Cari Rakan Saya di iPhone: Panduan Ringkas

Mendapatkan sekumpulan rakan ke lokasi yang sama pada masa yang sama kadang-kadang terasa seperti anda sedang berusaha menggiring kucing. Dari kekacauan yang melekat dalam perayapan pub, ke kekacauan yang boleh mengatur kumpulan sukan, mengumpulkan kesibukan "Di mana anda ?!" teks adalah satu-satunya pilihan anda.

Cari Rakan Saya di iPhone: Panduan Ringkas

Sekiranya anda seorang pengguna Apple, maka anda mempunyai satu pilihan yang mudah digunakan dan terpasang untuk mengatasi masalah yang menjengkelkan ini - aplikasi Find My Friends Apple. Ia dapat berkongsi lokasi anda dengan rakan anda, begitu juga sebaliknya, dan juga memberi amaran ketika rakan anda tiba atau meninggalkan tempat tertentu. Secara keseluruhannya, ini adalah ciri yang berguna jika tidak agak menyeramkan pada iPhone.

Apa yang Diketahui oleh Rakan Saya?

Find My Friends tersedia secara percuma dari Apple App Store, di iPhone, iPad, dan iPod touch. Ia menggunakan pelbagai fungsi perkongsian lokasi pada perangkat anda untuk secara berkala memperbarui kedudukan anda di peta, serta posisi rakan dan ahli keluarga yang Anda hubungkan. Walaupun berfungsi dengan baik dengan sambungan Wi-Fi dan GPS peranti anda diaktifkan, ia dapat mengatur kedudukan yang cukup tepat hanya dengan isyarat sel.

Ia hanya berkongsi kedudukan anda dengan orang yang anda izinkan untuk melihatnya, dan anda dapat menetapkannya agar orang hanya dapat melihat lokasi anda untuk jangka masa yang terhad. Selepas itu, mereka akan dikeluarkan dari apl sekali lagi. Anda juga tidak akan dapat melihat lokasi rakan anda melainkan mereka juga memberi anda kebenaran untuk melihatnya.

Anda juga boleh mematikan lokasi anda untuk rakan individu, dan juga aplikasi pada umumnya, jika anda perlu keluar dari grid, seperti ketika anda sedang membeli hadiah untuk pasangan anda, atau menuju ke bar ketika anda sepatutnya lambat bekerja.

cari kawan saya

Menguruskan Permintaan Anda

Anda boleh mendapatkan permintaan dengan dua cara yang berbeza: sama ada secara langsung dari rakan atau kenalan melalui aplikasi Cari Teman Saya, atau melalui E-mel. Anda boleh mengikuti sehingga 100 rakan, dan jumlah yang sama adalah jumlah maksimum orang yang dapat mengikuti lokasi anda pada satu-satu masa. Uruskan permintaan anda menggunakan teknik berikut:

 1. Buka aplikasi pada peranti Apple anda.

 2. Tatal ke bawah dan cari senarai rakan dalam aplikasi. Anda mesti melihat nama rakan yang cuba mengikut anda.

 3. Jika anda ingin mereka melihat lokasi anda, ketuk "Bagikan".

 4. Sekiranya anda tidak mahu berkongsi lokasi anda dengan mereka, ketik butang Batal.

Sekiranya anda menerima permintaan dalam mesej e-mel, maka anda perlu pergi ke peti masuk e-mel pada peranti Apple anda yang mempunyai Cari Rakan Saya terpasang di dalamnya. Buka e-mel, dan klik pada pautan Lihat Permintaan di dalamnya. Ini akan membuka Cari Rakan Saya di peranti anda, dan anda akan dapat menerima atau menolak permintaan tersebut.

cari saya

Menghantar Permintaan

Cari Rakan Saya juga berfungsi sebaliknya; anda boleh meminta untuk melihat lokasi rakan anda. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke Cari Aplikasi Saya dan leret ke atas di "Orang" Tab

 2. Di bahagian bawah, cari “+” pilihan untuk "Kongsi Lokasi saya."

 3. Pilih rakan siapa lokasi yang anda inginkan dan kongsi lokasi anda dengan mereka.

 4. Klik pada nama orang di "Orang ramaiTab. Di bahagian bawah, pilih "Minta untuk mengikuti lokasi."

"Cari Saya"

Pada akhir bulan September 2019, peranti Apple yang menjalankan iOS13, iPadOS, atau MacOS Catalina atau yang lebih baru kini dapat mengakses versi terbaru dari layanan tersebut, yang disebut "Cari Saya." Ini akan muncul di peranti anda jika anda mempunyai OS yang tepat, dan menggabungkan perkhidmatan Find My Friends dengan Find My iPhone menjadi satu pakej yang mudah. Anda boleh mengesan semua peranti dan kenalan anda dari peta yang sama, dan menggunakannya untuk memastikan bahawa semua peranti Apple anda berada di tempat yang betul. Untuk memasangnya di iPhone anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi "Cari Saya" di iPhone.

 2. Klik pada tab "Peranti" dan tekan "Aktifkan" jika belum diaktifkan.

 3. Tambahkan peranti individu anda.

Cari saya sangat berguna untuk mencari peranti anda, sama ada anda salah meletakkannya atau mencurinya. Ini akan membawa anda ke dalam jarak beberapa kaki dari perangkat anda dan membiarkan anda membuat peranti memainkan suara yang kuat jika anda masih menghadapi masalah.

Saya Di Sini!

Aplikasi perkongsian lokasi telah mendapat sambutan yang pelbagai sejak awal, dengan orang yang mempertimbangkan kemudahan untuk mencari rakan dan keluarga dengan cepat terhadap beberapa masalah keselamatan yang sangat nyata. Pastikan bahawa anda pasti baik-baik saja dengan orang yang permintaannya anda terima mengetahui di mana anda berada sepanjang masa. Bagaimanapun, tidak ada yang menginginkan penguntit dengan kelebihan teknologi!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found