Galaxy S8 / S8 + - Cara Menggunakan Ok Google

Apakah kaedah terbaik untuk belajar mengenai kemungkinan yang ditawarkan oleh pembantu maya?

Galaxy S8 / S8 + - Cara Menggunakan Ok Google

Mula menggunakan sendiri. Setiap pembantu maya dirancang untuk menjadi intuitif, walaupun ada yang lebih senang digunakan daripada yang lain.

Jadi pembantu maya mana yang boleh anda gunakan pada Galaxy S8 / S8 + anda?

Semua telefon pintar ini dilengkapi dengan Pembantu Google. Untuk mengakses Pembantu Google anda, anda perlu menggunakan perintah "Ok Google".

Selain itu, S8 dan S8 + dilengkapi dengan Bixby. Ini adalah pembantu maya lain, dan dikembangkan oleh Samsung. Walaupun artikel ini memberi tumpuan kepada Ok Google, artikel ini juga merangkumi Bixby secara ringkas.

Cara Mengaktifkan Ok Google pada Galaxy S8 / S8 + anda

Sebelum mula menggunakan Pembantu Google, anda harus mengajarnya untuk mengenali suara anda. Inilah cara anda boleh melakukannya.

 1. Sentuh Butang Laman Utama

Butang Utama berada di tengah-tengah skrin. Sentuh dan tahan.

 1. Pilih Teruskan

 2. Beri Kebenaran Pembantu Google untuk Mengakses Maklumat Peranti Anda

Ketuk YA AKU INI untuk membiarkan Pembantu Google menggunakan sejarah lokasi anda, melihat aktiviti web dan aplikasi anda, dan mengakses data lain yang anda hasilkan.

 1. Pilih MULAI

Sekarang anda perlu mengulang frasa "Ok Google" tiga kali. Ini akan mengajar Pembantu Google untuk bertindak balas terhadap arahan tersebut. Tetapi ia hanya akan menyahut suara anda.

Apabila anda selesai dengan ini, anda mendapat akses berterusan ke pembantu maya ini. Anda boleh menjadikannya sebahagian daripada aktiviti seharian anda.

Menggunakan Ok Google

Dengan menyentuh butang utama, anda boleh mengakses ikon Bicara. Ketik ikon ini untuk mula mengetahui lebih lanjut mengenai Pembantu Google anda. Sekiranya anda meleret ke kiri, anda dapat melihat senarai fungsi Ok Google, yang merangkumi:

 • Membuat Panggilan
 • Menghantar Mesej Teks
 • Mencari Fakta
 • Memberi Anda Petunjuk
 • Menghantar ke Media Sosial

Anda mungkin memerlukan sedikit waktu untuk membiasakan frasa perintah anda. Tetapi proses pembelajaran mesin Google sentiasa berkembang. Ok Google menjadi lebih baik dalam mengenali keperluan anda dan memberi respons kepada mereka dengan cara yang paling mudah.

Apa itu Hello Bixby?

Bixby adalah pembantu maya lain yang disertakan dengan S8 dan S8 +. Untuk mengaktifkan suara Bixby, anda harus menggunakan arahan "Hello Bixby".

Tetapi pertama, anda perlu menyiapkannya. Tekan butang Bixby di sebelah kiri telefon anda untuk memulakan.

Proses pendaftaran adalah serupa dengan proses di atas.

 1. Tekan Butang Bixby
 2. Pilih Lebih Banyak Pilihan
 3. Pilih Tetapan
 4. Hidupkan Bixby Voice
 5. Hidupkan Suara Bangun
 6. Ajar Bixby untuk Mengenali Suara Anda

Sekali lagi, anda perlu mengucapkan perintah dengan kuat dan membenarkan Bixby merakamnya.

Pembantu Google atau Bixby?

Pembantu Google mungkin pembantu maya paling cekap yang sedang digunakan. Ia memberikan respons yang baik terhadap bahasa semula jadi. Ia juga bertambah baik pada kadar yang mengejutkan.

Bixby tidak sebilang segi. Buat masa ini, ia masih dalam pembangunan. Tetapi ia dapat melakukan pekerjaan dengan baik ketika mengendalikan aplikasi anda.

Perkataan Akhir

Buat masa ini, Pembantu Google lebih baik menyelesaikan tugas yang anda perlukan. Walau bagaimanapun, Bixby mudah digunakan dan mungkin masih ada kejutan di masa depan.

Anda mendapat akses mudah ke dua pembantu maya di S8 / S8 + anda. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah mencuba kedua-duanya dan kemudian memilih yang paling sesuai untuk anda secara peribadi.

Recent Posts