Cara Menambah & Menggunakan Plugin di Figma

Setiap pereka sentiasa mencari kemahiran atau teknik baru untuk membantu mereka bekerja dengan lebih berkesan. Figma menghubungkan anda dengan pemalam yang dapat menjadikan aliran kerja anda lebih lancar dan lebih pantas. Plugin mengubah Figma menjadi kedai sehenti untuk semua keperluan aliran kerja anda. Anda boleh menggunakannya untuk memilih melalui pelbagai fon dalam beberapa saat atau menghasilkan perincian hiasan penuh dengan kemudahan yang luar biasa. Anda juga boleh menyalin reka bentuk dan menampalnya ke Figma dengan semua lapisan yang betul terpelihara.

Cara Menambah & Menggunakan Plugin di Figma

Cara Menggunakan Plugin di Figma pada PC

Sebilangan besar plugin Figma dikembangkan untuk berfungsi di persekitaran PC. PC mempermudah penyesuaian ketukan dan perintah untuk membina jalan pintas untuk fungsi yang paling sering digunakan, seperti "copy and paste" atau "save and close." Kedua-duanya adalah jalan pintas penting dalam aplikasi reka bentuk seperti Figma. Windows juga menyokong perisian penyuntingan foto (Paint) dan perisian ilustrasi vektor (Inkscape), yang keduanya sangat berguna ketika membuat gambar di Figma atau membuat fon ikon yang disesuaikan sebagai sebahagian dari proses reka bentuk projek anda.

Sekiranya anda menjalankan Figma di PC, anda boleh menjalankan pemalam dari beberapa tempat:

a) Bar Tindakan Pantas

Bar carian Tindakan pantas membantu anda mencari item tanpa menyentuh tetikus anda. Yang anda perlukan hanyalah papan kekunci anda.

Untuk melancarkan pemalam dari bar Tindakan Cepat:

 1. Tekan Ctrl + /

 2. Taipkan nama pemalam di tetingkap pop timbul. Sekiranya pemalam sudah dipasang, ia akan segera muncul di skrin anda. Sekiranya terdapat beberapa pemalam dengan nama yang hampir serupa, Figma akan memaparkan semuanya untuk membolehkan anda memilih yang anda mahu jalankan. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan kekunci anak panah atas dan bawah untuk menavigasi senarai.

 3. Setelah anda menjumpai pemalam, tekan Enter untuk mula menjalankan pemalam. Pada ketika ini, pemalam harus terbuka dan siap digunakan.

b) Menu Fail

Menu Fail terletak di sudut kiri atas Editor Figma. Ini memungkinkan anda untuk menjalankan sejumlah perintah, termasuk membuka file baru, mengedit karya yang ada, melukis vektor, dan mengetik teks. Anda juga boleh menjalankan pemalam dari Menu Fail. Ini caranya:

 1. Klik pada 3 garis mendatar di sudut kiri atas. Anda harus melihat senarai arahan di skrin pop-up.

 2. Arahkan tetikus anda ke "pemalam". Ini akan membuka senarai semua plugin yang telah anda pasang di Figma.

 3. Klik pada pemalam yang ingin anda jalankan.

c) Menu Klik Kanan

Terima kasih kepada Menu Klik kanan, proses melancarkan dan menjalankan pemalam tidak semestinya rumit:

 1. Dengan kursor anda diletakkan di mana saja di kanvas, tekan butang kanan pada tetikus anda.

 2. Arahkan tetikus anda ke atas "pemalam" untuk membuka senarai semua pemalam yang telah anda pasang di Figma.

 3. Klik pada pemalam yang ingin anda gunakan. Beberapa pemalam mungkin memberi anda beberapa petunjuk di skrin sebelum dijalankan.

 4. Pada titik ini, plugin akan melakukan tindakan yang dimaksudkan dalam objek, lapisan, atau file yang sedang aktif.

Sekiranya anda baru-baru ini menggunakan pemalam, anda boleh menjalankannya lagi dengan menekan butang kanan pada tetikus anda dan kemudian memilih "Jalankan pemalam terakhir" dari menu pop timbul.

Cara Menambah & Menggunakan Plugin di Figma pada Mac

Plugin Figma adalah cara yang popular untuk menambahkan ciri yang tidak ditawarkan antara muka di luar kotak. Keupayaan untuk beralih dengan lancar antara mengkaji pangkalan data dan membuat perubahan dalam masa nyata bermaksud bahawa anda tidak akan membuang masa menukar konteks berulang-ulang ketika anda menjalani aliran kerja anda.

Komputer Mac serasi dengan Figma, yang bermaksud anda boleh menggunakan pemalam untuk membantu meningkatkan kecekapan semasa mengerjakan projek anda.

Inilah cara anda boleh menggunakan pemalam di Figma pada Mac:

 1. Tekan Kawalan + /

 2. Taipkan nama pemalam di tetingkap pop timbul. Gunakan kekunci anak panah atas dan bawah untuk menavigasi senarai.

 3. Setelah anda menjumpai pemalam, tekan Enter untuk mula menjalankan pemalam.

Sebagai alternatif, anda boleh melancarkan dan melaksanakan perintah plugin melalui menu klik kanan. Yang harus anda lakukan ialah klik kanan pada bahagian kanvas dan kemudian pilih pemalam yang ingin anda gunakan di bawah butang "pemalam".

Untuk menjalankan semula plugin terakhir yang digunakan, tekan Option + Command + P

Pemalam pada Aplikasi Mudah Alih Figma

Figma dilengkapi dengan aplikasi mudah alih untuk kedua-dua peranti iOS dan Android. Walau bagaimanapun, aplikasi ini masih dalam versi beta dan oleh itu belum dioptimumkan untuk digunakan dengan pemalam. Anda hanya dapat menggunakannya untuk mencerminkan aplikasi desktop dan melihat versi reka bentuk anda yang berskala. Segala bingkai atau fail yang dipilih pada aplikasi desktop juga akan ditunjukkan di aplikasi mudah alih.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa anda hanya dapat menggunakan aplikasi mudah alih jika anda log masuk di web atau aplikasi desktop secara serentak.

Plugin Figma Paling Banyak Ditambah

Walaupun terdapat banyak plugin Figma, beberapa yang berguna sangat popular di kalangan peminat Figma. Berikut adalah 5 pemalam Figma teratas yang paling banyak ditambahkan:

1. Unsplash

Sebagai pereka, penting untuk memilih latar belakang berkualiti tinggi untuk mempamerkan karya anda. Unsplash boleh menjadi penyelesaian yang sempurna kerana ia mempunyai gambar percuma dan tanpa hak yang boleh dimuat turun untuk kegunaan peribadi atau komersial. Foto di Unsplash biasanya berkualiti tinggi, dan laman web ini menyediakan gambar percuma untuk hampir semua keperluan reka bentuk.

2. Ikon

Bukankah mengecewakan untuk menghabiskan berjam-jam untuk membuat banyak ikon di halaman yang sama hanya untuk menyedari bahawa mereka tidak skala dalam ukuran asli dan kelihatan pixelated? Masukkan Iconify. Ini adalah plugin yang digunakan oleh pembangun front-end untuk menggabungkan set ikon dan membuat antara muka pengguna yang cantik, kaya, dan moden. Iconify direka untuk memudahkan menambahkan ikon atau lencana tersuai terus dari penyemak imbas anda tanpa memerlukan penyunting luaran.

3. Ikon Reka Bentuk Bahan

Ikon Reka Bentuk Bahan mempunyai semua keperluan ikon anda. Dengan lebih daripada 27,000 ikon yang tersedia, anda hampir dijamin akan menemukan ikon yang sesuai untuk antara muka anda.

Material Design Icon Suite dilengkapi dengan grafik vektor dan fail fon yang digunakan untuk membuat gaya ikon yang berbeza. Sama ada anda mahukan bentuk hitam-putih sederhana atau komposisi kompleks dalam pelbagai warna dengan kecerunan, bayangan jatuh, atau bayangan sisipan, pemalam ini membuat anda dilindungi. Bentuk terdapat dalam fail SVG berlapis atau format PNG berlapis untuk kemudahan anda.

4. Lorem Ipsum

Lorem Ipsum adalah sejenis teks palsu yang digunakan dalam reka bentuk, tipografi, dan percetakan. Pluginnya membolehkan pereka memasukkan bahagian kandungan palsu untuk meniru rupa salinan sebenar. Dengan alat ini, anda dapat dengan mudah menyelesaikan perincian seperti jarak dan penempatan, kata per baris, jarak huruf, dan kerning. Anda tidak perlu meluangkan masa untuk mengembangkan blok isi pengisi yang mungkin tidak sesuai dengan reka bentuk tipografi anda.

5. Kekili Isi

Ini adalah pemalam anda apabila anda perlu menarik ikon, avatar, dan rentetan teks ke dalam reka bentuk anda. Ia dilengkapi dengan bar alat sederhana yang membolehkan anda memilih lapisan dalam reka bentuk anda yang memerlukan kandungan dan kemudian membantu anda memilih jenis kandungan yang anda sukai dari menu palet. Plugin ini juga membolehkan anda mengatur rentetan teks anda mengikut urutan menaik atau menurun, bergantung pada keperluan projek anda.

Jimat Masa Dengan Plugin Figma

Dengan memperkenalkan ciri-ciri yang tidak termasuk dalam perisian asli, plugin Figma telah memenuhi rentak di antara pereka yang berminat untuk bekerja dengan lebih berkesan. Mereka dapat membantu anda mengurangkan masa yang dihabiskan untuk membuat perkara yang sama berulang kali. Mereka memberi peluang untuk meneroka lebih banyak kemungkinan tanpa perlu menukar alat reka bentuk utama anda. Walau bagaimanapun, setiap pemalam yang diberikan harus dipertimbangkan dengan teliti berdasarkan keperluan individu.

Plugin Figma kegemaran anda yang mana? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found