Cara memasang papan induk

Gambar 1 dari 13

Cara memasang papan indukCara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
Cara memasang papan induk
 • Cara membina PC: Panduan dalam talian untuk membina komputer anda sendiri dari awal
 • Cara membezakan casing PC
 • Cara memasang bekalan kuasa
 • Cara memasang papan induk
 • Cara Memasang pemproses Intel
 • Cara memasang pemproses AMD
 • Bagaimana / Tempat Memasang Kabel / Kabel PC dengan betul untuk SSD, Suis Panel, dan Banyak Lagi
 • Cara Memasang Pemacu Keras Baru atau Pemacu SSD pada PC
 • Cara Memasang dan Menggunakan SSD (Solid-State Drive)
 • Cara Memasang Pemacu Optik
 • Cara memasang kad grafik
 • Cara memasang kad pengembangan
 • Cara memasang semula kes PC

Papan induk adalah tulang belakang seluruh PC anda, disambungkan ke setiap komponen lain, jadi sangat penting anda mendapatkan perkara sekarang untuk mengelakkan masalah lebih jauh.

Sebelum Bermula

Sekiranya anda mahu proses berjalan lancar, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan sebelum membongkar papan induk.

Pertama, sediakan ruang kerja anda - Ini bermaksud membersihkan ruang kerja anda untuk memastikan ia bebas dari habuk atau serpihan. Komponen mekanikal yang terdedah sensitif terhadap zarah di persekitaran. Sudah tentu, sangat mungkin untuk memindahkan cecair atau kekacauan, tetapi persekitaran bebas habuk adalah optimum.

Seterusnya, kumpulkan alat anda - Petua lain yang mungkin jelas untuk individu berpengalaman, kumpulkan dan susun alat yang anda perlukan. Pemutar skru Phillips Head, pinset, dan juga tali zip kecil adalah perkara yang anda tidak mahu cari sambil memegang papan induk di tempatnya.

Sekarang, pertimbangkan keselamatan - Kami tidak membincangkan keselamatan anda (tentunya adalah idea yang baik untuk memastikan bekalan kuasa anda tidak tersambung ke apa-apa untuk mengelakkan kejutan elektrik). Kami bercakap mengenai keselamatan papan induk anda. Sekali lagi, beberapa pengguna berpengalaman mengatakan bahawa mereka tidak pernah menggunakan band atau tikar ESD dan tidak pernah mengalami masalah. Namun, ada di antara kita yang merasa lebih baik selamat daripada meminta maaf. Menggunakan sarung tangan getah (tanpa serbuk) menghalang minyak dari tangan anda merosakkan komponen sementara jalur atau tikar ESD akan mengelakkan kerosakan elektrik statik.

1. Membongkar papan

buang-motherboard-dari-antistatik-beg

Buka kotak papan induk anda. Anda akan melihat banyak kabel, CD pemacu, plat logam kosong dengan lubang yang dipotong dan manual. Keluarkan komponen ini dan letakkan di satu sisi, kerana anda memerlukannya di kemudian hari.

Motherboard akan berada di dalam beg anti-statik dan terletak di atas busa anti-statik. Tarik papan induk keluar dari beg, tetapi biarkan sekarang melekat pada busa. Letakkan papan induk dan busa di atas beg anti-statik, dan keluarkan plat logam kosong.

2. Ukur plat kosong

port kosong-plat-melawan-motherboard

Plat kosong sesuai dengan casing dan memberi anda akses hanya ke port yang dimiliki motherboard anda. Walau bagaimanapun, sebilangan pengeluar papan induk menggunakan plat pelekat generik yang sesuai dengan keseluruhan papan mereka. Dengan ini, anda mungkin perlu melepaskan beberapa penutup logam untuk memberi akses ke port motherboard anda.

Cara termudah untuk dilihat adalah dengan memegang plat kosong ke papan induk sehingga potongannya sesuai dengan port di papan anda. Plat kosong hendaklah didorong ke papan induk dengan rabung menunjuk, sehingga teks apa pun dapat dibaca. Ia hanya sesuai dengan satu cara, jadi lakukanlah sehingga jalan yang betul. Buat catatan mengenai mana-mana port yang dilindungi.

3. Keluarkan bit yang tidak diperlukan

buang-kosongkan-piring-tab

Sekiranya anda perlu mengeluarkan bahagian pelat kosong, anda harus melakukannya sekarang. Anda akan mempunyai dua pilihan untuk melakukan ini. Pertama, anda mungkin perlu mengeluarkan sedikit logam, dengan cara yang serupa dengan plat penutup logam pada casing anda. Ini mesti digegarkan dengan perlahan sehingga logam terkunci.

Kedua, beberapa port mungkin ditutup dengan penutup. Dalam kes ini, kepak harus dibengkokkan ke dalam (ke arah tempat motherboard berada). Pastikan bahawa anda membengkokkannya cukup jauh agar port motherboard diberi kelonggaran yang cukup untuk melewati bawahnya.

4. Pasang plat kosong

pasang-kosongkan-pinggan-ke-pc-case

Dari bahagian dalam casing, anda perlu mengambil pelat penutup dan menolaknya ke celah di bahagian belakang casing. Ingatlah untuk meluruskannya dengan cara yang sama seperti ketika anda mengukurnya pada papan induk anda.

Rabung di bahagian luar pinggan harus masuk ke dalam lubang. Berhati-hatilah bahawa ini benar-benar mudah dan pelat penutup tidak selalu sesuai dengan sempurna. Bagaimanapun, ia harus dipasang dan tetap stabil tanpa sokongan.

5. Ukur ke mana papan induk pergi

pasang-motherboard-ke dalam kes

Seterusnya, anda perlu melihat ke mana lubang skru untuk papan induk akan pergi. Letakkan sarung di atas meja dan pastikan semua kabel dalaman tidak berfungsi. Apabila anda mendapat casing yang jelas, lepaskan papan induk dari penutup busa dan masukkan perlahan ke dalam casing. Pastikan bahawa port belakangnya didorong ke atas plat pengosongan dengan betul. Perhatikan di mana lubang skru di papan induk pergi, dan lepaskan papan. Letakkannya semula pada buihnya.

6. Pasangkan riser

pasang-riser-untuk-motherboard-ke-kes

Anda perlu memasang riser di mana anda melihat lubang skru. Ini akan disertakan dengan casing dan kelihatan seperti skru tembaga tinggi. Tugas mereka adalah menahan papan induk dari bahagian bawah casing, jadi tidak terpendek ketika kenalannya menyentuh logam. Penaik hanya memasukkan lubang yang sudah digerudi di dalam kotak tersebut. Gunakan sebilangan riser kerana terdapat lubang skru di papan induk, pastikan anda memasangnya dengan kuat ke jari dengan jari anda.

7. Luncurkan papan induk ke tempatnya

pasang-motherboard-ke dalam kes

Pasang kembali papan induk ke dalam casing, pastikan semua lubang skru mempunyai riser di bawahnya. Sekiranya ada yang hilang, periksa untuk memastikan bahawa anda tidak memasukkan riser ke tempat yang salah. Anda mungkin akan menyedari bahawa papan induk mempunyai kecenderungan untuk sedikit keluar dari anak tangga. Ini adalah perkara biasa dan disebabkan oleh tekanan dari pelat belakang yang menekan papan induk. Cukup gariskan port motherboard dengan plat belakang dan tolak motherboard ke arahnya sehingga lubang skru berbaris. Ini akan memerlukan sedikit kekuatan.

8. Skru papan induk ke bawah

skru-papan-ibu-bawah-sukan

Dengan papan induk di tempat, anda boleh mula memasangnya. Mulailah dengan sudut, pegang papan induk dengan kuat, sehingga lubang skru sejajar dengan riser yang anda pasang. Semasa memasang skru, jangan gunakan juga banyak tekanan kerana anda tidak mahu memecahkan papan induk. Sebaik-baiknya, anda mahu skru cukup ketat agar papannya selamat, tetapi tidak terlalu ketat sehingga terasa seolah-olah papan akan mula retak.

Setelah selesai membuat sudut, anda boleh meletakkan skru di lubang lain. Berapa banyak yang anda masukkan bergantung kepada anda, tetapi anda tidak perlu melakukan semuanya untuk memastikan motherboard selamat. Teruskan sehingga papan induk dipasang dengan betul.

9. Kenal pasti penyambung ATX

power-supply-12v-power-cable

Dengan adanya papan induk, anda siap menyambungkannya ke bekalan kuasa. Terdapat dua penyambung yang perlu anda pasangkan. Yang pertama ialah penyambung ATX. Pada papan induk moden, anda memerlukan penyambung 24-pin. Hanya ada satu dari bekalan elektrik ini. Namun, kerana motherboard yang lebih tua hanya memerlukan penyambung 20-pin, biasanya ada penyambung empat-pin yang dapat dilepaskan. Pastikan ini disambungkan dan anda mempunyai penyambung 24-pin yang tidak putus.

10. Pasangkan penyambung ATX

plug-in-psu-12v-power-cable

Anda perlu pasangkan penyambung 24-pin ini ke penyambung yang sepadan pada papan induk. Ini semestinya mudah dicari, tetapi biasanya terletak di port IDE di sebelah kanan papan induk.

Penyambung ATX hanya akan dipasang dengan sekali jalan, jadi anda tidak salah. Setelah berbaris, penyambung harus dipasang dengan lancar. Terdapat klip di atasnya untuk menahannya. Ini akan memerlukan tekanan yang lembut untuk membuatnya masuk, tetapi tidak lebih. Sekiranya anda terpaksa memaksa kabel, kemungkinan anda mempunyai penyambung dengan cara yang salah. Setelah kabel dipasang, tarik dengan lembut untuk memastikannya selamat.

11. Kenalpasti penyambung sekunder

kabel psu-cpu

Papan induk moden juga mempunyai penyambung kuasa sekunder. Pada kebanyakan papan, ini adalah penyambung empat pin tunggal, tetapi ada yang memerlukan penyambung lapan pin. Periksa untuk mengetahui apa yang ada pada bekalan kuasa anda, kerana anda mungkin perlu membeli penyesuai.

Dengan cara yang serupa dengan penyambung 24-pin, penyambung lapan-pin pada bekalan kuasa boleh dibahagikan kepada dua. Sekiranya papan induk anda hanya mempunyai penyambung empat pin, anda mesti memisahkannya menjadi dua bahagian. Hanya satu daripadanya yang akan dipasang ke papan induk.

12. Sambungkan penyambung sekunder

plug-in-cpu-power-cable

Cari penyambung kuasa motherboard sekunder. Manual papan anda akan memberitahu anda dengan tepat di mana ia berada, tetapi di kebanyakan papan induk, ia berada di dekat soket pemproses. Seterusnya, pasangkan penyambung sekunder bekalan kuasa ke dalamnya. Palam ini hanya boleh digunakan dalam satu cara, jadi tidak ada kemungkinan salah.

Penyambung harus meluncur perlahan ke palam. Anda perlu menggunakan sedikit kekuatan agar klip terkunci pada tempatnya, dan anda mesti mendengarnya mengklik apabila masuk dengan betul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found