32 sebab mengapa PC lebih baik daripada Mac

"Iklan adalah pengganti moden untuk hujah; fungsinya adalah menjadikan penampilan yang lebih buruk menjadi lebih baik. " Demikian kata ahli falsafah Sepanyol, George Santayana, jauh sebelum Steve Jobs bahkan menjadi Apple di mata ibunya. Tetapi gigitan suara kenabian Santayana menggambarkan kempen Apple "saya PC, saya Mac" di mana-mana.

32 sebab mengapa PC lebih baik daripada Mac

Untuk kebaikan pembaca yang telah berpartisipasi di Pennines selama beberapa bulan terakhir, kempen ini menggambarkan PC sebagai pekerja keras yang mudah diserang, diserang virus, membosankan, pejabat.

Bagaimana reaksi para penghinaan yang menggelikan ini? Selain beberapa komen dari Bill Gates, syarikat terkaya di dunia - sebuah syarikat yang terkenal kerana membuli pesaingnya - telah lemah lembut. Oleh itu, memandangkan kurangnya respons Microsoft, PC Pro telah melangkah untuk mempertahankan sudut Windows.

Kami mempunyai 32 alasan kukuh mengapa PC lebih baik daripada Mac, mulai dari tanda harga yang terlalu tinggi pada perkakasan Apple hingga kemampuan yang tidak dihargai untuk membina PC anda sendiri dari awal.

Mengapa PC lebih baik daripada Mac?

Sekiranya anda baru menggunakan pengalaman membeli komputer atau setia dengan satu OS, anda harus menyemak senarai di bawah untuk menentukan sama ada pembelian teknologi besar anda yang seterusnya adalah PC atau Mac.

1. Kos Jaminan Lanjutan

Pelanggan Apple tidak asing dengan kos tambahan. Apabila anda membeli persediaan yang sudah berharga tinggi, anda mesti memilih apakah anda juga ingin membeli AppleCare + untuk Mac anda. Mulai dari $ 99- $ 379 untuk rancangan perkhidmatan, maka anda membayar yuran tambahan jika peranti anda perlu diusahakan. Ini jelas satu sebab bahawa PC lebih baik daripada Mac.

Apple memberi anda 90 hari percuma untuk sokongan teknikal pada produknya. Sokongan teknikal sangat hebat, tidak dapat dinafikan. Tetapi, adakah ia berbaloi berbanding dengan sokongan PC? Bergantung pada tempat anda membeli komputer, anda akan mendapat sokongan yang sangat baik dengan kos yang lebih rendah seperti Geek Squad Best Buy.

2. Tiada premium harga untuk reka bentuk yang mencolok

Masih belum ada pembuat PC di planet ini yang dapat memberikan lilin kepada Apple ketika menyangkut reka bentuk produk. Mac secara rutin berharga lebih tinggi daripada setara PC mereka. Mac termurah yang boleh anda beli, Mac Mini berharga $ 799 jenama baru dari Apple. Sudah tentu, anda boleh menemui pilihan yang diperbaharui tetapi kami akan menerangkan mengapa itu bukan idea yang bagus untuk senarai ini.

Kami akan merugikan sesiapa sahaja yang membeli PC untuk membincangkan pilihan harga terendah kerana tersedia untuk pembelian di mana sahaja, baru dari kotak, dengan jaminan satu tahun dan sokongan teknikal tanpa kos tambahan. Sekiranya anda mencari reka bentuk yang hebat, pengeluar PC telah meningkatkan permainan mereka di jabatan ini sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

3. Ribuan permainan yang layak

PC adalah impian pemain sementara Mac masih kurang. Pertama, Mac yang paling berpatutan tidak akan mempunyai keperluan kad grafik untuk menjalankan permainan kegemaran anda. Kedua, anda tidak dapat menyesuaikan atau menaik taraf peralatan anda untuk berkembang bersama anda.

PC mempunyai monopoli hampir pada semua perkakasan grafik yang baik. Dan walaupun anda mahu menaik taraf grafik Mac anda, anda mungkin tidak boleh. "Pilihan grafik Nvidia untuk desktop dan notebook Apple hanya dapat dibeli melalui Apple atau sebagai alat kemas kini Apple," memberi amaran di laman web Nvidia. Sekiranya anda serius dalam permainan, anda memerlukan PC.

4. Dua butang tetikus

Ya, kita tahu Mac semestinya begitu sederhana gran anda boleh membahagi cakera keras semasa menyelesaikan teka-teki Countdown tetapi adakah mereka benar-benar perlu dibiarkan hanya menggunakan satu butang tetikus? Seorang simpanse dengan Attention Deficit Disorder dapat menguasai dua butang, tetapi Mighty Mouse Apple (nampaknya tidak ironis) menggunakan satu klik tetikus secara lalai.

Ya, anda boleh menukar pemacu dengan dua butang dengan mudah atau hanya memasukkan tetikus biasa, tetapi skuad tembak terlalu lunak untuk orang yang memutuskan bahawa menekan Ctrl dan klik kiri adalah penyelesaian luar kotak yang lebih baik daripada satu tekan butang kanan.

5. Kemas kini

Kita semua telah mengeluh mengenai Kemas Kini Windows, mereka memerlukan waktu terlalu lama, tidak bermaya, dan terlalu sering terjadi. Tetapi, adakah anda pernah cuba mengemas kini Mac anda? Anda tidak dapat mengunjungi panel kawalan, ketik "Kemas kini" ke dalam bar carian, dan klik "Pasang".

Ini adalah proses yang agak rumit menggunakan Mesin Masa Apple untuk memuatkan semua maklumat penting anda, pergi ke App Store Mac untuk memasang kemas kini terbaru, memulihkan semua kandungan anda, dan pada saat semuanya dikatakan dan selesai anda telah kehilangan ingatan dan mungkin beberapa dokumen penting.

6. Sistem yang dibuat khas

PC permainan, stesen kerja video, pusat media, PC foto digital, casis buatan sendiri, casis mini, menara midi, PC perniagaan… perlukah kita teruskan? Terdapat puluhan konfigurasi PC desktop yang berbeza yang dapat disesuaikan dengan ribuan komponen khusus untuk memenuhi kehendak pembeli. Berapakah bilangan perisa desktop Mac? Tiga. Mac mini, iMac, dan Mac Pro. Sekiranya tidak ada yang memenuhi keperluan anda, lakukan kenaikan.

Senibina platform PC yang terbuka, sebaliknya, memberi anda akses kepada pelbagai konfigurasi, yang membolehkan anda menyesuaikan PC dengan keperluan anda tanpa membuang wang pada kemampuan yang tidak akan anda gunakan. Ini juga bermaksud anda boleh membuat peningkatan modular, seperti memasang CPU dan motherboard baru tanpa perlu mengganti kad grafik dan cakera keras yang ada. Cubalah dengan iMac.

7. Mac berbulan-bulan di belakang

Sekiranya anda mahukan perkakasan canggih, anda memerlukan PC. Ingat ketika CPU Intel Core dilancarkan? Apple akhirnya melompat dari pemproses IBM, walaupun pemproses PC telah melebihi CPU PowerPC G5 selama bertahun-tahun. Tetapi walaupun perjanjian itu disusun dari atas bumbung oleh Intel dan Apple, masih memerlukan masa berbulan-bulan untuk rangkaian Mac yang lengkap untuk sepenuhnya. Core 2 lebih teruk lagi, dengan hampir keseluruhan pasaran PC memilikinya sebelum Apple menghantar satu Core 2 Mac.

Perkara yang sama berlaku untuk hampir semua teknologi baru. Bukan sahaja tidak ada pilihan untuk membeli Mac desktop atau komputer riba dengan DVD HD dalaman atau pemacu Blu-ray, anda juga tidak boleh membeli yang sama dengan Mac dalaman. Begitu juga dengan grafik: walaupun PC mempunyai perkakasan video 3D terkini, Mac adalah satu generasi di belakang. Walaupun pengguna PC mempunyai draf 802.11n super cepat selama hampir dua tahun, pengguna Apple baru memperolehnya.

8. Kehidupan melebihi 1 Januari

Bukan hanya jari-jari melekit kanak-kanak yang akan menghilangkan MacBook baru yang berkilat yang anda dapat untuk Krismas - barisan komputer riba baru yang diumumkan pada pertunjukan MacWorld tahunan setiap Januari akan meninggalkan hadiah terkini anda seperti tahun lalu, hampir serta merta.

Ya, Apple yang mesra pengguna memutuskan untuk memberikan produk baru kepada pelanggannya hanya beberapa hari setelah tempoh pembelian tertinggi setiap tahun, dan tidak ada gunanya untuk meneka kedua syarikat yang akan dilancarkan kerana ia menutup pengumumannya dengan besi tirai USSR akan dibanggakan. Syukurlah, tidak ada jambori Microsoft pasca Krismas.

9. Kemudahan carian yang unggul

Mac OS X tidak memiliki banyak fitur yang dianggap biasa oleh pengguna kuasa Windows, seperti mengubah ukuran tingkap dari sudut atau tepi mana pun, menggunakan potongan dan tampal untuk memindahkan fail, dan menamakan semula fail dari dalam pemohon fail.

Ia bahkan tidak menawarkan butang "tetingkap maksimum" yang berfungsi. Sekiranya anda hanya mahukan komputer yang kelihatan cantik maka Finder mungkin sesuai dengan anda, tetapi jika anda benar-benar ingin memanipulasi fail maka Windows Explorer akan menang.

10. Keselamatan dalam bilangan

Walaupun mempunyai satu syarikat yang mengawal kedua-dua perkakasan dan sistem operasi tidak diragukan lagi mempunyai kelebihannya, ia juga meninggalkan kipas Mac dengan semua telurnya dalam satu bakul berpakaian titanium. Apple, misalnya, dapat memutuskan untuk menjatuhkan Mac OS X pada bila-bila masa. Apa yang akan terjadi pada penyokong dan pembangun Mac OS?

Ini juga menjadikan Apple sangat rentan ketika inovasi berlaku - Cube yang tidak bernasib baik membuat syarikat dalam masalah besar, misalnya, sedangkan syarikat gergasi antarabangsa seperti HP dan Sony dapat bermain dengan faktor bentuk eksperimen seperti paparan pintar dan UMPC, tanpa perlu risau kegagalan komersial berpotensi melumpuhkan syarikat.

11. Sangat Mudah untuk Membatalkan Jaminan

Jadi, anda membayar $ 1.300 untuk Mac anda, anda membayar $ 300 + untuk perkhidmatan AppleCare + dan ada yang tidak kena. Anda memandu satu atau dua jam ke Kedai Apple terdekat anda untuk diberitahu bahawa anda telah membatalkan jaminan. Sekarang, anda tidak bernasib baik dengan sokongan yang anda bayar kerana anda bahkan tidak tahu bahawa perubahan perisian atau perkakasan yang anda buat beberapa bulan yang lalu akan membuat anda dan Apple bertentangan.

Apple sangat pelik dengan produknya. Tidak ada orang lain yang dibenarkan menyentuh mereka (atau bahkan membuka casis) tanpa Apple bertahan. HP, misalnya, membolehkan anda menaik taraf kad grafik dan masih melindungi peranti anda dalam jaminan (bukan bahagian pihak ketiga). Sekiranya anda suka kebebasan dan ketenangan fikiran adalah cara untuk pergi.

12. Microsoft berada dalam pasukan anda

Microsoft mungkin merupakan syarikat yang suka dibenci oleh semua orang, tetapi sekiranya terdapat syarikat mega korporat yang dominan dan kaya dalam industri, anda pasti mahu syarikat itu berada dalam pasukan anda. Tentu saja PC adalah platform pilihan Microsoft, dan oleh itu pasaran Windows adalah yang pertama mendapat manfaat daripada produk baru yang canggih seperti Microsoft Office. Pemilik Mac harus menunggu sehingga selepas peluncuran untuk versi Office yang baru, dan walaupun begitu, ia sebahagian besarnya tidak mempunyai antara muka Ribbon yang diterima dengan baik yang pertama kali diperkenalkan oleh Microsoft ke dalam versi PC.

13. Kesepaduan

Oleh itu, anda mempunyai Mac, iPhone, Airpod, dan iPad yang boleh bercakap antara satu sama lain dengan lancar? Itu bagus, tetapi bagaimana dengan produk bukan Apple anda? Kesalahpahaman umum bahawa PC tidak serasi dengan peranti lain dan ini tidak berlaku.

Dengan keserasian Windows ke Xbox, One Drive, dan banyak pilihan perisian lain, PC memberikan Mac wang untuk mereka. Lebih baik lagi, jika anda memutuskan untuk menaik taraf telefon anda ke OS lain, anda tidak perlu membeli peranti yang serasi untuk terus berhubung.

14. Kabel Kuasa

Adakah anjing anda mengunyah kabel kuasa anda? Mungkin ia hanya mengalah. Pergi ke Amazon dan pesan yang baru. Sekiranya anda tidak menggunakan Mac. Pasti, anda akan mendapat beberapa produk dan model anda di sana, tetapi anda akan melihat sedikit gangguan dan kegagalan kuasa, jadi lebih baik hanya menggunakan yang berjenama Apple yang harganya tinggi seperti produk Apple apa pun.

15. Tiada Nombor Versi yang Membingungkan

Berikut adalah syarat sistem operasi untuk suite iLife 06 Apple: “Mac OS X v10.3.9 atau v10.4.3 atau lebih baru; disyorkan v10.4.4. " Aperture, sementara itu menuntut "Mac OS X v10.4.7 (atau lebih baru)"; sementara Logic Express 7 mengesyorkan “Mac OS X v10.4.3 atau lebih baru untuk sistem berasaskan PowerPC; Mac OS X v10.4.4 atau lebih baru untuk sistem berasaskan Intel. " Namun laman web Apple dengan bangganya menyatakan, "hanya ada satu versi Mac OS X". Datang lagi?

Bahkan keperluan sistem Windows yang paling rumit hanya akan menentukan paket perkhidmatan, dan memandangkan ia hanya dilancarkan sekali setiap beberapa tahun, itu tidak mungkin membingungkan ayah anda ketika dia melayari rak perisian di PC World.

16. Suara Permulaan

Sekiranya anda baru saja menaiki kereta api dan mendengar suara BLAAAANG yang tidak suci, alasannya mudah: ada pemilik Mac di suatu tempat di dalam kereta. Kerana, dengan kebijaksanaan Apple yang tak terhingga, ia memutuskan bahawa "bunyi bip" seperti PC dari perkakasan untuk menunjukkan kejayaan memulakan proses boot tidak cukup menjengkelkan.

Sebagai gantinya, ia menggantikan bunyi clanging logam paling mengerikan yang pernah anda dengar. Anda tidak boleh mematikannya melainkan anda mematikan keseluruhan mesin sebelum mematikannya. Kelas.

17. Versi OEM murah

Walaupun, secara tegas, ia melanggar syarat dan syarat pelesenan Microsoft, dalam praktiknya ada sedikit yang menghalang pemilik PC berpengalaman membeli versi Windows versi OEM yang sangat banyak.

Pada masa penulisan, pengguna boleh mendapatkan Windows 10 secara percuma. Tetapi, jika anda mahu perisian OEM pergi ke mana-mana laman web perisian dan pilih racun anda.

18. Kebebasan

Secara keseluruhan, kebebasan untuk melakukan apa yang anda mahukan adalah faktor besar ketika memilih OS. Kebebasan memilih titik harga anda, kebebasan untuk membawa perkakasan anda ke bengkel, kebebasan memilih alat ganti anda. PC telah memenuhi pasaran di sini.

Sekiranya rakan baik anda bekerja di komputer untuk mencari nafkah dan komputer anda rosak, bawa mereka untuk membaiki atau mengganti perkakasan dengan cepat. Mac, sebaliknya, tidak akan membiarkan anda melakukan ini. Satu-satunya cara untuk mendapatkan komponen Mac adalah dengan membawanya ke pusat pembaikan yang dibenarkan oleh Mac.

19. kepakaran sokongan IT

Ketika datang ke tempat kerja, Windows adalah OS yang utama sejauh satu batu. Walaupun selok-beloknya mungkin mendorong jabatan IT ke dinding, ada sekumpulan profesional sokongan di luar sana dengan pengalaman yang luas untuk menjadikannya berfungsi. Walau bagaimanapun, tukar platform dan anda boleh mengucapkan selamat tinggal: jurutera sistem Mac OS yang berpengalaman seperti habuk emas.

Pasangkan kemudahan sokongan komparatif PC dengan kenyataan bahawa hampir semua aplikasi perniagaan ada platform atau hanya Windows, dan anda tidak memerlukan MBA untuk mengetahui pelaburan pintar.

20. Tidak begitu tidak selamat

Apple membuat keributan mengenai kekebalan Mac terhadap virus, dan benar bahawa platform ini secara historis kurang rentan terhadap serangan virus daripada PC. Walau bagaimanapun, untuk menunjukkan bahawa PC anda berisiko lebih daripada 100,000 virus, tidak masuk akal.

Pastikan sistem Windows anda terkini, dapatkan pemeriksa virus yang baik dan kami benar-benar ragu bahawa anda akan terganggu oleh satu virus setahun, apatah lagi 100,000.

21. Banyaknya perisian percuma

Salah satu kelebihan jangka panjang Windows di bahagian atas adalah sebilangan besar perisian yang boleh dimuat turun secara percuma yang kini tersedia. Yang pasti, terdapat komuniti shareware Mac yang aktif, tetapi jumlahnya sendiri: repositori fail download.com menyenaraikan lebih daripada 55,000 pakej perisian percuma dan shareware untuk Windows, berbanding hanya 4.586 untuk Mac.

Perpustakaan mana yang ingin anda akses?

22. Mac adalah rumit

Salah satu rungutan yang lebih biasa dari pengguna baru ke Mac adalah semuanya mundur. Butang halaman web minimum anda berada di sebelah kiri tetingkap dan bukan di sebelah kanan. Jalan pintas papan kekunci anda tidak dapat dilupakan. Perlu menyalin dan menampal sesuatu? Daripada butang CTRL dan Alt, kini anda mempunyai butang fn, control, option, dan CMD dan masing-masing melakukan sesuatu yang sedikit berbeza.

Satu perkara yang kita benci pada tahun 2020 adalah penekanan dan klik tambahan. Apple mempunyai banyak ini untuk tindakan yang paling asas.

23. Menu di mana?

Untuk antara muka yang seharusnya intuitif, dipimpin reka bentuk, dan unggul daripada Windows, Mac OS mempunyai beberapa kebiasaan yang cukup aneh. Salah satu yang paling menjengkelkan ialah bar menu untuk aplikasi tertentu sebenarnya tidak melekat pada aplikasi itu sendiri: ia terletak di bahagian atas skrin dalam salah satu bentuk detasemen konseptual yang paling pelik yang telah kita lihat dalam masa yang lama .

24. Pemilihan Periferal Penuh

Mac ditutup dari pelbagai produk dan perkhidmatan, dari alat keselamatan rumah Windows sahaja hingga kedai muat turun muzik dan pemain MP3 - termasuk Creative Zen Vision: M. Bahkan periferal yang agak sederhana, seperti memory stick U3 yang berguna, adalah persona non grata pada Mac OS X.

25 Bina komputer anda sendiri

Mac seperti Happy Meals: ada menu berkilat untuk dipilih, tetapi sangat sedikit variasi yang ditawarkan. Senibina terbuka platform PC, sebaliknya, bermaksud anda boleh membina PC anda sendiri dari bawah (atau membayar seseorang untuk melakukannya untuk anda).

Dengan casing, CPU, monitor, dan komponen lain yang anda pilih, anda mungkin mempunyai sistem yang direka untuk ruang kerja peribadi anda, dan bukannya untuk sebuah kondo penthouse di Lower East Side.

26. Pilihan Semua dalam Satu

Pasti, satu perkara hebat mengenai Mac ialah semuanya digabungkan menjadi satu monitor. Tidak perlu menara. Nasib baik, PC juga mempunyai pilihan ini tetapi tetap memberi anda kebebasan untuk menyesuaikan. Sekiranya anda mempunyai pejabat yang sangat kecil dan ingin mengurangkan ruang yang diperlukan oleh menara, jangan biarkan pilihan All-in-One mendorong anda ke Mac yang kurang disesuaikan dan lebih mahal.

27. Tablet dan Skrin Sentuh

Kami pasti tidak akan mendakwa bahawa PC tablet telah menjadi kejayaan pelarian bagi Microsoft, tetapi untuk tujuan tertentu - perubatan, pengurusan gudang, menyajikan Sky News - mereka telah menjadi bahagian penting dalam perniagaan.

Namun, walaupun sudah ada Windows versi Windows sejak tahun 2002, Apple dengan tegas mendakwa ia tidak berminat dengan teknologi layar sentuh pada PC. Ini memalukan, kerana seperti yang dibuktikan oleh PC TouchSmart HP IQ770, teknologi PC skrin sentuh tentunya mempunyai kelebihan dalam aplikasi pengguna, seperti penyuntingan foto dan penyemakan imbas web. Sekiranya kita merasa berani, kita bahkan dapat meramalkan bahawa skrin sentuh akan menjadi bahagian yang tidak terpisahkan dari PC pengguna dalam dekad yang akan datang.

28. Anda Tidak Memerlukan RAM yang Banyak

Sejak awal Mac OS, memori maya Windows selalu dilaksanakan dengan lebih baik daripada Mac. Ini bermaksud komputer yang kekurangan memori mungkin lambat, tetapi tidak kurang dipercayai. Mac dengan memori rendah mempunyai kecenderungan buruk untuk jatuh dalam angin kencang, yang memperluas jurang harga antara spesifikasi Mac dan PC yang setanding.

29. Kekunci Padam Mac Tidak Memadam

Tidak, betul-betul! Klik pada fail di Windows OS yang setara dengan Mac OS X. Sekarang, tekan kekunci padam. Tidak ada yang akan berlaku. OS yang logik dan intuitif? Yang harus anda lakukan ialah tekan kekunci Apple dan ruang belakang, atau seret fail ke tong sampah. Menyapa ketukan kekunci tambahan yang melambatkan anda dengan Mac!

30. Apple tidak suka campur tangan

Pengguna Mac suka membanggakan bagaimana, bukannya BIOS tradisional, mereka mempunyai sesuatu yang dikenali sebagai EFI (antara muka firmware yang boleh diperluas). Semuanya sangat baik, tetapi jika anda benar-benar cuba masuk ke dalam penyediaan EFI untuk mengubah perkakasan anda, anda akan merasa hampir mustahil. Tidak begitu dengan PC: reboot, tekan kekunci hapus apabila diminta, dan anda akan mendapat akses tahap rendah ke perkakasan anda. Tweak untuk kelajuan maksimum atau kestabilan maksimum, pilihannya adalah milik anda.

31. PC lebih hijau

Apple kini berada di tangga teratas dalam kedudukan Panduan Elektronik Hijau Greenpeace. Greenpeace mendakwa syarikat "mendapat markah buruk hampir semua kriteria", termasuk penggunaan bahan kimia berbahaya, pengambilan produk, dan kitar semula.

32. Terbaik untuk pemula

Selama bertahun-tahun, Apple telah mengetengahkan mitos bahawa Mac lebih sesuai untuk pemula komputer, tanpa bukti bebas untuk menyokong tuntutannya. Menurut pengalaman kami, tidak kira sama ada anda duduk di komputer dengan komputer di depan PC atau Mac, mereka akan berada di rumah atau bingung.

Apabila pengguna baru memerlukan bantuan, terdapat sepuluh kali lebih banyak pengguna Windows daripada Macolytes untuk memberi mereka bantuan. Windows bahkan menyertakan alat Bantuan Jauh, jadi anda boleh mengendalikan komputer mereka, tanpa perlu berjalan ke rumah mereka ketika mereka tidak sengaja memadam pemacu pencetak mereka.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found