Cara Mencari Rakan Facebook Anda di Twitter

Sekiranya anda baru-baru ini memutuskan untuk mula menggunakan Twitter bersama platform popular lain, anda mungkin bertanya pada diri sendiri - bagaimana saya akan menemui semua rakan saya di sini?

Cara Mencari Rakan Facebook Anda di Twitter

Pengguna Facebook dapat mencari rakan mereka di Twitter dengan mudah. Artikel ini akan menerangkan bagaimana.

Mencari Rakan Facebook Anda di Twitter

Untuk satu, anda boleh mencari rakan anda dengan nama mereka. Cukup ketik nama di bar carian Twitter dan lihat apakah anda dapat mengenali rakan anda. Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan besar untuk kaedah ini.

Sekiranya anda mempunyai banyak rakan Facebook dan ingin mencarinya di Twitter, anda mesti mencarinya satu persatu. Bukan sahaja ini memakan masa tetapi kadang-kadang mustahil untuk dilakukan kerana mereka mungkin tidak menggunakan nama sebenarnya.

Dengan langkah-langkah di bawah, anda boleh menemui semuanya dalam beberapa minit. Dengan cara ini, anda akan menjimatkan masa dan mencari orang yang anda mahukan tanpa berpeluh.

 1. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat Yahoo! Akaun mel. Sekiranya anda sudah memilikinya, log masuk ke sana dan teruskan ke langkah seterusnya. Sekiranya anda tidak pernah menggunakan Yahoo! Kirim sebelum, anda mesti membukanya. Anda boleh membuat akaun baru anda di sini. Proses pendaftaran ini tidak akan lama, jadi anda akan bersedia untuk melangkah ke langkah seterusnya dengan cepat.
 2. Selepas anda log masuk ke Yahoo! Akaun mel, klik pada pilihan Kenalan. Pilihan ini terletak di sudut kiri atas.
 3. Pilih Import Kenalan dari senarai pilihan yang dipaparkan. Ini akan membuka tetingkap baru yang mengandungi senarai pelbagai platform media sosial.

  import kenalan

 4. Pilih Facebook dari tetingkap yang disebutkan sebelumnya. Tetingkap timbul akan muncul di mana anda perlu log masuk ke akaun Facebook anda. Setelah melakukannya, anda akan diminta untuk mengesahkan pilihan anda. Cukup tekan OK untuk meneruskan.

  facebook

 5. Tunggu beberapa minit sehingga kenalan Facebook anda diimport ke Yahoo! Akaun mel. Anda akan mengetahui bahawa semua kenalan anda berjaya dimuat naik setelah anda melihat mesej Tahniah. Klik Selesai untuk menyelesaikan langkah ini.
 6. Itu sahaja yang perlu anda lakukan dengan Yahoo! Akaun mel. Sekarang, log masuk ke akaun Twitter anda.
 7. Tatal ke bawah dan klik pada ciri Pengimpor Twitter. Dengan mengklik ciri ini, anda akan diarahkan ke halaman lain di mana anda akan dapat mencari rakan anda.
 8. Selepas itu, klik pada butang Cari Kenalan. Butang ini terletak di sebelah Yahoo! Ikon mel.
 9. Yahoo! Surat akan dimuatkan. Setelah proses memuat selesai, klik Setuju. Ini akan mengimport semua Yahoo! kenalan ke akaun Twitter anda.

Seperti yang anda lihat, kami telah menggunakan Yahoo! Kirimkan e-mel sebagai orang tengah untuk mencari rakan Facebook anda di Twitter.

Jangan sepenuhnya bergantung pada kaedah ini

Apa yang perlu anda perhatikan adalah hakikat bahawa kaedah ini mungkin tidak akan menemui semua rakan Facebook anda di Twitter. Terdapat beberapa "kekangan" yang harus anda ingat.

 1. Anda hanya dapat mencari rakan yang sudah mempunyai akaun Twitter. Yang ini agak logik, tetapi kadang-kadang orang keliru, jadi perlu disebut.
 2. Sama ada anda akan menemui rakan Facebook anda di Twitter sepenuhnya bergantung pada tetapan privasi yang telah mereka tetapkan di Facebook. Sekiranya profil mereka terkunci sepenuhnya, anda mungkin tidak akan menjumpainya di Twitter dengan cara ini.
 3. Kaedah ini membolehkan anda mencari rakan Facebook peribadi anda sahaja. Anda tidak akan dapat mencari rakan rakan anda menggunakan kaedah ini.
 4. Sekiranya salah seorang rakan Facebook anda telah menggunakan alamat e-mel yang berbeza untuk mendaftar di Twitter, anda juga tidak dapat mencarinya menggunakan kaedah ini.

Sekiranya ada seseorang yang tidak dapat anda temui menggunakan kaedah ini, cuba cari mereka menggunakan bar carian Twitter. Sudah tentu, lebih baik bertanya terlebih dahulu kepada rakan anda jika mereka mempunyai akaun Twitter untuk memastikannya.

Ketahui Siapa yang Tidak Mengikuti Anda di Twitter

Sekarang setelah anda mula mengikuti sekumpulan rakan Facebook anda dan semoga mereka mengikuti anda kembali, mungkin sukar jika ada di antara mereka yang telah berhenti mengikuti anda dengan alasan apa pun. Nah, ada cara untuk mengetahui dengan mudah siapa yang berhenti mengikuti anda dan kapan.

Yang perlu anda buat hanyalah menggunakan laman web Who.Unfollowed.Me. Klik Mula Menjejaki Unfollowers dan log masuk ke akaun Twitter anda. Dari sana, anda akan dapat melihat siapa yang masih mengikuti anda dan siapa yang tidak lagi. Anda juga dapat melihat kapan mereka berhenti mengikuti anda, jadi anda juga dapat menentukan alasannya. Sebagai contoh, anda mungkin membuat komen yang mereka anggap menyinggung perasaan atau berkongsi pandangan politik yang sangat mereka tidak setuju.

Kepada anda

Adakah anda mengetahui cara lain untuk mencari rakan Facebook anda di Twitter? Nasihat apa yang akan anda berikan kepada orang yang baru menggunakan Twitter? Kongsi petua anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found