikan pengalaman penggunanya lebih mudah. Tujuannya adalah menjadikannya serupa dengan pengalaman menggunakan komputer atau komputer riba biasa.

Pada asalnya, Chromebook direka dan dioptimumkan hanya untuk aplikasi yang dikembangkan oleh Google, seperti Gmail, Google Calendar, Google Drive, dll. Namun, ini membatasi pengguna dari segi kreativiti dan pekerjaan yang dapat mereka lakukan pada peranti, jadi Google perlu bekerja pada sistem Chromebook mereka.

Mereka harus membenarkan aplikasi dari pelbagai platform dipasang pada peranti ini. Pada masa ini, pengguna Chromebook tidak hanya dapat memasang dan menggunakan program Google, tetapi mereka juga dapat menggunakan aplikasi Android.

Dengan itu, anda perlu melalui Google Play Store untuk mendapatkan aplikasi yang anda perlukan. Kadang-kadang, ini menghadirkan satu set cabaran yang unik. Sebagai contoh, sistem operasi Chromebook tidak menyokong rangkaian Microsoft Office, jadi anda tidak akan dapat menggunakan beberapa program yang biasa anda gunakan, seperti Microsoft Word, Adobe Photoshop, dll. Tetapi anda boleh menemui Android yang bagus aplikasi yang boleh berfungsi sebagai pengganti.

Malangnya, tidak semua komputer riba Chromebook menyokong aplikasi Android. Ingatlah ini semasa anda pergi membeli-belah, terutamanya jika anda berfikir untuk membeli Chromebook terpakai.

Bolehkah Anda Menggunakan Aplikasi Windows di Chromebook?

Jawapan ringkasnya adalah "ya", tetapi semuanya tidak mudah.

Anda hanya boleh memuat turun dan memasang aplikasi Android yang disebut CrossOver. Aplikasi CrossOver berfungsi sebagai emulator Windows, yang membolehkan anda menggunakan dan memuat turun aplikasi Windows daripadanya.

Walau bagaimanapun, kerana Chromebook tidak dirancang untuk ini, beberapa aplikasi cenderung mengalami kerosakan atau tidak dapat dijalankan sama sekali. Sekiranya anda memerlukan aplikasi Windows untuk kerja atau hiburan, anda boleh menjengkelkan. Teknologi ini mungkin akan bertambah baik dalam siaran masa depan.

Sesuaikan Perisian Chromebook Anda

Walaupun Chromebook tidak sekuat komputer riba biasa, ia membolehkan anda bereksperimen. Dengan sedikit kajian dan kesabaran, anda boleh memasang aplikasi yang membolehkan anda menggunakannya untuk hampir semua perkara. Sekiranya perlu, mudah untuk mengeluarkan papan kekunci di skrin.

Tetapi intinya adalah ini. Sekiranya anda memerlukan komputer riba untuk kerja yang serius, Chromebook tidak boleh menjadi pilihan pertama anda - sekurang-kurangnya, belum ada.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found