Cara Mencari Nombor Laluan Bank Anda Dalam Talian

Nombor perutean bank adalah teknologi lama yang telah diubah suai agar tetap relevan beberapa ratus tahun setelah mula diperkenalkan. Juga dikenali sebagai ABA Routing Transit Number (ABA RTN), nombor sembilan digit mempunyai peranan penting dalam transaksi kewangan.

Cara Mencari Nombor Laluan Bank Anda Dalam Talian

Banyak transaksi kewangan yang boleh anda lakukan dalam talian memerlukan nombor perutean akaun bank anda. Sekiranya anda perlu mencari nombor perutean bank anda, sumber dalam talian yang disenaraikan di bawah dapat membantu.

Nombor penghalaan bank

Nombor perutean bank adalah nombor sembilan digit yang pada asasnya merupakan nombor ID untuk bank individu. Ia masih terdapat pada cek dan juga digunakan dalam pemindahan wang, pembayaran bil dan deposit langsung. Terdapat hampir 27,000 nombor perutean bank yang digunakan, dan setiap bank di negara ini mempunyai satu atau lebih daripadanya. Walaupun terdapat had teoritis lima nombor perutean bank per institusi, penggabungan dan pengambilalihan bermaksud kebanyakan bank yang lebih besar mempunyai lebih banyak daripada itu.

Cari nombor perutean bank anda

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan nombor perutean bank anda jika anda memerlukannya.

 1. Pada cek kertas, nombor perutean bank adalah nombor sembilan digit di sebelah nombor akaun anda. Beberapa bank meletakkannya di sebelah kiri rentetan nombor, sementara yang lain meletakkannya di tengah.
 2. Anda boleh menyemak halaman akaun dalam talian anda untuk mengetahui nombor perutean bank. Bank yang berbeza meletakkannya di tempat yang berbeza sehingga tidak ada satu tempat untuk mencadangkan mencari.
 3. Anda boleh menghubungi perkhidmatan pelanggan bank dan bertanya kepada mereka.
 4. Periksa aplikasi perbankan anda jika anda menggunakannya.
 5. Periksa penyata bank kertas anda jika anda menggunakannya.
 6. Anda boleh mencari dalam talian atau nombor perutean bank anda. Terdapat laman web yang mengumpulkan maklumat ini dan menyenaraikannya. Selalunya lebih mudah untuk mencari maklumat di laman web ini daripada di laman web bank sendiri, tetapi tidak ada jaminan laman web pihak ketiga ini terkini.

Cari nombor perutean bank anda dalam talian

Terdapat banyak sumber dalam talian yang dapat membantu anda mencari nombor perutean bank anda. Bank besar cenderung mempunyai nombor peralihan yang berbeza untuk cawangan mereka di negeri yang berlainan.

Berikut adalah beberapa laman web nombor penghalaan bank utama:

 • Bank kejar
 • Bank AS
 • Bank of America
 • Bank PNC
 • Citibank
 • Telaga Fargo
 • Modal Satu

American Bankers Association mempunyai perkhidmatan pertanyaan web yang juga dapat membantu. Mula-mula anda harus bersetuju dengan terma dan syarat dengan menatal halaman di tengah, kemudian tekan "Saya setuju." Anda boleh mencari nombor perutean bank berdasarkan nama dan bandar atau mencari bank dengan nombor perutean.

Mengenai nombor penghalaan bank

Nombor laluan diperkenalkan oleh American Bankers Association pada tahun 1911. Pada mulanya bertujuan untuk mengenal pasti bank atau institusi yang menawarkan instrumen pembayaran seperti cek. Ini adalah langkah utama untuk membiarkan bank di seluruh Amerika Syarikat menyelaraskan transaksi antara satu sama lain. Pada asalnya, nombor tersebut bukan sahaja mengenal pasti bank tetapi membolehkan anda mencari di mana bank itu berada. Ideanya adalah untuk membuat penyortiran dan pengiriman cek cepat dan mudah untuk memastikan institusi kewangan seefisien mungkin. Walaupun sekarang lebih jarang digunakan, nombor perutean bank masih digunakan.

Setiap nombor perutean bank unik untuk bank dan negara. Beberapa pautan di atas akan mengandungi senarai negeri di mana setiap bank mempunyai kehadiran, dan nombor perutean bank yang sesuai.

Nombor penghalaan bank biasanya menggunakan format MICR (Magnetic Ink Character Recognition). Nombor tersebut dicetak ke cek menggunakan dakwat magnetik yang dapat dibaca oleh mesin. Ini membantu memproses dengan tangan atau dengan mesin pengisihan. Empat digit pertama adalah Simbol Laluan Rizab Persekutuan. Empat seterusnya adalah ABA Institution Identifier, dan digit terakhir adalah Check Digit. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai nombor perutean bank, halaman nombor transit peralihan Wikipedia mempunyai semua yang anda perlukan.

Apa-apa lagi yang perlu saya tahu mengenai nombor perutean bank?

Perkara di atas mungkin yang perlu anda ketahui mengenai nombor perutean bank anda. Satu-satunya perkara yang perlu diingat semasa membuat pembayaran yang memerlukannya ialah jumlahnya boleh berubah. Hanya kerana anda selalu menggunakan nombor perutean bank yang sama, tidak bermaksud anda akan selalu menggunakan yang sama.

Perubahan dalaman dalam sesekali menyebabkan mereka menukar nombor perutean bank negara. Mereka harus memberitahu anda terlebih dahulu agar anda dapat membuat perubahan yang diperlukan, tetapi masuk akal untuk memeriksa sebelum membuat pembayaran baru.

Apabila nombor perutean anda berubah, anda harus mengemas kini pembayaran yang ada untuk menunjukkan nombor perutean bank baru secepat mungkin. Walaupun ada masa tenggang yang luas ketika menukar nombor perutean bank, masuk akal untuk mengubahnya secepat mungkin.

Selain itu, nombor perutean bank hanyalah rentetan digit tambahan untuk ditambahkan ke borang ketika membuat deposit atau membuat pembayaran.

Adakah perkara lain yang ingin anda ketahui mengenai nombor perutean bank anda? Tanya kami di bawah jika ada!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found