Cara Memformat Komputer Windows 7 anda tanpa CD

Saya tahu banyak orang yang masih menggunakan Windows 7. Beberapa perniagaan masih menggunakannya kerana Windows 10 mahal dan mereka mempunyai perisian yang direka khusus untuk mereka dalam OS. Orang lain seperti itu mereka mengetahuinya dan berpegang teguh dengannya. Dengan Windows 7 mencapai akhir hayat pada 14 Januari 2020, beberapa orang akhirnya bergerak. Sebagai persediaan untuk itu, bagaimana anda boleh memformat komputer anda jika anda tidak mempunyai CD atau DVD Windows 7 yang asli?

Cara Memformat Komputer Windows 7 anda tanpa CD

Biasanya semasa anda memformat pemacu sistem operasi (OS) anda, anda menggunakan media pemasangan untuk melakukannya. Anda boot ke CD atau DVD, gunakan alat pada CD untuk memformat pemacu sebagai persediaan agar OS dipasang. Sekiranya anda tidak mempunyai CD untuk digunakan, bagaimana anda boleh menghapus pemacu?

Anda mempunyai beberapa pilihan bergantung pada apa yang anda ingin lakukan dengan pemacu atau komputer. Sekiranya anda ingin memformat pemacu siap untuk Windows 10, ada kaedah untuk itu. Sekiranya anda ingin memformat pemacu untuk digunakan sebagai sandaran dan bukannya pemacu but, ada kaedah untuk itu. Sekiranya anda menjual komputer lama anda untuk alat ganti, ada kaedah untuk itu juga.

Sebelum anda mencuba semua ini, pastikan untuk menyalin apa sahaja yang anda mahu simpan ke pemacu yang berbeza atau storan yang boleh ditanggalkan. Memformat menghapus pemacu sehingga sebarang data tidak dapat dipulihkan tanpa alat khas.

Format komputer Windows 7 yang siap untuk peningkatan

Sekiranya anda bersiap untuk peningkatan ke Windows 10, anda tidak memerlukan media pemasangan untuk Windows 7. Media pemasangan Windows 10 dapat mengurus formatnya. Yang perlu anda buat hanyalah menyalin fail yang ingin anda simpan, masukkan media pemasangan Windows 10, but semula komputer anda dan biarkan pemuat dipasang.

Sebaik sahaja anda melihat skrin biru dengan pilihan Pasang, tekan dan proses pemasangan Windows 10 akan bermula. Format dilakukan sebagai persediaan pemasangan melainkan anda memilih untuk menyimpan data lama.

Format Windows 7 untuk digunakan sebagai sandaran

Sekiranya anda melabur dalam pemacu keadaan pepejal atau NVMe dan ingin menggunakan cakera keras lama anda sebagai sandaran atau pemacu storan, anda boleh memformatnya dalam beberapa minit. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan memasang Windows 10 terlebih dahulu pada pemacu baru anda dan pasang kembali yang lama. Buka Windows Explorer, pilih pemacu lama, klik kanan dan pilih Format. Sahkan pilihan anda dan Windows 10 akan memformat cakera keras yang siap digunakan.

Ini hanya akan berfungsi jika anda tidak menggunakan Windows 7 sebagai sistem operasi anda. Anda tidak boleh memilih pemacu C: dan memilih Format kerana Windows tidak akan membenarkannya. Anda hanya boleh melakukan ini jika anda memasang OS lain dan tidak menggunakan pemacu sebagai pemacu boot anda.

Format Windows 7 untuk menjual komputer anda

Sekiranya anda merancang untuk menjual komputer lama anda, anda perlu melangkah lebih jauh daripada format sederhana untuk melindungi privasi anda. Format tidak menghapus data, hanya indeks yang memberitahu Windows di mana data itu berada. Sesiapa sahaja yang mempunyai alat pemulihan data dan sedikit pengetahuan dapat memulihkan data tersebut dan menjadikannya dapat digunakan lagi.

Sekiranya anda merancang untuk menjual komputer yang mengandungi cakera keras, anda perlu menggunakan DBAN. Darik's Boot and Nuke adalah perisian untuk kebanyakan kedai komputer dan sesiapa sahaja di luar NSA. Ia sangat berkesan untuk menjadikan pemacu lama selamat dengan menghapus setiap bait data dan kemudian menimpanya berkali-kali sehingga perisian pemulihan data yang paling maju tidak akan dapat membuatnya semula. Hati-hati memilih perisian DBAN percuma dari halaman.

Kemudian:

  1. Salin perisian DBAN ke CD atau USB stick.
  2. Keluarkan semua kecuali pemacu yang ingin anda hapuskan dari komputer anda.
  3. Boot dari media DBAN.
  4. Ketik ‘autonuke’ dan tekan Enter apabila anda melihat arahannya.

Anda akan melihat bahawa tetikus anda tidak berfungsi di DBAN. Ini kerana ia tidak memuat pemacu USB jadi anda hanya perlu menggunakan papan kekunci anda agar berfungsi. Pilihan ‘autonuke’ akan menetapkan DBAN berfungsi memadam pemacu anda dan menimpa tiga kali. Ini mesti cukup untuk kebanyakan kegunaan. Anda boleh menggunakan alat canggih untuk menimpa lebih banyak jika anda memerlukan, pilihan 'gutmann' bagus untuk keselamatan.

Anda boleh memformat komputer Windows 7 dengan mudah tanpa media pemasangan tetapi kaedah yang anda pilih bergantung pada apa yang anda ingin capai. Semua kaedah ini berfungsi dengan baik dan akan membolehkan anda menaik taraf atau membuang teknologi lama anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found