Pemproses ARM vs Intel: Apa Perbezaannya?

Pemproses ARM vs Intel: Apa Perbezaannya?

Gambar 1 dari 2

Pemproses mudah alih mempunyai lebih daripada satu rasa

Pad Transformer Asus TF103C

Apabila anda memilih telefon pintar atau tablet, anda akan melihat bahawa beberapa model menggunakan pemproses Intel, sementara yang lain berdasarkan seni bina ARM yang bersaing. Kem terakhir ini merangkumi platform Samsung Exynos, Qualcomm Snapdragon, Nvidia Tegra, dan Apple A7.

Kedua-dua keluarga cip ini direka untuk operasi kuasa rendah, untuk memberi jangka masa panjang bateri yang diperlukan oleh peranti mudah alih. Namun, secara teknikal, mereka mewakili falsafah yang berbeza: seni bina ARM direka sesederhana mungkin, untuk memastikan pembaziran tenaga minimum, sementara rangkaian Intel menggunakan reka bentuk yang lebih kompleks yang mendapat manfaat daripada keserasian dengan syarikat (jauh lebih memerlukan tenaga ) CPU desktop dan komputer riba.

Perlu juga diperhatikan bahawa ARM telah menggunakan peranti mudah alih selama beberapa dekad, sementara Intel adalah pendatang baru yang relatif di kawasan ini. Buat masa ini, ARM adalah seni bina yang dominan: iPad dan iPhone menggunakan ARM secara eksklusif, begitu juga dengan peranti Windows Phone, jadi jika anda berminat dengan platform ini, perbezaan antara ARM dan Intel pada masa ini bukanlah sesuatu yang perlu anda bimbangkan .

Apa itu Pemproses ARM dan Intel?

Pemproses adalah cip kecil yang menyediakan komunikasi input dan output dari komputer. Pemproses ARM adalah sejenis seni bina dan oleh itu mereka tidak mempunyai satu pengeluar sahaja. Kedua-dua pengeluar Apple dan Android menggunakan teknologi ini dalam peranti mudah alih mereka sedangkan Intel pada umumnya digunakan di komputer.

Dalam artikel ini, kami akan mengkaji pelbagai perbezaan dan aplikasi setiap jenis.

CISC vs RISC

Pemproses Intel (biasanya disebut sebagai X86 berkorelasi dengan program Windows 32-bit) menggunakan Komputer Instruksi Set Komputasi sementara ARM menggunakan Pengurangan Set Pengajaran Berkurang. Walaupun kedua-duanya menjalankan perintah dengan cepat pada tahun 2020, yang pertama menggunakan arahan yang sedikit lebih kompleks dengan beberapa kitaran.

Pemproses ARM hanya menggunakan satu kitaran untuk melaksanakan perintah, oleh itu, ia mengurangkan fungsi. Walaupun pemproses Intel menggunakan kod arahan yang lebih mudah, ia mesti melalui beberapa kitaran sebelum tindakan selesai.

Peranti Mudah Alih vs Desktop

Pemproses Intel biasanya terdapat dalam teknologi yang lebih besar seperti komputer desktop sementara ARM sering dijumpai di peranti mudah alih. Salah satu faktor penyumbang untuk ini adalah bahawa pemproses ARM sangat bergantung pada perisian untuk ciri prestasi sementara Intel bergantung pada perkakasan.

ARM (umumnya) berfungsi lebih baik dalam teknologi yang lebih kecil yang tidak mempunyai akses ke sumber kuasa setiap saat dan Intel lebih memfokuskan pada prestasi menjadikannya pemproses yang lebih baik untuk teknologi yang lebih besar. Tetapi, ARM juga membuat kemajuan besar dalam industri teknologi dan diharapkan dapat mengatasi Intel oleh beberapa pakar dalam masa terdekat mengenai prestasi.

Penggunaan kuasa

Pemproses ARM tidak hanya menggunakan hayat bateri yang lebih sedikit berkat set pengkomputeran kitaran tunggal mereka, tetapi mereka juga mempunyai suhu operasi yang lebih rendah daripada pemproses Intel. Pemproses Intel tertumpu pada prestasi, dan bagi kebanyakan pengguna PC atau komputer riba ini tidak menjadi masalah sama sekali kerana komputer sentiasa dihubungkan dengan kuasa.

Pemproses ARM di sisi lain sangat sesuai untuk peranti mudah alih kerana mereka mengurangkan jumlah kuasa yang diperlukan untuk memastikan sistem beroperasi dan melaksanakan tugas yang diminta pengguna.

Kepantasan

Cip ARM biasanya lebih perlahan daripada rakan Intel mereka. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa mereka dirancang untuk dikira dengan penggunaan kuasa yang rendah. Walaupun kebanyakan pengguna tidak menyedari perbezaan pada peranti masing-masing, pemproses Intel direka untuk pengkomputeran yang lebih pantas.

Pemproses Android

Intel pernah menjadi sebahagian daripada beberapa peranti mudah alih Android tetapi pemproses ARM masih berkuasa di pasaran ini.

Pad Transformer Asus TF103C

Peranti berasaskan Intel dapat menjalankan pelbagai aplikasi Android, bahkan yang pada asalnya ditulis untuk seni bina ARM. Namun, jika aplikasi mengandungi kod khusus ARM, maka aplikasi mesti diterjemahkan sebelum dapat dijalankan.

Ini memerlukan masa dan tenaga untuk dilakukan, sehingga jangka hayat bateri dan prestasi keseluruhan mungkin terganggu. Sama ada masalah serius ini perlu dibahaskan: ulasan kami menunjukkan bahawa Intel cenderung ketinggalan ARM dalam jangka hayat bateri, tetapi jurangnya tidak besar, dan prestasi keseluruhan umumnya sangat baik.

Walau apa pun, Intel berusaha keras untuk mendorong pembangun untuk menghasilkan versi asli Intel aplikasi mereka, jadi semoga terjemahannya menjadi semakin tidak menjadi masalah.

Pemproses Pilihan untuk Windows

Perbezaan antara ARM dan Intel juga perlu diperhatikan jika anda mempertimbangkan untuk membeli tablet Windows. Di sini, Intel itulah seni bina yang dominan - pada masa lalu, jika anda memilih tablet berasaskan ARM, anda akan mendapat varian potongan Windows yang disebut Windows RT, yang dapat menjalankan aplikasi skrin penuh dari Windows Store tetapi tidak biasa perisian desktop.

Pada tahun 2019, keadaan berubah dengan peluncuran Surface Pro X. Walaupun casis tablet tidak banyak berubah dari versi sebelumnya, Microsoft tidak menyerah pada pemproses ARM. The Surface Pro X adalah tablet dengan pemproses ARM yang menjalankan Windows penuh dan bukannya versi yang diperkecil.

Aplikasi ini melepaskan pengguna dari pilihan aplikasi Microsoft Store sahaja ke lebih banyak aplikasi dengan hanya satu batasan. Untuk menjalankan aplikasi di Surface Pro X, pengguna perlu mencari aplikasi yang serasi 32-bit, kerana versi 64-bit belum serasi. Kami sangat gembira melihat bahawa Microsoft tidak menyerah pada pemproses ARM sebagai sebahagian daripada barisan produk mudah alihnya, tetapi masih ada beberapa perkara yang dapat menghalangi kemampuan anda untuk menggunakannya.

Bergantung pada yang anda perlukan tablet berasaskan Windows, pemproses ARM mungkin berfungsi dengan baik. Tetapi, jika anda seorang pemain permainan, atau jika anda mahukan lebih banyak lagi dari tablet anda, sebaiknya tinggal bersama Intel.

Pemproses mana yang lebih baik?

Pada ketika ini, kedua-dua pemproses ARM dan Intel mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Memilih mana yang lebih baik untuk anda sangat bergantung pada apa yang anda mahu lakukan dengan peranti teknologi anda dan jika ia sesuai dengan perkakasan dan perisian lain.

Intel lebih pantas dan berkuasa berbanding pemproses ARM. Tetapi, pemproses ARM lebih mesra telefon bimbit daripada pemproses Intel (dalam kebanyakan kes).

Dua tahun kebelakangan ini menimbulkan kegusaran bagi orang-orang yang tidak berpengalaman antara satu sama lain. Mac berasaskan Intel tidak lama lagi akan dilancarkan dengan pemproses ARM Apple sendiri, sementara kami telah melihat beberapa perkara hebat dari Microsoft. Hanya masa yang akan diberitahu, tetapi ada peningkatan berterusan untuk kedua pemproses yang bermaksud apa yang hebat sekarang mungkin tidak begitu hebat dalam setahun. Dengan cip M1 dari Apple mencecah pasaran pada tahun 2021, syarikat tersebut mendakwa bahawa cip ARM ini akan menghasilkan kuasa dua kali ganda untuk satu pertiga penggunaan bateri.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found